Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Κρήτη: Καλούν τους καθηγητές να καταθέτουν ενόρκως για τις καταλήψεις.

του Παναγιώτη Γεωργουδή
Επικίνδυνη εξέλιξη για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, είναι η κλήση των διευθυντών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης στο Νομό Ηρακλείου κατόπιν εισαγγελικής εντολής να προσέρχονται στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής και να καταθέτουν ένορκα για τις μαθητικές καταλήψεις.  Την ενέργεια αυτή καταδικάζει η ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου ως «άστοχη, απρόσφορη, άδικη και επικίνδυνη!».  


Η πράξη αυτή εκφράζει βαθιά ανελευθερία, ολοκληρωτισμό και προσπαθεί να ποινικοποιήσει ανηλίκους μαθητές, που τώρα ψηλαφούν την ουσία  της έννοιας του Πολίτη σύμφωνα με την Αριστοτελική έννοια του όρου, -όπου Πολίτης στην δημοκρατία είναι αυτός που μετέχει στην άσκηση της βουλευτικής και δικαστικής εξουσίας!  Σε ποια δημοκρατία εγκαλεί τους μαθητές η συγκεκριμένη εισαγγελική εντολή να μετέχουν; Ταυτόχρονα επιχειρεί να βάλει τους διευθυντές των σχολείων σε μία πρακτική «αστυνόμου» ή και χαφιέ δημιουργώντας ένα καθεστώς που «μυρίζει»  κάτι από ατμόσφαιρα Καρλ Σμιτ.
Οι μαθητές στις καταλήψεις τους έχουν δείξει μία πρωτόγνωρη κοινωνική και πολιτική ωριμότητα, υψηλό ήθος, σε ένα σχολείο που οι επιλογές της εξουσίας έχουν απαξιώσει την γνώση βάθους, την ανθρώπινη ηθική, την ευθύνη του πολίτη, την συλλογικότητα, το δημόσιο συμφέρον και τα οράματα για τον τόπο, ενώ έχουν αναγάγει τις τεχνικές πληροφορίες, την φενακισμένη συνείδηση της αγοράς, τον παπαγαλισμό του εξεταστικοκεντρικού  συστήματος σε κορυφαίο γεγονός. Είναι ένα σχολείο βασάνων βαθιά ταξικό που προωθεί τα φροντιστήρια και κλέβει την χαρά και την δημιουργία πρωτίστως για  τους μαθητές αλλά και τους γονείς.  Αντί οι  γερασμένοι πολιτικοί θεσμοί της Πολιτείας να σκύψουν με αγάπη και κατανόηση πάνω από την κραυγή αγωνίας και βαθιάς αθωότητας των μαθητών,  να διαπαιδαγωγηθούν από την  ωριμότητά τους και το καινούργιο που κομίζουν σε μία κοινωνία ανθρωπιστικής και πολιτισμικής κρίσης, τώρα έχουμε και την εισαγγελική και αστυνομική καταστολή.  Φωτεινή εξαίρεση, αποστάλαγμα κοινωνικής σοφίας, πολιτικής σύνεσης και προβλεπτικότητας αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κατά πλειοψηφία, η οποία τόνιζε εμφατικά πως η αστυνομία και οι εισαγγελείς να μην εμπλακούν στις μαθητικές καταλήψεις   και να κοιτάξει η κυβέρνηση να λύσει τα εκρηκτικά προβλήματά τους.  
Η ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου στηλιτεύει το γεγονός της εισαγγελικής εντολής και στην ανακοίνωσή της μεταξύ των άλλων τονίζει: «Τα αστυνομικά τμήματα του Νομού Ηρακλείου καλούν τους Διευθυντές των σχολείων σε ένορκη κατάθεση σχετικά με τις καταλήψεις που παρήγγειλε η εισαγγελία (!) προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων και η ύπαρξη ποινικών ευθυνών προσώπων –διευθυντών σχολείων καθηγητών, γονέων ή μαθητών κατά το διάστημα των μαθητικών καταλήψεων.  Οφείλουμε κατ’ αρχήν να επισημάνουμε την κοινή μας εκτίμηση, ότι η εμπλοκή των διωκτικών αρχών στα ζητήματα  που αφορούν την παιδεία, πολλώ δε μάλλον το σχολείο, αποτελεί, ενέργεια άστοχη, απρόσφορη, άδικη και επικίνδυνη. Η ποινικοποίηση των καταλήψεων περασμένων ετών έχει ήδη αποτυπωθεί, στην κοινωνική συνείδηση με την απαξιωτική λέξη «μαθητοδικεία». 
Επικίνδυνη τέλος, διότι εισάγει εκ νέου τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να καταστείλει ποινικά τους κοινωνικό-πολιτικούς αγώνες και μάλιστα  ανήλικων μαθητών, κάθε φορά που αυτοί αντιδρούν συλλογικά στην ασκούμενη από αυτήν, πολιτική που απαξιώνει το σχολείο τους. Επικίνδυνη επιπλέον διότι ποινικοποιεί την αλληλεγγύη των γονέων στα παιδιά τους, το σεβασμό των καθηγητών στους μαθητές τους και τον σεβασμό των διευθυντών στους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς. Επιχειρεί την απόσπαση του διευθυντή του σχολείου από την σχολική κοινότητα και την αναγόρευσή του σε «αστυνόμο του σχολείου». 
Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει:  «Επιχειρεί την τρομοκράτηση και την διαμόρφωση δυσπιστίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Καμία ποινικοποίηση των μαθητικών, εκπαιδευτικών και λαϊκών αγώνων». 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου