Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ και ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ σε ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Στόχος τους μια γενιά από άβουλους ανθρώπους που θα αποδέχονται ότι τους επιβάλλουν οι λίγοι.
Στόχος τους μια ανθρωπότητα χωρίς όνειρα!

Εμείς οι μαθητές της Ανατολικής Αττικής ενωνόμαστε και έχοντας ως κοινή συνισταμένη την ανατροπή του «νέου σχολείου» που δεν έχει χώρο ούτε για μας ούτε για τα όνειρά μας,
καλούμε όλες τις περιοχές σε περαιτέρω συντονισμό για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων που έχουμε ήδη αρχίσει.
Καλούμε μαθητές και γονείς να συμμετάσχουν στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας Παρασκευή, 21 Νοέμβρη ώρα 11 π.μ.

Κάνουμε έκκληση στους συλλόγους γονέων και τις τοπικές ΕΛΜΕ των καθηγητών να συστρατευθούν και να προστατέψουν τον αγώνα μας και τους ίδιους τους μαθητές τους.

Λέμε :
- ΌΧΙ στο Νέο Λύκειο της μαθητείας και της πλήρους εντατικοποίησης.
- ΌΧΙ στη τράπεζα θεμάτων που μετατρέπει τα σχολείο μας σε εξεταστικό κέντρο
- ΌΧΙ στις συγχωνεύσεις των σχολείων και στις απολύσεις των καθηγητών μας.
- ΌΧΙ στην υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και τη «μαθητεία» στις επιχειρήσεις.
- ΌΧΙ στη παιδεία που απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς και προάγει τη ταξική διάρθρωση της κοινωνίας με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές και φοιτητές να μένουν εκτός σχολείων και πανεπιστημίων αντίστοιχα.
 
ΘΕΛΟΥΜΕ ...
- Ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.
- Κανένας μαθητής, καθηγητής, φοιτητής έξω από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
- Ένα σχολείο που να προάγει τη δημιουργική σκέψη και το ελεύθερο πνεύμα.
- Να διαπαιδαγωγούμαστε στις αξίες της πραγματικής δημοκρατίας, της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων, κόντρα στο φασισμό, και το ρατσισμό.
- Ακόμη ζητούμε άμεση κάλυψη των κενών όσον αφορά στους καθηγητές και τα βιβλία μας και αξιοπρεπείς σχολικές εγκαταστάσεις.
Αιτήματα μαθητών Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα

Αυτό το κείμενο γράφτηκε από τους μαθητές και απευθύνεται στους συμμαθητές μας, γονείς μας, καθηγητές μας, στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και στο κάθε μέλος αυτής της κοινωνίας που πιστεύει ότι θίγεται από την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Κεντρικός άξονας αυτού του κειμένου είναι η παιδεία. Μια παιδεία που τείνει να γίνει προϊόν για λίγους, αγαθό που υποτιμά την αξία της γνώσης και δίνει την πρωτοκαθεδρία στην ευκαιριακή μόρφωση. Ειδικότερα, με την εισαγωγή του «Νέου Λυκείου», οι συνέπειες αυτές γίνονται ακόμη πιο αισθητές. Σε μια κοινωνία υπό κρίση, όπου το κράτος Πρόνοιας αποτελεί παρελθόν, οι όροι προαγωγής στο Πανεπιστήμιο γίνονται ακόμα πιο σκληροί, ενώ η ενίσχυση της παραπαιδείας κρίνεται απαραίτητη για να μπορέσει ο μαθητής να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου. 
 
Με αυτόν τον τρόπο πολλοί μαθητές αναγκάζονται να καταφύγουν στην τεχνική εκπαίδευση, η οποία παρακμάζει συστηματικά. Ωστόσο, το Νέο Λύκειο καθ’ αυτό δεν αποτελεί το πρόβλημα αλλά το αποκορύφωμα της συνολικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθείται. Οι καθηγητές μας αξιολογούνται με αμφισβητούμενα κριτήρια, το πανεπιστήμιο αποκτά έναν ιδιαίτερα εμφανή ταξικό χαρακτήρα, ενώ η δευτεροβάθμια εκπαίδευση μας διακρίνει σε «μαθητές του τελευταίου θρανίου», έρμαια στον κάθε εργοδότη που ζητά φθηνά εργατικά χέρια και σε μαθητές-ρομπότ, τους μελλοντικούς, άβουλους, ακραία εξειδικευμένους εργαζομένους.

Η απάντησή μας σε όλα αυτά που γίνονται για εμάς χωρίς εμάς είναι ο αγώνας. Ένας αγώνας απέναντι σε αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον μας, γιατί ο αγώνας είναι το μόνο μέσο που μας έχει απομείνει για να διεκδικήσουμε όσα δικαιωματικά μας ανήκουν. Πιο συγκεκριμένα, τα αιτήματά μας που ορίζουν το κοινό μέτωπο όλων των μαθητών της Ελλάδας είναι τα εξής:
 
• Κατάργηση του «Νέου Λυκείου», το οποίο καθιστά το σχολείο ανεπαρκές και την παραπαιδεία απαραίτητη.
• Κανένας μαθητής να μην πάρει απουσίες για το διάστημα που το σχολείο ήταν υπό κατάληψη.
• Καταγγέλλουμε την πολιτική της καταστολής με την οποία αντιμετωπίζονται οι μαθητές.
• Καταγγέλλουμε την απαξίωση της καλλιτεχνικής παιδείας.
• Καλούμε γονείς και καθηγητές να ταχθούν υπέρ μας και να αγωνιστούν στο πλευρό μας.

Κλείνοντας, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε δεν περιορίζεται στην κατάργηση του «Νέου Λυκείου». Διεκδικούμε μια παιδεία ουσιώδη, προσβάσιμη σε όλους και παραγωγική. Μια παιδεία που δεν θα υπάγεται σε κανένα σύστημα που αφήνει έστω και έναν μαθητή έξω από αυτό.


Το δεκαπενταμελές συμβούλιο 
των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου