Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αναμένονται οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων ΓΕΛ- «Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος» στη Γ΄ ΓΕΛ και το σχ. έτος 2014-15

Για το σχολικό έτος 2014-15 αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου σχετικά με τις Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού Λυκείου, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ενώ για το βιβλίο του Η. Σπυρόπουλου «Θουκυδίδη Περικλέους Επιτάφιος», σημείωσε τα εξής:



Α. Το συγκεκριμένο  βιβλίο θα χρησιμοποιηθεί και για το σχολικό έτος 2014-15 για το μάθημα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» Γενικής Παιδείας της Γ τάξης ΓΕΛ.

Β. Στο πλαίσιο χάραξης της νέας εκπαιδευτικής πολιτικής αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, να προστεθούν, από το  σχολικό έτος (2013-14)  στο ορογραμμα μαθημάτων του Γυμνασίου και του Λυκείου διάφορα νέα αντικείμενα (λ.χ. στο π΄ρογραμμα του Γυμνασίου προστέθηκαν δύο αντικείμενα, η Φυσική στην Α Γυμνασίου και οι Βιωματικές Δράσεις-Συνθετικές Δημιουργικές Εργασίες-project και στις τρεις τάξεις του, στο π΄ρογραμμα των μαθημάτων  Γενικής Παιδείας της Α τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου προστέθηκε η Πολιτική παιδεία κλπ). Οι προσθήκες αυτές επέφεραν- όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- και κάποιες  αλλαγές στο συνολικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Γ. Ετσι το μάθημα της Ιστορίας της Γ τάξης του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται από το σχολικό έτος 2015-16 δύο ώρες την εβδομάδα αντί τριών , που προέβλεπε το προηγούμενο Ωρολόγιο Πρόγραμμα.

Δ. Για  το μάθημα της Ιστορίας  διατίθεται αρκετός διδακτικός χρόνος στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς αυτό διδάσκεται ήδη από το Δημοτικό Σχολείο και η διδασκαλία του συνεχίζεται στο γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Ε. Επομένως, η ανωτέρω μείωση των ωρών της διδασκαλίας του μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των σπουδών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα δημιουργήσει ιδιαίτερα διδακτικά και μαθησιακά προβλήματα.

Ζ. Η απώλεια της μιας ώρας του μαθήματος αντισταθμίζεται, ως ένα βαθμό, από τη προσθήκη-και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου- του μαθήματος  «Βιωματικές  Δράσεις-Συνθετικές Δημιουργικές Εργασίες-project”, στο πλαίσιο του οποίου μεταξύ άλλων ερευνώνται και παρουσιάζονται θέματα Τοπικής Ιστορίας.

Πηγή: esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου