Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Θυσιάζοντας την προσχολική Αγωγή

78500-500του Μανόλη Καμιλάκη *
Τα προβλήματα της κάλυψης των αναγκών στη προσχολική αγωγή στο Δήμο Περιστερίου αλλά και σε όλους τους Δήμους της χώρας παρουσιάζονται ποιο οξυμένα από ποτέ. Οι πολιτικές των μνημονίων που στήριξαν οι ομάδες των «Ανεξάρτητων» Δημάρχων σαν το Α. Παχατουρίδη έχουν αφήσει μόνο στάχτες και αποκαΐδια στο τομέα της λειτουργίας και συντήρησης των Παιδικών -βρεφονηπιακών σταθμών.

Το κράτος μεταβιβάζοντας τη διαχείριση τους στη Τοπική αυτοδιοίκηση άνοιξε ένα φαύλο κύκλο καταστροφής αλλά και μεταφοράς ευθυνών από τον ένα στον άλλο με θύματα κυρίως τα παιδιά και τις οικογένειες τους . Οι τοπικοί άρχοντες ,που στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται και στηρίζονται από κόμματα που υπηρέτησαν το μνημόνιο με θρησκευτική ευλάβεια , κλαψουρίζουν και κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από μια χαμηλών τόνων κριτική προς το κράτος που επικεντρώνεται κυρίως στη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.
Η Διοίκηση του Δήμου πανηγυρίζει γιατί οι εμπνευστές των μνημονίων, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών , των παρατηρητηρίων και της τυφλής υποταγής στους κανόνες διαχείρισης που επιβάλει η Ε.Ε τον θεωρούν Δήμαρχο υπόδειγμα και πως Θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού παραμένει βουβός και άπραγος μπροστά στη κατάρρευση των κέντρων προσχολικής αγωγής του 4ου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας.
Τα δαπανηρά έργα βιτρίνας που δεν έχουν καμία στόχευση και αποφασίζονται χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες των δημοτών γίνονται για να εξυπηρετούν τα εργολαβικά συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιριών και να ενισχύουν το επικοινωνιακό προφίλ του Δημάρχου που κοκορεύεται για τις 4 αναπλάσεις της ίδιας παιδικής χαράς , τα πεζοδρόμια με βιοκλιματικές πλάκες και την αναμόρφωση ενός στενού δρόμου στον οποίο στριμώχνονται Καφετέριες, Νυχτερινά κέντρα σπίτια και μαγαζιά δημιουργώντας ένα συνονθύλευμα ακατάσχετης ηχορύπανσης , ολοκληρωτικής τσιμεντοποίησης και περιορισμένου χώρου για τους κατοίκους .Τα προγράμματα ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούν αυτές τις επενδύσεις δεν είναι κονδύλια αγνώστου προέλευσης αλλά χρήματα δικά μας που η Ε.Ε διαχειρίζεται για εμάς χωρίς εμάς.
Η ουσία του προβλήματος λοιπόν επικεντρώνεται στα εξής απλά ερωτήματα , πόσοι παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν κτηριακά , να συντηρηθούν σωστά και να στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό από το 1.450.000 Ευρώ που θα δαπανηθούν για την ανάπλαση της Βεάκη ? πόσοι νέοι Σταθμοί θα είχαν χτιστεί για να μη μείνει πραγματικά κανένα παιδί χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης στη προσχολική εκπαίδευση ? Είναι ποιο σημαντικό για μια τοπική κοινωνία η συντήρηση και αναβάθμιση της υποκουλτούρας του καφέ και του αλκοόλ από τη στήριξη των εκπαιδευτικών δομών εξέλιξης ενός παιδιού ? Τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα τις ξέρουμε και έχουμε πειστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία βελτίωση της κατάστασης με τη παρούσα αρχή μια και σκοπός τους δεν είναι να διεκδικήσουν τίποτα πέρα από αυτά που τους δίνουν αυτοί στους οποίους έχουν υποχρέωση .
Τρανό παράδειγμα ασυνέπειας και επικίνδυνης αδιαφορίας είναι το γεγονός ότι ενώ η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Α.Π (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ &ΠΡΟΝΟΙΑΣ) Κα Κορόγιαννη διαβεβαίωνε στα Δημοτικά συμβούλια πως τα παιδιά που έμειναν εκτός Παιδικών Σταθμών για το σχολικό έτος 2014-2015 θα ενταχθούν ΟΛΑ σε δεύτερη φάση , στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ής Δεκέμβριου και μετά από ερώτηση της Αριστερής κίνησης Περιστερίου πέρασε από το «δε θα μείνει κανένα παιδί εκτός» στο «πάντα μένουν παιδιά εκτός» διότι για να υπάρξει κενό για τους επιλαχόντες θα πρέπει να αρνηθεί τη θέση κάποιος από τους επιτυχόντες.
Το 2014 έγιναν συνολικά 806 νέες αιτήσεις εγγραφής σε παιδικούς σταθμούς εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν οι 445 , αυτό σημαίνει ότι έμειναν 361 παιδιά εκτός χωρίς ουσιαστικά να έχει απαντηθεί επίσημα πόσα από αυτά εντάχθηκαν τελικά σε «δεύτερη φάση» . Για μια ακόμη φορά ο Δήμος όχι μόνο δεν κάνει κάτι για να τηρήσει την υπόσχεση του αλλά με τη τακτική του ουσιαστικά εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των Ιδιωτικών Σταθμών που περιμένουν στη γωνία σα τα κοράκια να κατασπαράξουν το κουφάρι της Δημόσιας προσχολικής αγωγής εκμεταλλευόμενοι την πολιτική των επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ που λειτουργούν σαν δούρειος ίππος της μετάβασης από το κράτος στους ιδιώτες επιχειρηματίες των παροχών δημόσιας και δωρεάν παιδιάς προς όλους .
Πρόσφατα και μετά από μεσολάβηση της ΚΕΔΕ δόθηκε κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή από τη πολιτεία παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών σταθμών οι οποίοι λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια χωρίς θεσμοθετημένους όρους ίδρυσης, αδειοδότησης , τεχνικών προδιαγραφών και καταλληλότητας . Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν άφησε αδιάφορους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών των οποίων οι επιχειρήσεις διαθέτουν και άδειες και προδιαγραφές λειτουργίας και προχώρησαν σε πιέσεις μέσω της Ομοσπονδίας ζητώντας τη διακοπή λειτουργίας των Δημοτικών κέντρων Προσχολικής Αγωγής με απώτερο σκοπό να χτυπήσουν τον «ανταγωνισμό» αυξάνοντας τα κέρδη τους στη πλάτη των οικογενειών μας .
Στο Περιστέρι λειτουργούν 15 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και 40 Νηπιαγωγεία στα οποία ο Δήμος έχει την ευθύνη συντήρησης ,αναβάθμισης και ασφάλειας των κτηρίων , η εικόνα που υπάρχει για τα περισσότερα από αυτά δεν είναι καλή , η συντήρηση ανύπαρκτη , η αναβάθμιση τους είναι όνειρο απατηλό και τα ζητήματα ασφάλειας με τη πάροδο των χρόνων ολοένα και αυξάνονται. Αν θεωρούσαμε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές είναι κοντά με αυτές που υπήρχαν στο παρελθόν από τον ΟΣΚ και δεν ισχύουν πλέον λόγω της κατάργησης του ,τα περισσότερα από τα σχολεία του Δήμου θα πρέπει να κλείσουν με ότι αυτό συνεπάγεται . Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή να παραπονιέται διαρκώς είτε για την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης , είτε για την έλλειψη τεχνικού προσωπικού (ποιος ευθύνεται γι’ αυτό άραγε ) και να μεταφέρει το μπαλάκι των ευθηνών αλλού , θα έπρεπε να προετοιμάζεται να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις που θα είναι εις βάρος των Δημοτών και των οικογενειών τους . Αντί αυτού ο Κος 63% συνεχίζει να σκορπά τα Δημοτικά τέλη σε ανούσιες φιέστες και ψηφοθηρικά πανηγυράκια καμαρώνοντας για τα έργα βιτρίνας την ώρα που ο θεσμός της προσχολικής αγωγής διαλύεται . Ειδικότερα στους Παιδικούς Σταθμούς όπου ο Δήμος πέρα από το κομμάτι που αφορά τα κτίρια έχει και την ευθύνη λειτουργίας και στελέχωσης παρατηρούμε τη ραγδαία μείωση μόνιμου εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού καθώς ο Δήμος ακολουθώντας τα μοντέλα ελαστικών εργασιακών σχέσεων προσλαμβάνει με ολιγόμηνες συμβάσεις, μαθητείες κτλ .
Η απαράδεκτη όμως αντιμετώπιση του Δήμου απέναντι σε αυτά τα ζητήματα δε σταματά εδώ , η επιβολή ληστρικών τροφείων στο μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών συνεχίζεται χωρίς καμία συζήτηση να αλλάξουν ούτε τα εισοδηματικά κριτήρια . Αυτή τη στιγμή οικογένειες με εισόδημα 10.000 – 15.000 ευρώ καλούνται να καταβάλουν μηνιαίος το ποσό των 25 Ευρώ , δηλαδή κατά την εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής ένα ζευγάρι με 400 ευρώ μισθό έκαστος έχει τη δυνατότητα να δίνει αυτό το ποσό ώστε το παιδί τους να έχει το δικαίωμα εγγραφής. Μια ακόμη προϋπόθεση που εναντιώνεται με τη κοινή λογική είναι αυτή που επιβάλει να εργάζονται και οι 2 γονείς , προφανώς ο Δήμος ακολουθεί το πρότυπο κοινωνίας που είχε ανακοινώσει στο παρελθόν ο Γ.Α.Π και όριζε ένα εργαζόμενο για κάθε οικογένεια ,ίσως γι’ αυτό ο Δήμος Περιστερίου να παραμένει ένας δήμος με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας καθώς η δυνατότητα αναζήτησης δουλειάς άνεργων γονιών δεν αφορά των κατά τα άλλα κοινωνικά ευαίσθητο Δήμαρχο της καρδιάς .
Είναι ολοφάνερο από όλα αυτά ότι ουσιαστικά προωθείται συνειδητά όχι μόνο η κατάργηση της δημόσιας μορφής της προσχολικής αγωγής αλλά και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός της χαρακτήρας ο οποίος τείνει να αντικατασταθεί από την ανάγκη φύλαξης και όχι διαπαιδαγώγησης παιδιών αυτής της ηλικίας καθώς σύμφωνα με τις σύγχρονες ψυχοπαιδαγωγικές αντιλήψεις η κοινωνικοποίησή του παιδιού αρχίζει με την είσοδό του στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο. Συνεπώς δεν αρκεί μόνον η εξασφάλιση της ασφαλούς παραμονής σε έναν χώρο όπου βρίσκονται πολλά παιδιά , τα σχολεία αυτά δεν είναι Parking ψυχών και ο Δήμος οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί η προσχολική αγωγή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διάπλαση ενός παιδιού καθώς βάζει τα θεμέλια σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία στην οποία οι εμπειρίες έχουν καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του, στην εξέλιξη της μαθησιακής του ικανότητας και γενικότερα στη δυνατότητα του ατόμου να πορεύεται στη ζωή με δύναμη και γνώση.
Ως Αριστερή Κίνηση Περιστερίου έχουμε πολλές φορές κάνει τη κριτική μας προς τη Δημοτική Αρχή είτε κατά τη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων είτε με δημόσιες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις . Το πλαίσιο διεκδίκησης είναι σαφές και αφορά τις εξής απαιτήσεις που κατά καιρούς έχουμε διατυπώσει :
• Την Δημιουργία Νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών ώστε να μπορεί ο Δήμος να καλύπτει ετησίως όλες τις αιτήσεις.
• Την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού εκπαιδευτικών βρεφονηπιοκόμων και βοηθητικού προσωπικού
• Την άμεση Κατάργηση των τροφείων
• Την δυνατότητα αίτησης για φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς των παιδιών που οι γονείς τους είναι άνεργοι .
• Τον καλύτερο έλεγχο των συνθηκών υγιεινής , ασφάλειας και συντήρησης των κτιρίων που λειτουργούν οι Δημοτικοί σταθμοί καθώς και τη συνεχή τεχνική αναβάθμιση τους .
• Την διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για σύγχρονο υλικό τεχνικό εξοπλισμό που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και παραμονής των παιδιών στους χώρους που φιλοξενούνται τα βρέφη και τα νήπια.

Οι προσπάθειες για την ανατροπή της απαράδεκτης αυτής κατάστασης θα πρέπει να γίνει μέσω του δημόσιου διαλόγου μεταξύ τον εμπλεκομένων ο οποίος θα καταλήξει σε μια διαδικασία αυτοοργάνωσης και αγωνιστικής δράσης ενάντια στα σχέδια του Δήμου και τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τη στάση του στο ζήτημα μέχρι τώρα.
*Μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου
Πηγή: ΠαΝΤΙ3Ρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου