Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τι θα ισχύει από φέτος για Πρότυπα και Πειραματικά

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, τα 55 από τα σημερινά ΠΠΣ γίνονται Πειραματικά και τα 5 μένουν Πρότυπα 
της Άννας Ανδριτσάκη
Ο διαχωρισμός των Πειραματικών από τα Πρότυπα θα γίνει από φέτος και θα συνοδευτεί από διαφορετικά συστήματα εισαγωγής, ήτοι με κλήρωση στα μεν Πειραματικά και με το καθεστώς που θα προκύψει ύστερα από εσωτερική διαβούλευση στα Πρότυπα, στα οποία, έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα της επιλογής (εξετάσεις ή κλήρωση), και παράλληλα θα γίνει σεβαστή η ιστορικότητά τους, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς χθες, στην πρώτη συνάντησή του με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες.

Διευκρινίσεις

Διευκρίνισε, δε, πως είτε πρόκειται για κλήρωση είτε για εξετάσεις, η διαδικασία επιλογής θα αφορά «το σημείο εισόδου», δηλαδή τις τάξεις εισαγωγής, και όχι την εξέλιξη των σπουδών από τη μια βαθμίδα στην άλλη. Εξαίρεση, οι τυχόν συμπληρωματικές θέσεις.
Ποια θα είναι τα Πειραματικά και ποια τα Πρότυπα; Από τα 60 σημερινά ΠΠΣ, τα 55 θα είναι Πειραματικά, ενώ τα υπόλοιπα 5 ιστορικά και συνδεδεμένα με κληροδοτήματα σχολεία θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα του προτύπου. Τα πέντε Πρότυπα είναι η Ιωνίδειος Σχολή, η Βαρβάκειος, η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, η Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και το Γυμνάσιο Αριστούχων Αναβρύτων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ορισμένα -όπως των Αναβρύτων- έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για συνέχιση των εξετάσεων και η Ζωσιμαία για κλήρωση.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διενέργεια των εξετάσεων απαιτεί κονδύλια και η αρχική χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ δεν υφίσταται πλέον.
Κατά τ’ άλλα, δρομολογείται ο άμεσος διορισμός της νέας Διοικούσας Επιτροπής (μετά την παραίτηση των μελών της προηγούμενης), η οποία και θα εποπτεύσει την αξιολόγηση των ΠΠΣ με κριτήρια που θα προσδιοριστούν ύστερα από διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους φορείς τους. Αλλωστε, η διαβούλευση θα αποτελεί τη βάση κάθε μέτρου ή δράσης, όπως τονίστηκε και χθες.
Σημαντική ήταν η αναγγελία του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη για την αλλαγή στο υπηρεσιακό καθεστώς των διδασκόντων στα ΠΠΣ, το οποίο μετατρέπεται από καθεστώς επί θητεία σε μόνιμο διορισμό, με συνέπεια τη μετατροπή των θέσεων σε οργανικές, τερματίζοντας έτσι την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών αυτών. Μόνο που η οργανική τους θέση θα μπορεί να μεταφερθεί όχι εντός Αθήνας αλλά στην περιφέρεια, «προκειμένου να μεταφερθεί η εμπειρία τους» και σε άλλα σχολεία.

Το πολυνομοσχέδιο

Η ρύθμιση αυτή θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που σύντομα (εντός μηνός) θα κατατεθεί στη Βουλή με σκοπό να αρθούν οι αγκυλώσεις της φετινής και της επόμενης σχολικής χρονιάς σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Γενικότερα, το νομοθετικό έργο του υπουργείου Παιδείας θα προχωρήσει σε δύο φάσεις.
Η πρώτη θα καλυφθεί από το εν λόγω πολυνομοσχέδιο («κουρελού», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο υπουργός, μάλλον… με την καλή έννοια), ενώ η επόμενη από τις αλλαγές στρατηγικού χαρακτήρα.
Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης:
● Την πρόσληψη 476 αναπληρωτών που είναι ήδη στα σχολεία
● Επαναφορά όλων όσοι είναι σε διαθεσιμότητα (εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας, διοικητικοί ΑΕΙ, σχολικοί φύλακες) αλλά σε διαφορετικές ταχύτητες και πάντα σε συνεννόηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, σε πρώτη φάση θα επανέλθουν για να καλύψουν θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη και όταν από Σεπτέμβριο επανέλθουν οι καταργημένες ειδικότητες θα τοποθετηθούν στις κανονικές τους θέσεις.
Πάντως, η επιστροφή θα γίνει όχι «με την προσθήκη νέων θέσεων αλλά στις “νέες θέσεις”, όπως αυτές ορίζονταν από το Μνημόνιο» τόνισε ο υπουργός, για να καταλήξει ότι τα περιθώρια είναι στενά και δεν επιτρέπουν πολλές νέες προσλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου