Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΘ-Ψήφισμα της Συγκλήτου για την πρόσβαση των κρατουμένων στην εκπαίδευση.

ΑΠΘ-Ψήφισμα της Συγκλήτου για την πρόσβαση των κρατουμένων στην εκπαίδευσηΤην εξέταση του γενικότερου ζητήματος της πρόσβασης των κρατουμένων στην εκπαίδευση, με εξάντληση της ευαισθησίας από την πλευρά της Πολιτείας, προτείνει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, με αφορμή την έμπρακτη διαμαρτυρία του Νίκου Ρωμανού, σχετικά µε την περιορισμένη εφαρμογή του θεσμού των εκπαιδευτικών αδειών.

"Είναι, προφανώς, ευθύνη της Πολιτείας να λαµβάνει εκείνα τα μέτρα που κρίνονται, στο πλαίσιο του νόμου, αναγκαία για την προστασία της δηµόσιας ασφάλειας. Κατά τη θεσμοθέτηση, επιβολή και εφαρμογή αυτών των μέτρων, ωστόσο, σκόπιμο είναι να λαμβάνεται υπόψη, πρωτίστως, ο ρόλος της εκπαίδευσης ως κρίσιμης οδού κοινωνικής επανένταξης στο πλαίσιο ενός σωφρονιστικού συστήματος που δεν επιδιώκει να εκδικείται, αλλά φιλοδοξεί να σωφρονίζει. Στο πλαίσιο αυτό, παράμετροι όπως η ηλικία των κρατουμένων και η διαγωγή τους πρέπει, επίσης, να λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση αιτημάτων πρόσβασης στην εκπαίδευση", αναφέρεται στο ψήφισμα.
Η Σύγκλητος υιοθέτησε ομόφωνα, το περιεχόμενο της σχετικής, από 3-12-2014, ανακοίνωσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με τίτλο: "Εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων: "Η εκπαίδευση είναι ελπίδα και όχι απειλή για την κοινωνική επανένταξη".
Πηγή: enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου