Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Μπαίνουν οι υπογραφές για την ίδρυση των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Εκπαίδευσης

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης ΒαρβιτσιώτηςΜε εντολή του υπουργού Ναυτιλίας προωθούνται για υπογραφή οι κανονιστικές διατάξεις που αφορούν την ίδρυση και η λειτουργία των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης
της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Η ίδρυση και η λειτουργία των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) είναι πλέον γεγονός. Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προωθούνται σήμερα (Δευτέρα) για υπογραφή οι κανονιστικές διατάξεις που αφορούν την ίδρυσή τους και οι οποίες μέχρι σήμερα παρέμεναν ανενεργές.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης με αφορμή την υπογραφή των διατάξεων χαρακτήρισε «σημαντική» τη μεταρρύθμιση, η οποία, όπως είπε, εναρμονίζει τη ναυτική εκπαίδευση με τις συνθήκες της αγοράς. «Μετά από 11 χρόνια αναβολών ενεργοποιούμε τη νομοθεσία για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού, που αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα κατεξοχήν ναυτιλιακή με μακρά παράδοση στη ναυτοσύνη και τη ναυτική τέχνη, της οποίας κινητήριος μοχλός ήταν και είναι οι ναυτικοί μας. Για το λόγο αυτό θέσαμε ως ύψιστο στόχο τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και τη διαρκή αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης των Ελλήνων ναυτικών. Έτσι, μετά την αναβάθμιση των ΑΕΝ μας σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, προχωράμε τώρα σε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου ο Έλληνας ναυτικός να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι κανονιστικές διατάξεις που προωθούνται για υπογραφή από τον υπουργό Ναυτιλίας απορρέουν από σχετικό νόμο του 2003 (ν.3153) και μέχρι σήμερα παρέμεναν ανενεργές. Στις διατάξεις αυτές προβλέπεται, παράλληλα, το πλήρες πλαίσιο εποπτείας των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) Ειδικών Τμημάτων Ναυτικής Εκπαίδευσης από την ελληνική πολιτεία, το οποίο θα αφορά το περιεχόμενο σπουδών, τη διασφάλιση της ποιότητας, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τον υλικοτεχνικό τους εξοπλισμό.
Υπενθυμίζουμε ότι τόσο τα ναυτεργατικά σωματεία όσο και οι εκπαιδευτικοί δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης αντιδρούν στην ίδρυση των ΝΕΚΕ και υποστηρίζουν ότι με τη λειτουργία τους απαξιώνεται η δημόσια ναυτική εκπαίδευση, η οποία θα υποβαθμιστεί και θα εμπορευματοποιηθεί. Πρόσφατα μάλιστα με στοιχεία οι εκπαιδευτικοί της ΔΝΕ είχαν καταγράψει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) από ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να υπολειτουργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου