Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

«Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο σε εποχή μακαρθισμού».

του Βασίλη Αναστασόπουλου (καθ. Παν/μίου Πατρών)
«Εχουμε εισέλθει σε εποχή μακαρθισμού στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Βασίλης Αναστασόπουλος, εκ των υποψηφίων για τη θέση του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που κρίθηκε «ακατάλληλος» από το Συμβούλιο του Ιδρύματος.


Μετά την παραίτηση και καταγγελία από μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών για τις παρατυπίες στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, όπως αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.» σε εκτεταμένο ρεπορτάζ για τα φαινόμενα αδιαφάνειας και παρέμβασης στα περισσότερα Ιδρύματα όπου διενεργούνται εκλογές, ο κ. Αναστασόπουλος προβαίνει σε εξίσου σκληρές καταγγελίες, ενώ αποκαλύπτει ότι κατά την εξέτασή του ρωτήθηκε αν έχει αλλάξει άποψη συνεργάτιδά του, «η οποία ήταν ενάντια στον νόμο»!
Αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.»:
«Στην ακαδημαϊκή κοινότητα ήταν προφανές, ακόμα και σε εκείνους που έχουν ασθενές πολιτικό κριτήριο, ότι όλες οι τακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων σκόπευαν στον έλεγχο του δημόσιου Πανεπιστημίου και στην κατάλυσή του ως ισχυρού θεσμικού ερείσματος της κοινωνίας. Μοχλός για την κατάλυση του Πανεπιστημίου, ο νόμος 4009. Με τον νόμο αυτό, τα ισχυρά θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου, όπως το Πρυτανικό Συμβούλιο και η Σύγκλητος, καταργήθηκαν ή αδρανοποιήθηκαν. Η επιλογή των πρυτάνεων πέρασε στο Συμβούλιο Ιδρύματος.
Μερικοί από εμάς είχαμε ξεκάθαρη άποψη: Τα Συμβούλια θα χρησιμοποιηθούν, για να ελεγχθούν οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Διαφωνούσαμε και με την Αριστερά. Δεν είναι ο κυρίαρχος στόχος να γίνουν τα Πανεπιστήμια επιχειρήσεις. Κυρίαρχος στόχος είναι οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων να είναι άβουλες και αδύναμες να αρθρώσουν πολιτικό και κοινωνικό λόγο.
Είχαμε ψευδαισθήσεις; Δεν θέλαμε να δυσαρεστήσουμε τους συναδέλφους που συμφωνούσαν με τα Συμβούλια; Σε κάθε περίπτωση, αποφασίσαμε και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας να εμπλακούμε στη διοίκηση, φυσικά στο πλαίσιο του νόμου, πιστεύοντας ότι είναι δυνατόν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να συμβάλουμε στη στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ψευδαισθήσεις.
Εχουμε εισέλθει στην εποχή του μακαρθισμού για το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Σε αυτή τη φάση οι διαφωνούντες χαρακτηρίζονται γραφικοί. Τα δύσκολα είναι μπροστά. Ο στόχος είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο να μην έχει φωνή, να μην αμφισβητεί. Θα το δεχτούμε; Θα αποδεχτούμε την ενοχοποίησή μας, τον περιορισμό των ακαδημαϊκών ελευθεριών, την αδυναμία να κρίνουμε εμείς οι ίδιοι ποιοι μπορούν να μας διοικούν; Είμαι πεπεισμένος πως η κοινωνία δεν μας θέλει φοβικούς».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου