Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Τώρα δεν μαζεύεται…

EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣΣε αδιέξοδο βρίσκεται ακόμα η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς εργαζόμενοι και φοιτητές συνεχίζουν να ζητούν ελεύθερη είσοδο στα Προπύλαια και ο πρύτανης επιμένει να αρνείται, παρά τις αλλεπάλληλες μεταξύ τους συναντήσεις από προχθές το βράδυ. 


Σαφώς διαλλακτικότερος ο πρύτανης του ΕΚΠΑ χθες (προς εργαζόμενους, φοιτητές και ΣΥΡΙΖΑ), αλλά πλέον η… τραμπουκολογία των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών δεν αφήνει την κατάσταση να εκτονωθεί – Καταπέλτης και η Επιθεώρηση Εργασίας, που εκθέτει τον κ. Φορτσάκη για το κλειδαμπαρωμένο κτίριο της πρυτανείας 


της Άννας Ανδριτσάκη
Σε αδιέξοδο βρίσκεται ακόμα η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς εργαζόμενοι και φοιτητές συνεχίζουν να ζητούν ελεύθερη είσοδο στα Προπύλαια και ο πρύτανης επιμένει να αρνείται, παρά τις αλλεπάλληλες μεταξύ τους συναντήσεις από προχθές το βράδυ. Αν και σε ηπιότερους τόνους, κυρίως από τον κ. Φορτσάκη, ο οποίος, μετά την πολιτικοποίηση του θέματος, τώρα επιχειρεί να το μαζέψει εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, η αντιπαράθεση συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα, με το πολιτικό να έχει εκτραπεί -πλέον- σε τραμπουκολογία.

«Αφήνετε τους τραμπούκους να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια. Δεν αναφέρομαι σε βουλευτές, αλλά στους διαφόρους που υπερασπίζεστε», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στη Βουλή, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να σιγοντάρει ο Αδωνις Γεωργιάδης: «Είναι γνωστό ότι το κόμμα σας στηρίζει όλους τους καταληψίες στα Πανεπιστήμια. Αν όχι, δώστε τώρα τη συγκατάθεσή σας να μπει η ΕΛ.ΑΣ. και να απελευθερώσει όλα τα δημόσια κτίρια από τους μολοτοφόρους. Εσείς δίνετε ομπρέλα προστασίας σ’ αυτούς». Ζητώντας να τεκμηριώσουν αυτά που λένε, αν έχουν τα κότσια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέλαβε να απαντήσει στην πρόκληση, η οποία πάντως δεν τροφοδοτήθηκε περαιτέρω.

Face control

Την ίδια στιγμή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τη σκληροπυρηνική τακτική του λοκ άουτ, αναφέρεται πλέον σε «ελεγχόμενη είσοδο», ενώ στις συναντήσεις του με τους εργαζομένους εμφανίζεται ακόμη πιο μετριοπαθής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συζήτηση αρχικά πρότεινε να εκδοθούν κάρτες εισόδου για το προσωπικό, αλλά στη συνέχεια δέχτηκε την άποψη ότι και ο φύλακας -που είναι ιδιωτικός υπάλληλος- μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός.

Οσο για τα γεγονότα της Δευτέρας, που επιβεβαιώθηκαν πλήρως από το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, ο πρύτανης φέρεται ότι διατήρησε την ίδια στάση –για πολλούς δίγλωσση, αφού έξω «τα λέει αλλιώς», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι, παραπέμποντας και στις προσπάθειές του να ζητήσει τη διαμεσολάβησή τους προκειμένου να αποχωρήσουν οι φοιτητές. «Δεν ήταν κλειδωμένες οι πόρτες», επέμεινε στους εργαζομένους. «Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας άλλα λέει», του απάντησαν εκείνοι. «Αν κάποιες ήταν κλειδωμένες, δεν το ήξερα», ανταπάντησε ο κ. Φορτσάκης. Ανάλογη η στιχομυθία και για την παρουσία των ΜΑΤ: «Δεν κάλεσα εγώ τα ΜΑΤ», δήλωσε. «Μα το αναφέρετε στην ίδια την ανακοίνωσή σας»… «Ενημέρωσα ότι θα γίνει κατάληψη, δεν είπα να έρθουν»!

Πόρισμα-χαστούκι

Το πόρισμα πάντως της Επιθεώρησης Εργασίας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι εσωτερικές θύρες του κτιρίου ήταν όλες κλειδωμένες. Μετά την παύση των επεισοδίων εζητήθη να μας επιτραπεί η είσοδος, πράγμα που η διοίκηση αρχικώς μας αρνήθηκε (κατά παράβαση του Ν. 3996/2011, άρθρο 2 παρ. 2). Κατόπιν όμως της συνδρομής του αστυνομικού διευθυντή της αστυνομικής δύναμης που περιφρουρούσε τον χώρο του κτιρίου και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, η είσοδος μας επετράπη. Πέραν των εξωτερικών θυρών του κτιρίου, ήταν κλειδωμένες και κάποιες εκ των εσωτερικών θυρών. Η διοίκηση του ΕΚΠΑ ισχυρίστηκε ότι προέβη προληπτικά σε αυτές τις ενέργειες κλειδώματος των θυρών, προκειμένου να αποτρέψει πιθανή κατάληψη του κτιρίου». Επί του πρακτέου, το πόρισμα καταλήγει ότι πρέπει να ανοίξουν αμέσως όλες οι εσωτερικές πόρτες και τουλάχιστον μία εξωτερική.

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η συνάντηση με τους φοιτητές, χθες το μεσημέρι, στους οποίους ωστόσο «τράβηξε» μερικές γραμμές. Τους δέχτηκε, συζήτησε –διαφωνώντας– μαζί τους, ακόμα κι όταν ανήρτησαν πανό στο γραφείο του με το σύνθημα «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», όμως στα αιτήματά τους, όχι μόνο διαφώνησε, αλλά επανέλαβε το επιχείρημα ότι το διακύβευμα είναι τα συλλογικά όργανα (βλ. Σύγκλητος, η οποία και συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη) και -αν δεν υπάρχει έλεγχος- διαλύονται: «Δεν θα σας αφήσω να τα κάνετε μπάχαλο», τους είπε.

Πολιτικές επιπλοκές

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέτωπο, ο πρύτανης εμφανώς επιδιώκει να το περιορίσει. «Δεν θέλω να συζητηθεί άλλο. Δεν ήταν προσωπική μομφή. Απλώς δεν θεώρησα σωστό να μπουν στο κτίριο της πρυτανείας τρεις βουλευτές και μαζί τους ένα μπουλούκι από τους διαδηλωτές», ανέφερε τηλεφωνικά χθες στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, παρουσία –στο στούντιο- της Θεανώς Φωτίου, η οποία και επισήμανε: «Αν δεν ήταν θεσμός ο κ. Φορτσάκης, θα έπρεπε να κάνω μήνυση». Ως προς το ζήτημα του ελέγχου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε: «Αλλο φύλαξη, άλλο κλείδωμα». Ενώ για τον ρόλο του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων τόνισε πως «δεν είναι ενός ανδρός αρχή».

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Φορτσάκης είχε δεχτεί πως το Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος, πως δεν απαγορεύεται η πολιτική δραστηριότητα εντός αυτού και πως, εν τέλει, πρόκειται για ένα απλό μέτρο στο κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών. Η συζήτηση, ωστόσο, για τον ρόλο του Πανεπιστημίου άνοιξε. Αυτονόητος για πολλούς, νέος για άλλους και -πολύ περισσότερο- για την κυβέρνηση που με επιμονή το εξομοιώνει με άσυλο… παρανόμων και τρομοκρατών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου