Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.

Το ΑΠΘ πρέπει επιτέλους να δεχτεί τον τυφλό μαθητή
της Διαλεκτής Αγγελή
Την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει από τον περασμένο Φλεβάρη, με την εισαγωγή τυφλού μαθητή στο Φυσικό Τμήμα του ΑΠΘ.

Την υπόθεση έφερε στο φως το παράρτημα Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, το οποίο σε σχετική ανακοίνωση κατήγγειλε ότι το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ αρνείται να δεχθεί ως φοιτητή αριστούχο τυφλό μαθητή. Οπως αναφέρεται, το τμήμα επικαλέστηκε τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψήφιων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο 18χρονος είναι αριστούχος μαθητής του Γενικού Λυκείου Πεύκων. Οι υποψήφιοι φοιτητές με τη συγκεκριμένη αναπηρία έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις. Ο νεαρός συμμετέχει από πολύ μικρή ηλικία σε σχολικούς διαγωνισμούς. Εχει διακριθεί σε σχολικούς διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.

Είναι παθιασμένος με το σκάκι, με το οποίο ασχολείται από μικρός. Φέτος, μάλιστα, κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τυφλών Ανδρών Σκακιστών και την 9η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλών Νέων Σκακιστών 2013.
Παρά τις διαβεβαιώσεις τής τότε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί μέχρι στιγμής και ο υποψήφιος φοιτητής παραμένει αποκλεισμένος από την ανώτατη εκπαίδευση. «Το θεσμικό πλαίσιο είναι ασαφές και δεν λαμβάνει υπόψη του τη νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία, ενώ παράλληλα και σχολές της ίδιας επιστήμης διαφορετικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ακολουθούν διαφορετική πολιτική ως προς το θέμα του αποκλεισμού των υποψηφίων/ατόμων με αναπηρίες.
Δηλαδή, εάν ο εν λόγω φοιτητής είχε αιτηθεί στο αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας ή των Ιωαννίνων, θα είχε γίνει δεκτός!», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη χθεσινή επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με το παρόν κείμενο η Συνομοσπονδία ζητά από τον κ. Κάρολο Παπούλια να προτείνει την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με το οποίο καθορίζεται ότι τα τμήματα των σχολών αποφασίζουν σε ποιους πάσχοντες θα επιτρέπεται να φοιτήσουν, αποκλείοντας κατά το δοκούν υποψήφιους με αναπηρίες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου