Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΚΥΑ - ECDL: Διά βίου πιστοποίηση πληροφορικής.

Είχαμε αναφερθεί, σε παλαιότερη ανάρτησή μας για την "προκλητική" - ομολογουμένως - Υπουργική Απόφαση της λήξης ισχύος των πιστοποιητικών γνώσεων και δεξιοτήτων στη χρήση υπολογιστών (ECDL) και το απαιτούμενο "χαράτσι" που θα το ακολουθούσε!
Στο φύλλο της "εφημερίδας των Συντακτών" έχουμε την ... συνέχεια!

της Διαλεκτής Αγγελή
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το «χαράτσι» που επιβλήθηκε σε εκατοντάδες δικαιούχους πιστοποιητικών πληροφορικής, οι οποίοι -προκειμένου να ανανεώσουν την ισχύ των πιστοποιητικών που κατείχαν- αναγκάστηκαν να πληρώσουν έως και 150 ευρώ σε φορείς, καθώς και μετά την καταγγελία οκτώ φορέων πιστοποίησης ότι η τριετής ισχύς των πιστοποιητικών είναι «άδικη και καταχρηστική», ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, βγάζει νέα ΚΥΑ -σύμφωνα με πληροφορίες- και αλλάζει άρδην τα δεδομένα στο πεδίο των πιστοποιήσεων.

Η νέα ΚΥΑ αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». «Αφενός καταπολεμάται η αδιαφάνεια στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς -πέραν του επιτηρητή που ορίζει ο ιδιωτικός φορέας πιστοποίησης- προβλέπεται πλέον και η παρουσία επιτηρητή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσώπων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Αφετέρου τα πιστοποιητικά πληροφορικής θα πάψουν να έχουν τριετή ισχύ, αλλά θα ισχύουν διά βίου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Κουρουτός, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στον ΕΟΠΠΕΠ.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Κωνσταντίνο Κεσεντέ, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ενωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης, μας είπε ότι η Ενωση είναι σύμφωνη με οτιδήποτε ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα.

Ωστόσο, όταν του επισημάναμε ότι -σε αντίθεση με την Ελλάδα- τα πιστοποιητικά πληροφορικής ECDL έχουν διά βίου ισχύ στον υπόλοιπο κόσμο, υποστήριξε ότι «η διεθνής πρακτική λέει ότι οι τελικοί αποδέκτες των πιστοποιητικών είναι αυτοί που καθορίζουν, αν θα δεχθούν την ισχύ του εγγράφου ή όχι» και ότι με τους ταχύτατους ρυθμούς που αλλάζουν τα τεχνολογικά δεδομένα είναι αδύνατον κάποιος, ο οποίος έχει λάβει την πιστοποίηση το 2011 για παράδειγμα, να γνωρίζει τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου