Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Νέα «Ρίχτερ» στην Κρήτη.

Η αναγόρευση του Χάντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα έχει προκαλέσει μαζικό κύμα αντιδράσεων με απρόβλεπτες εξελίξεις στην κοινωνία της Κρήτης αλλά και στους Κρήτες του εξωτερικού
του Παναγιώτη Γεωργουδή

Οι έντονες αντιδράσεις για την «εν κρυπτώ» αναγόρευση του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης προκάλεσαν την παρέμβαση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου.

Στα γεγονότα παρεμβαίνει και η Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου ζητώντας να αλλάξει η απόφαση και καλεί τον λαό να αγωνιστεί για τη «διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών»
Την παρέμβαση του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, Γιώργου Πατεράκη, προκάλεσαν οι έντονες αντιδράσεις για την αναγόρευση του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η παρέμβαση έγινε μετά τον θόρυβο για την «εν κρυπτώ» αναγόρευση του καθηγητή, ενώ ως πρώτοι μάρτυρες για την υπόθεση αναμένεται να κληθούν ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, που είχε ξεκινήσει με επιστολή του τον χορό των αντιδράσεων, αλλά και ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Το βιβλίο του
Η αναγόρευση αυτή έχει προκαλέσει σεισμό μεγάλης διάρκειας και με απρόβλεπτες εξελίξεις στην κοινωνία της Κρήτης αλλά και στους Κρήτες του εξωτερικού, για το απαράδεκτο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης», Εκδόσεις Γκοβόστη.
Για το εν λόγω πόνημα, στο οποίο εξομοιώνονται αξιακά οι μαχητές Ελληνες, που ήταν κυρίως Κρητικοί, με τους εισβολείς ναζί, θέτοντας ζητήματα εμμέσως πλην σαφώς «ξηλώματος» και της Εθνικής Αντίστασης, παρεμβαίνει με επιστολή καταπέλτη εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, ο Ιπποκράτης Μπελαδάκης προς τον πρύτανη του Ιδρύματος Ευριπίδη Στεφάνου, απαιτώντας εκ μέρους των Κρητικών του εξωτερικού την ανάκληση της αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ και την άμεση παραίτηση του αναπληρωτή καθηγητή Ανδρέα Στεργίου που έκανε την πρόταση.
«Καταδικάζουμε την ενέργεια του κ. Α. Στεργίου να προβεί στη γνωστή πρότασή του. Καταδικάζουμε την ομόφωνη έγκριση που έτυχε αυτή η πρόταση από το σύνολο των καθηγητών του Τμήματος. Καταδικάζουμε την απονομή τέτοιων σημαντικών διακρίσεων με μονομερείς ενέργειες των Σχολών, απουσία της Πρυτανείας και της Συγκλήτου (εξαιτίας του σχετικού νόμου), που θα μπορούσε να δουλέψει ως ανασταλτικό φίλτρο», αναφέρει.
Προσθέτει επίσης πως «αν ο κ. Ρίχτερ ήταν “φιλέλληνας”, όπως τον παρουσιάζουν, θα έκανε παρέα με τους κοινούς αφανείς ταπεινούς Πατριώτες και όχι με “καθηγητές” που τάσσονται υπέρ των αδιευκρίνιστων συμφερόντων, των πρώην κατακτητών μας» και τονίζει πως: «Διαλέγουμε, μεταξύ της “Τιμής των Κρητικών αγωνιστών” και της διεθνούς εικόνας του Πανεπιστημίου, την “Τιμή των Κρητικών αγωνιστών”!»
«Δεν έγινε εν κρυπτώ»
Από τη δική της πλευρά, η πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, κ. Ηβη Μαυρομούστακου, δηλώνει πως η τελετή δεν έγινε εν κρυπτώ και υποστηρίζει ότι «ως πρόεδρος του Τµήµατος είχα υποχρέωση να εφαρµόσω την απόφαση της Συνέλευσης του Τµήµατος, ενώ είναι προφανές ότι δεν είχα την αρµοδιότητα να αναβάλω ή να µαταιώσω ή, πολύ περισσότερο, να ανακαλέσω αποφάσεις κυρίαρχων θεσµικών οργάνων του Πανεπιστηµίου».
Στα γεγονότα παρεμβαίνει και η Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ζητώντας να αλλάξει η απόφαση και καλεί τον λαό να αγωνιστεί για τη «διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών». Αναφέρει επίσης ότι η κρητική κοινωνία «δεν ανέχεται την προσβολή της Μάχης της Κρήτης και της Εθνικής μας Αντίστασης, των δύο, ίσως, πιο φωτεινών ορόσημων της πάλης του ανθρώπου για ελευθερία και αξιοπρέπεια, της πάλης ενάντια στον ναζισμό, τον φασισμό και τη βαρβαρότητα».
Τέλος, σε ηλεκτρονικό του ειρωνικό μήνυμα, τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει πως ο κ. Στεργίου έφερε προς συνεργασία το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, που διάκειται εχθρικά προς τους Παλαιστινίους και ο ίδιος δηλώνει «αριστερός, προοδευτικός».

Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου