Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Οι προγραμματικές δηλώσεις για την Παιδεία - Τα πρώτα βήματα

Μετράμε αντίστροφα για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Ο χώρος της εκπαίδευσης, μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και γονείς μετράνε αντίστροφα για την συγκεκριμενοποίηση των αλλαγών που θα προωθηθούν στις βαθμίδες της εκπαίδευσης μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Το Σαββατοκύριακο στην Βουλή θα γίνουν γνωστές οι προγραμματικές δηλώσεις για τα θέματα της Παιδεία που θα περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο Λύκειο, τις Πανελλαδικές, τα θέματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ,γ τα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα σε Π.Ε. και Δ.Ε.


Όπως είχε δημοσιεύσει το alfavita.gr, το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων κινείται σε γενικά γραμμές, στο ίδιο μοτίβο με τις προεκλογικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ξεκάθαρα τα πρώτα 5 μέτρα.

Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας έκανε ξεκάθαρα τα εξής 5 βήματα
1) 9,5 ο βαθμός προαγωγής στο Λύκειο
2) Ακύρωση του υπολογισμού των βαθμών Α” και Β” Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ
3)Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων ως υποχρεωτική πηγή του 50% των θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις
4) Πάγωμα της αξιολόγησης

Μπορείτε να το διαβάσετε και όλο ΕΔΩ

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Σχετικά με την αξιολόγηση, υπάρχουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Τάσου Κουράκη που αναφέρει πως "«Η αξιολόγηση όπως την ξέραμε θα καταργηθεί. Όταν θα γίνεται θα γίνεται αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και των μονάδων και μόνο για να δούμε τις αδυναμίες, για να ενισχύσουμε τις καλύτερες λειτουργίες. Καμία τιμωρητική διάθεση, μόνο διορθωτική προς το καλύτερο»"

Πανελλαδικές 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" οι πανελλαδικές του 2016 θα γίνουν με 6 μαθήματα. Όπως τονίζει θα "ξηλωθεί" το εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, που θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά του χρόνου και αφορούσε κατά κύριο λόγο τους φετινούς μαθητές της Β'Λυκείου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται θα διατηρήσει το υπάρχον σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων με τα 6 μαθήματα, προχωρώντας όμως σε αρκετές βελτιώσεις. Το 2016 οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής τμημάτων από περισσότερα επιστημονικά πεδία.

AEI
1) Κατάργηση, άμεση, του νόμου 4009 (Νόμος Διαμαντοπούλου). Θα καταρτιστεί νέος νόμος πλαίσιο ύστερα από διάλογο
2) Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Θέμα χρόνου αν θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής νέων πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ που είναι σε λίγο καιρό.
3) Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2). "Δεν θα υπάρξει ορισμένος χρόνος για να τελειώσει κάποιος την σχολή του. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο" ανέφερε η κ. Καλαμαρά.
4) Αποκατάσταση του πανεπιστημιακού Ασύλου
5) Επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με τη συμμετοχή και των φοιτητών με ποσόστωση
6) Ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει
7) Αποκατάσταση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ


Διαθεσιμότητα - Προσωπικό της Εκπαίδευσης
1) Επαναπρόσληψη, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια.
2) Επανατοποθετούνται οι οι καθηγητές των ΕΠΑΛ που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα προκειμένου να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο τα σχολεία με τους γνωστικούς τομείς και τις ειδικότητες που καταργήθηκαν


Πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου