Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Αγγλία: Επιβολή προστίμου σε όσους καπνίζουν σε αυτοκίνητο που μεταφέρει παιδιά.

Οι οδηγοί που επιτρέπουν στους συνεπιβάτες τους να καπνίζουν, όταν μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχουν παιδιά κάτω των 18 ετών, κινδυνεύουν με την επιβολή πολύ υψηλών προστίμων. Μάλιστα, το πρόστιμο θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τον οδηγό ή ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου σε σχέση με εκείνο που υποχρεούται να πληρώσει στο κράτος ο ίδιος ο καπνιστής.



Όλα αυτά συμβαίνουν στην Αγγλία, όπου υπέρμαχοι της υγείας υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή θα σώσει πολλές ζωές, εμποδίζοντας τα παιδιά και τους μη καπνιστές συνεπιβάτες από το να εκτίθενται στον τοξικό καπνό του τσιγάρου. Ωστόσο, οι επικριτές του νόμου κάνουν λόγο για υπερβολή και μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος της κυβέρνησης.

Την ιδέα αυτή υπερασπίστηκε η πλειοψηφία των βουλευτών τον περασμένο Φεβρουάριο, αναγκάζοντας τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στο σχηματισμό λεπτομερούς νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, το αρχικό πρόστιμο θα ανέρχεται στο ποσό των 50 λιρών και εάν η υπόθεση προχωρήσει στο δικαστήριο, το μέγιστο πρόστιμο θα εκτοξεύεται στις 800 λίρες για όποιον καπνίζει μέσα στο αυτοκίνητο και 10.000 λίρες για τον οδηγό ή ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου που επιτρέπει στους συνεπιβάτες του το κάπνισμα.

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Jane Ellison αναφέρει: “Είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα”, ενώ οργανώσεις κατά του καπνίσματος καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να θέσουν το νόμο σε ισχύ πριν από τις Γενικές εκλογές του Μαΐου.

Πηγή: infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου