Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Συνέλαβαν γονείς που έκαναν κατάληψη στο σχολείο λόγω έλλειψης καθηγητών

Με εισαγγελική παρέμβαση έληξε η κατάληψη στη ΧώραΜε παρέμβαση του εισαγγελέα έληξε χθες (σ.σ.: προχθές) το μεσημέρι η κατάληψη του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας (Μεσσηνία) που είχε ξεκινήσει το πρωί από τους ίδιους τους γονείς. Οι οποίοι οδηγήθηκαν στο τμήμα γιατί είχαν κλείσει το σχολείο ζητώντας να έρθει φιλόλογος στο γυμνάσιο, καθηγητής Αγγλικών στο γυμνάσιο - λύκειο και υπεύθυνος για την παράλληλη στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες. Το κατάφεραν... αφού πρώτα όμως οδηγήθηκαν στο τμήμα όπου δόθηκαν εξηγήσεις και έγιναν νέες διαπραγματεύσεις.


Νωρίς το πρωί ο Φώτης Νικολόπουλος, εκ μέρους των γονέων, έλεγε στην "Ε": "Θα βγουν οι βαθμοί και τα παιδιά δεν θα έχουν βαθμούς σε ορισμένα μαθήματα. Θα πάνε χωρίς εφόδια στις εξετάσεις τους. Δεν υπήρχε άλλη λύση, φτάσαμε στα όριά μας". Στη συνέχεια, στο χώρο του σχολείου έφτασε η Αστυνομία και δύο γονείς ακολούθησαν τους αστυνομικούς στο Τμήμα Γαργαλιάνων. Εκεί τους εξήγησαν ότι η κατάληψη είναι μια πράξη παράνομη και πως ο εισαγγελέας είχε διατάξει να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου. Ειδικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έπαιξε ο διοικητής της Ασφάλειας Βασίλης Τσιγαρίδης, ο οποίος παρενέβη και πήρε τηλέφωνο τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιάννη Πλατάρο, ζητώντας του να έρθουν άμεσα οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο. Από τον οποίο υπήρξε διαβεβαίωση πως σήμερα, Τρίτη, όντως οι καθηγητές θα πήγαιναν στο Λύκειο και το Γυμνάσιο της Χώρας. Ο κ. Τσιγαρίδης μίλησε στο τηλέφωνο και με την καθηγήτρια Αγγλικών, όπως δήλωσε στην "Ε" ο κ. Νικολόπουλος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των γονέων ανέφερε τα παρακάτω: "Εμείς, οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας, διαπιστώνουμε με μεγάλη μας λύπη την απουσία εκπαιδευτικών λειτουργών. Η διευθύντρια του Γυμνασίου μάλιστα μας δήλωσε ότι σε 5 μαθήματα στον έλεγχο προόδου που θα δοθεί σε λίγες ημέρες, δεν θα υπάρχει βαθμολογία. Η 30ή Νοεμβρίου κάθε έτους θεωρείται η ημερομηνία λήξης του Α΄ τριμήνου της εκπαιδευτικής χρονιάς στη μέση εκπαίδευση. Οι ενέργειες του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων από τα μέσα Σεπτεμβρίου (10 ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων) μέχρι και σήμερα έχουν πέσει στο κενό. Οι λύσεις που τελευταία προκρίθηκαν με την συνένωση των τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου και την κάλυψη των διδακτικών ωρών με υπερωρίες  καθηγητών του Λυκείου και με δεύτερη ανάθεση, πάλι με υπερωρίες, για το μάθημα της Ιστορίας σε καθηγητές Κοινωνιολογίας και Θρησκευτικών, μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους. Η λύση που προτάθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για συνένωση, πέρα της Α΄ τάξης και της Γ΄ απορρίφθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και το σύμβουλο παιδαγωγικών θεμάτων Χριστόδουλο Στυλιανίδη, με τη δικαιολογία ότι η Γ΄ τάξη έχει 31 παιδιά, 3 περισσότερα από ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Εμείς, σαν Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, επιμένουμε στην πρότασή μας επειδή θέλουμε τα παιδιά μας να ξεκινήσουν επιτέλους τα μαθήματά τους και μάλιστα την κάλυψη των ωρών διδασκαλίας από καθηγητές της ειδικότητάς τους. Διεκδικούμε αυτήν τη λύση εξ ανάγκης και όχι γιατί πιστεύουμε στα πολυμελή τμήματα διδασκαλίας.

Η έλλειψη καθηγητή Αγγλικών σε Γυμνάσιο και Λύκειο συνεχίζεται χωρίς να δίνεται από κανέναν υπεύθυνο λύση. Αυτό θα έχει μεγάλες συνέπειες κυρίως στους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου οι οποίοι θα διαγωνιστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς με το καινούργιο εκπαιδευτικό σύστημα εισαγωγής στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Αναφερόμαστε βεβαίως στην εξέτασή τους από τράπεζα θεμάτων και στο ότι λαμβάνεται υπόψη και ο Μ.Ο. της τελικής βαθμολογίας.

Ζητάμε την άμεση λύση αποστολής καθηγητή Αγγλικών και την κάλυψη των ωρών διδασκαλίας από καθηγητές με ελλειμματικό ωράριο σε άλλο σχολείο ή καθηγητών που βρίσκονται αποσπασμένοι σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ή στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης ζητάμε καθηγητές παράλληλης στήριξης αφού υπάρχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες τα οποία τους χρειάζονται και οι οποίοι πληρώνονται από προγράμματα ΕΣΠΑ και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επειδή προβλήματα με έλλειψη καθηγητών είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία με διάφορες παρεμβάσεις είχαν λυθεί, θεωρούμε ότι το σχολείο μας σταδιακά υποβαθμίζεται και οδηγείται σε κλείσιμο. Αυτό βεβαίως εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό για την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, πράγμα που διαφαίνεται και αποτυπώνεται πλήρως από το νέο σύστημα εισαγωγής στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση αφού πιθανότητες επιτυχίας θα έχουν οι έχοντες τον τρόπο οικονομικής στήριξης (φροντιστήρια σε όλα τα μαθήματα) των παιδιών τους.

Με κάθε ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στα παιδιά μας, με κάθε νόμιμο δικαίωμά μας όπως προκύπτει από το ελληνικό Σύνταγμα για το δικαίωμα του κάθε Έλληνα στη μόρφωσή του και τις ίσες ευκαιρίες, προχωράμε στην συμβολική κατάληψη του σχολείου μας τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου".


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, κάνοντας λόγο για "πρωτοφανή ενέργεια": "Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια πρωτοφανή ενέργεια. Συνέλαβε τους γονείς των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Χώρας στη Μεσσηνία, οι οποίοι διεκδικούσαν το αυτονόητο, να έχουν καθηγητές τα παιδιά τους στο σχολείο. Η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει επίδειξη τσαμπουκά σε μαθητές και γονείς, την ίδια ώρα που δέχεται τις εξωπραγματικές απαιτήσεις της τρόικας αδιαμαρτύρητα και τηρεί σιγήν ιχθύος για την Siemens. Τέτοιου είδους μέθοδοι θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας και είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού μας. Ταυτόχρονα όμως φανερώνουν την αδυναμία των κυβερνώντων να λύσουν στοιχειώδη προβλήματα του λαού, όπως επίσης και την αγωνιώδη προσπάθειά τους να τον τρομοκρατήσουν, να υποβαθμίσουν και να συκοφαντήσουν κάθε μορφή κινητοποίησής του.
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα κοινωνικό και πολιτικό έρεισμα για να συνεχίσει την καταστροφική της πολιτική και για αυτό η προκήρυξη εκλογών είναι αναπόφευκτη. Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης ανατροπής της συγκυβέρνησης που εφαρμόζει αυτές τις ακραίες αυταρχικές μεθόδους".

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ on line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου