Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Την έξοδο δείχνει στους «αιώνιους» φοιτητές ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Την έξοδο δείχνει στους «αιώνιους» φοιτητές ο Ανδρέας Λοβέρδος  ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ


Της Χαράς Καλημέρη
Αποφασισμένος να εφαρμόσει τον νόμο που προβλέπει τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών από τον Σεπτέμβριο δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας αρνητικά στο αίτημα να δοθεί παράταση έστω ενός έτους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.


«Ο νόμος 4009 αποτελεί μεγάλη παρέμβαση για το πανεπιστήμιο και δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο υπουργός στη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ), οι οποίοι ζήτησαν να μη διαγραφούν από τα μητρώα των πανεπιστημίων περίπου 5.000 φοιτητές οι οποίοι έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα τα τελευταία δύο χρόνια για να πάρουν το πτυχίο τους.

«Θα εφαρμόσω τον νόμο που ορίζει τη διαγραφή των ανενεργών, επί 11 χρόνια τουλάχιστον φοιτητών, αρχής γενομένης από 31-8-14. Συνολικά, πρόκειται για περίπου 180.000 ανενεργούς φοιτητές στους οποίους έχει ήδη δοθεί παράταση τριών ετών από το 2009, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής της εφαρμογής του νόμου», είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «αυτό θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των ιδρυμάτων που θα οδηγήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας και την οριοθέτηση του κύκλου σπουδών».

Συνταγματικές οι μειώσεις μισθών
Στον αντίποδα, ο υπουργός Παιδείας φάνηκε να αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα των πανεπιστημιακών να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ που προβλέπει τη μη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την επαναφορά των μισθών των πανεπιστημιακών στα επίπεδα που ήταν πριν από την οικονομική κρίση, η απάντηση ήρθε με απόφαση του Στ΄ Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών σε μέλη ΔΕΠ βάσει του μνημονίου καθώς έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητάς του, το θέμα παραπέμφθηκε προς κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις πανεπιστημιακοί οι οποίοι ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις αποδοχές τους, υποστηρίζοντας ότι αυτές δεν επαρκούν για την άσκηση των καθηκόντων τους και τα έξοδα διαβίωσής τους.

Την ίδια ώρα, η ΠΟΣΔΕΠ εξέπεμψε «σήμα κινδύνου» για τα οικονομικά των ΑΕΙ, τονίζοντας ότι η συνολική περικοπή της χρηματοδότησης στα κεντρικά πανεπιστήμια φτάνει στο 80% τα τελευταία πέντε χρόνια, οδηγώντας τα ιδρύματα στην κατάρρευση και την απαξίωση.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ έκαναν ειδική αναφορά στην αποδυνάμωση των οκτώ μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας μέσω της διαθεσιμότητας του 40% του υπάρχοντος διοικητικού προσωπικού τους, ενώ πρόσθεσαν ότι την κατάσταση επιδεινώνει η πολιτική σε σχέση με τις μετεγγραφές των φοιτητών, αφού τα περιφερειακά και τα μικρότερα πανεπιστήμια οδηγούνται σε πλήρη αποδυνάμωση, ενώ τα κεντρικά και μεγαλύτερα ιδρύματα επιβαρύνονται περισσότερο.

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου