Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Οι μετεγγραφές στο εδώλιο

Συντάκτες: Άννα Ανδριτσάκη, Μαρία Δήμα, Νίκος Φωτόπουλος 
Νέες διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα των μετεγγραφών στα ΑΕΙ μετά την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή παύση τους σε ό,τι αφορά την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και το Αρχιτεκτονικό Τμήμα του ΑΠΘ. Η διαταγή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αν και έχει προσωρινό χαρακτήρα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από την Επιτροπή Αναστολών, αρχές Φεβρουαρίου, αποτελεί την πρώτη δικαστική αμφισβήτηση των κυβερνητικών επιλογών για την εσπευσμένη, άνευ μελέτης, επαναφορά του δικαιώματος μετεγγραφής στα βαριά κλονισμένα από την υποχρηματοδότηση ΑΕΙ.

Η αναστολή εκτέλεσης των σχετικών αποφάσεων τόσο του πρώην όσο και του νυν υπουργού Παιδείας διατάσσεται «προς αποτροπήν ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία των σχολών» των δύο Ιδρυμάτων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προσωρινή διαταγή η οποία, ακόμη κι αν δεν οδηγήσει στην ακύρωση των αποφάσεων περί μετεγγραφών, αφενός αναδεικνύει το πρόβλημα, που δεν είναι οι μετεγγραφές αλλά η δραματική υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών που επιφέρουν οι μετεγγραφές χωρίς τη διασφάλιση των προϋποθέσεων υποδοχής των εκατοντάδων φοιτητών, και αφετέρου δικαιώνει την ουσία της διαμαρτυρίας των επικεφαλής και των διδασκόντων των δύο αυτών ακαδημαϊκών μονάδων. Σημειωτέον, η άρνησή τους να δεχτούν μετεγγραφόμενους από την περιφέρεια και ακολούθως η προσφυγή τους στο ΣτΕ έχει δεχτεί κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, που αντιλαμβάνεται μεν το πρόβλημα και κυρίως «στην ποιότητα της εκπαίδευσης», αλλά επισημαίνει ότι «οι τελευταίοι που ευθύνονται για το όλο ζήτημα είναι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους».
Στην Αθήνα τόσο ο πρύτανης όσο και η κοσμήτωρ της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ δεν θέλησαν να προβούν σε δηλώσεις. Ο Ι. Γκόλιας, μπροστά στο ενδεχόμενο επικύρωσης της προσωρινής διαταγής που θα απασφάλιζε έναν ανεξέλεγκτο ασκό και θα οδηγούσε στην ακύρωση χιλιάδων μετεγγραφών, αρνείται να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια και αναμένει το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης που, όπως υπολογίζει, θα γίνει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι αναμένεται.
Η κοσμήτωρ Ελένη Μαΐστρου με τη σειρά της παρέπεμψε στην ανακοίνωση της σχολής, επισημαίνοντας πως των πρωτοβουλιών τους (που καταδεικνύουν όχι ότι δεν θέλουν, αλλά ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών) προηγήθηκαν συζητήσεις με τον υπουργό Παιδείας που αποδείχθηκαν μάταιες. 
Η τελική απόφαση θα εκδοθεί από την ολομέλεια τον Φεβρουάριο
Το προσωρινό μπλοκάρισμα στις μετεγγραφές δόθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρη Ρίζο, και ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή Αναστολών (σε σχηματισμό Ολομέλειας).
Η προσωρινή διαταγή αφορά δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας για «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» καθώς και για «τη ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014».
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει μέσω του δικηγόρου, Δημήτρη Μέλισσα, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών (καθηγητές). Ολοι υπογραμμίζουν ότι οι διατάξεις των άρθρων 53 του νόμου 4264/2014 και 47 του νόμου 4274/2014 παραβιάζουν το άρθρο 4, 5, 16, 24 και 106 του Συντάγματος και, ως εκ τούτου, οι δύο επίμαχες αποφάσεις (προσβαλλόμενες) του υπουργού Παιδείας είναι μη νόμιμες και ακυρωτέες.
Η προσφυγή των ΑΕΙ θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο. 
Ν. Καλογήρου, (πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ): «Καμιά εγγραφή ώς τις 6/2»
«Δεν με δέχτηκε ο Λοβέρδος κι έτσι έκανα την προσφυγή». Απολύτως δικαιωμένος με το πρώτο αυτό αποτέλεσμα της υπόθεσης στο ΣτΕ εμφανίζεται ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου που, όπως αποκάλυψε στην «Εφ.Συν.», πριν προχωρήσει στις δικαστικές ενέργειες είχε προσπαθήσει κατ’ επανάληψη να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας για να του εκθέσει το πρόβλημα, αλλά εκείνος τον αγνόησε...
«Το ΣτΕ κατάλαβε αυτό που δεν θέλει να καταλάβει το υπουργείο. Εχουμε δυνατότητα για 100 φοιτητές κατ’ έτος, μας στέλνουν 125, τους κάνουν 220 μαζί με τις μετεγγραφές και θέλουν να τους κάνουμε επιστήμονες με αυτές τις συνθήκες. Δυστυχώς αυτό είναι αδύνατο», δηλώνει ο κ. Καλογήρου, επισημαίνοντας ότι καμιά απολύτως εγγραφή δεν θα γίνει στο Τμήμα έως τις 6 Φεβρουαρίου που θα συζητηθεί η υπόθεση στο κύριο μέρος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου