Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κριτήριο η παιδεία για την απόδοση ιθαγένειας

Διαδήλωση για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστώνΤο πρόβλημα που είχε προκύψει με το νόμο Ραγκούση σχετικά με τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, διατάξεις του οποίου είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Εσωτερικών με νέο νομοσχέδιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό κριτήριο για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών θα είναι η φοίτηση σε ελληνικά σχολεία, ενώ οι μετανάστες δεύτερης γενιάς θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 18 τους χρόνια για να καταθέσουν την αίτηση.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να:
  • έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (δημοτικό και γυμνάσιο) στην Ελλάδα ή
  • έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς έξι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο) ή
  • έχουν λάβει πτυχίο από ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ και είναι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου.

Το νέο νομοσχέδιο δίνει λύση σε αρκετές χιλιάδες μεταναστών δεύτερης γενιάς, ωστόσο δεν λύνει το ζήτημα των παιδιών που είναι ακόμα ανήλικα, τα οποία μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής μόνο αν οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για πέντε χρόνια.

Η απόδοση ιθαγένειας για τα ανήλικα τέκνα μεταναστών θα απασχολήσει, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, την Επιτροπή Κώδικα Ιθαγένειας, η οποία θα συσταθεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου