Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Νέα αρχή στα ΑΕΙ με νέα, τεράστια, προβλήματα.

Νέα αρχή στα ΑΕΙ με νέα, τεράστια, προβλήματαΑιώνιοι φοιτητές και μετεγγραφές ταλανίζουν έντεκα Πανεπιστήμια

της Μάρνυ Παπαματθαίου
Με νέες διοικήσεις, ξεκινούν «εξεταστική περίοδο» έντεκα Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν για τα θέματα της διαγραφής των αιωνίων φοιτητών, αλλά και των χιλιάδων μετεγγραφών που αναμένονται τις πρώτες ημέρες του νέου ακαδημαϊκού έτους, από την Περιφέρεια στα κεντρικά ΑΕΙ.
«Ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναμένεται να... μεταφερθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» έλεγε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» καθηγητής του κεντρικού Ιδρύματος, που υπολόγιζε ότι οι φοιτητές που θα φτάσουν στην Αθήνα και τα αμφιθέατρά του θα είναι περίπου 600 άτομα επιπλέον των εισακτέων του.

Επίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπολογίζονται μετεγγραφές... χιλιάδων φοιτητών, αν και η νέα διοίκηση αναμένει με σταθερότητα τα σχετικά στοιχεία, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα. Πηγές του υπουργείου Παιδείας έλεγαν στο «Βήμα» ότι αναζητείται μέθοδος για να ανακουφιστούν οικονομικά τα Ιδρύματα του κέντρου, σε συνεργασία πάντα με τις διοικήσεις τους. Οι σχετικές διατάξεις άλλωστε, είχαν ψηφισθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, οπότε η νυν ηγεσία του δεν μπορούσε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να αλλάξει τις διατάξεις που ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή.

Σε αυτό το κλίμα και με τις διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών επίσης στην ατζέντα των επόμενων ημερών, οι 11 νέοι πρυτάνεις αναλαμβάνουν την 1η Σεπτεμβρίου τον διαχείριση των ΑΕΙ.

Οι πρυτάνεις αυτοί έχουν εκλεγεί με βάση τον νέο Νόμο Πλαίσιο για την λειτουργία των πανεπιστημίων.  Οι σχετικές εκλογές διεξήχθησαν ομαλά, με «ηλεκτρονική κάλπη», την περασμένη Άνοιξη.

Οι 11 που αναλαμβάνουν τη διοίκηση Πανεπιστημίων είναι οι εξής: ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Γ. Γκόλιας στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ο κ. Γ. Καψάλης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο κ. Γ. Πετράκος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο κ. Αθ. Καραμπίνης στο Δημοκρίτειο Θράκης, ο κ. Στεφ. Γκρίτζαλης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Περικλ. Μήτκας στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και η κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πάντως, σήμερα Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, κατατίθεται στην Βουλή και η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για το θέμα των αιωνίων φοιτητών. Με αυτήν, το υπουργείο Παιδείας δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έδειξαν ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν σπουδές την τελευταία διετία. Ετσι, περίπου 25.000 άτομα θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξεταστικές Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Συνολικά, μέχρι το τέλος Αυγούστου, αναμένεται η διαγραφή 152.819 «αιωνίων» φοιτητών. Όπως αναφέρουν, ωστόσο, οι διοικήσεις των, ΑΕΙ, η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου, που ξεκινάει σε πολλά Ιδρύματα αυτή την εβδομάδα, αντιμετωπίζεται στα ΑΕΙ ως μέρος του ακαδημαϊκού έτους 2013-14, οπότε όσοι δήλωσαν μαθήματα στην διάρκεια του τελευταίου έτους, θα μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου