Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

«Βρείτε χρήματα, αλλιώς κλείστε»

Για τις συγχωνεύσεις της επόμενης σχολικής χρονιάς ετοιμάζεται το υπουργείο Παιδείας. Με εγκύκλιό του προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δίνει οδηγίες για καταργήσεις-συγχωνεύσεις και άλλες μεταβολές, συμπεριλαμβανομένων και των ιδρύσεων αλλά υπό έναν όρο: τη διασφάλιση προγραμμάτων χρηματοδότησης!

Πώς μπορεί ένα δημόσιο σχολείο να (πρέπει να) αναζητήσει πόρους για την ύπαρξη και λειτουργία του; Πολύ πρόσφατα, αρχές Δεκέμβρη, ο ίδιος ο υπουργός, παρουσιάζοντας στο ΕΣΥΠ το νέο δημοτικό σχολείο, έδωσε την απάντηση αναφερόμενος σε «αυτόνομες σχολικές μονάδες» που θα έχουν (και) την ευθύνη της χρηματοδότησής τους. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ΕΣΠΑ, δηλαδή των γνωστών προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης. Θα μπορούσε να προστεθεί και η οποιαδήποτε διαθέσιμη χορηγία. Μόνο που ούτε στη μια ούτε στην άλλη περίπτωση εξασφαλίζεται η διάρκεια ζωής του σχολείου, παράμετρος προφανώς όχι σημαντική για το υπουργείο, για την κυβέρνηση, για την εκπαιδευτική πολιτική, για τα σχολεία και εν τέλει για την παιδεία του μέλλοντος σ’ αυτή τη χώρα.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας είναι σαφής. Ζητάει –όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια– λεπτομερή ενημέρωση για κάθε μεταβολή και προτάσεις τεκμηριωμένες. Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις οδηγίες:
● Για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μαθητών, η ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η χιλιομετρική απόσταση που διανύουν οι μεταφερόμενοι μαθητές και οι κτιριακές υποδομές με στόχο τη δημιουργία άρτιων, εξοπλισμένων και επαρκώς στελεχωμένων σχολικών μονάδων.
● Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις ιδρύσεων και συγχωνεύσεων, για τις οποίες πρέπει να ορίζεται με σαφήνεια η ακριβής ονομασία και η έδρα λειτουργίας του νέου σχολείου.
● Επιπλέον, για τις περιπτώσεις ιδρύσεων, προαγωγών και συγχωνεύσεων απαιτείται η εξασφάλιση κατάλληλης στέγης.
● Επισημαίνεται ότι στις προτάσεις πρέπει να αναφέρεται εάν τα προτεινόμενα προς ίδρυση σχολεία είναι ενταγμένα ή πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης.
Οι προτάσεις
Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι Διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους πρώτα στους δήμους και αφού λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις τότε θα πρέπει να απευθύνουν τις προτάσεις-εισηγήσεις στο υπουργείο (μόνον ηλεκτρονικώς). Ολα αυτά μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2015. Κάπως έτσι υλοποιούνται τα νέα οράματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου