Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

«Δικό του» είναι και το κλείνει!

panepistimio-Athinon  ΠΡΥΤΑΝΙΚΟ ΛΟΚ ΑΟΥΤ ΣΤΟ ΕΚΠΑ
Με τα ΜΑΤ έξω από την πρυτανεία να επιβάλλουν την... τάξη στους διαμαρτυρόμενους φοιτητές, το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει κλειδαμπαρωμένο με εντολή Φορτσάκη, για να μην το κλείσουν οι φοιτητές! Κωμικοτραγικές καταστάσεις περιγράφουν οι «έγκλειστοι» εργαζόμενοι.

Κλειδαμπαρωμένο φρούριο, με εντολή… πρυτανικών αρχών το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απαγορεύεται η είσοδος ακόμη και σε εργαζόμενους. Οι φοιτητές απωθούνται από τα ΜΑΤ. Και όλα αυτά σε έναν δημόσιο (κατά τ’ άλλα) ακαδημαϊκό χώρο…

των Αννας Ανδριτσάκη, Στέργιου Ζιαμπάκα, Γιάννη Μπασκάκη
EUROKINISS/ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣΝέο επεισόδιο σημειώθηκε χθες, στις 12.00, στη διάρκεια κινητοποίησης φοιτητικών συλλόγων (Φιλοσοφικής, Νομικής, Πληροφορικής, Χημικού, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών). Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο. Αφορμή, το λοκ άουτ που επιβλήθηκε στη λογική της «προληπτικής αντιμετώπισης κινητοποιήσεων». Σκοπός, η παράδοση των ψηφισμάτων των γενικών τους συνελεύσεων. Αντιδρούν σε μια σειρά ζητημάτων (διαγραφές φοιτητών, σεκιούριτι και εργολαβίες στις σχολές, καθαριότητα, κλίμα καταστολής) και ζητούν να συζητήσει η Σύγκλητος τα παραπάνω θέματα.

Χημεία και τέρατα

Οταν το φοιτητικό μπλοκ προσπάθησε να προσεγγίσει το κτίριο της πρυτανείας, οι παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις τούς απώθησαν με χημικά και τους επιτέθηκαν, διαλύοντας την κινητοποίηση.

Η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με φοιτητή της Φιλοσοφικής. Αναφερόμενος στον πρύτανη Θ. Φορτσάκη, λέει: «Ερχεται να ολοκληρώσει μια συνολική μετάλλαξη του Πανεπιστημίου, που δομικό στοιχείο της είναι και η καταστολή». «Θέλει να συγχωνεύσει τη δημόσια εκπαίδευση με την ιδιωτική πρωτοβουλία», επισημαίνει ο Κώστας Κανδηλώρος, μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής. Οι φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σήμερα σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, κλιμακώνοντας στη συνέχεια τις κινητοποιήσεις τους.

Νωρίτερα απαγορεύτηκε η είσοδος σε εκπρόσωπο των εργαζομένων του Πανεπιστημίου, αλλά και σε αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ -αποκορύφωμα της πρακτικής που ακολουθείται τις τελευταίες ημέρες: πόρτες ερμητικά κλειστές, που μισο-ανοίγουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και αφού έχει προηγηθεί face control, ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν κλειδωμένοι στα γραφεία τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βγουν έξω πριν από τη λήξη του ωραρίου τους.

Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιδρούν στις νέες κατασταλτικές πρακτικές, ενώ οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος θέτουν πλέον και ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας. Σε αυτήν τη λογική κλήθηκε από την ΑΔΕΔΥ και κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο, αφού χρειάστηκε να διαπραγματευτεί επί μακρόν με τη διοίκηση την είσοδό του στο κτίριο, διαπίστωσε ότι το λουκέτο έχει μπει σε σχεδόν όλους τους εσωτερικούς χώρους (!) και ζήτησε να ανοίξουν όλες οι πόρτες άμεσα.

Αναπρογραμματισμός…

Η διοίκηση δεν δείχνει τις προθέσεις της, οι οποίες μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχαν αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει αλλαγές στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ερχόμενης εβδομάδας με αναβολές ή μεταφορά αρκετών εξ αυτών σε άλλα κτίρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει αποφασιστεί η μεταφορά της ορκωμοσίας της ερχόμενης Δευτέρας 20/10 από το κεντρικό κτίριο στο κτίριο της Φιλοσοφικής την επόμενη μέρα.

Αναμένεται να φανεί αν η γενίκευση των αντιδράσεων θα επηρεάσει ή όχι τα σχέδια της πρυτανείας. Επισήμως έχει αναγγείλει λοκ άουτ έως σήμερα. Για «παράνομη πρακτική» κάνει λόγο ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ και υπογραμμίζει: «Ο χώρος εργασίας δεν είναι κάτεργο ή ρωμαϊκή γαλέρα, όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν κλειδωμένοι ή με σιδερένια μπάλα δεμένη στο πόδι».

«Πρόκειται για πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς εκ μέρους της διοίκησης του Ιδρύματος», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, θυμίζοντας: «Ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης περιόδου της ιστορίας, το Πανεπιστήμιο παρέμενε χώρος δημοκρατίας, ελευθερίας και αμφισβήτησης».

Οπως περιγράφει ο κ. Πετρόπουλος, διαμαρτυρήθηκε έντονα στον επικεφαλής της αστυνομικής ομάδας και τον ρώτησε εάν διαπράττεται το αδίκημα της παράνομης παρακράτησης των εργαζομένων. Ο αστυνομικός απάντησε και αυτός με μια ερώτηση: «Προαυλίζονται κανονικά;». Και όμως! Σοβαρολογούσε…
……………………………………………..
Τραγέλαφος…
Αδιανόητες καταστάσεις δημιουργεί το λοκ άουτ της πρυτανείας. Παρακάτω ορισμένες από τις περιπτώσεις που διηγούνται εργαζόμενοι ή ήταν μάρτυρας η «Εφ.Συν.»:

*Εργαζόμενος θέλησε να μπει στο κτίριο. Ο security του ζήτησε ταυτότητα. Την έδειξε. Δεν ήταν αρκετό. Κλήθηκε συνάδελφός του να βεβαιώσει ότι πρόκειται για τον ίδιο.

*Εργαζόμενος θέλησε να βγει από το κτίριο. Και πάλι του ζητήθηκε ταυτότητα και… επιβεβαίωση συναδέλφου του, παρότι τον γνώριζε ο security.

*Εργαζόμενη θέλησε να φύγει από το κτίριο για λίγα λεπτά για να πάρει καφέ και νερό, το μεσημέρι της Δευτέρας. Δεν της επετράπη η έξοδος, με πρόσχημα τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της. Εφτασε στο αρμόδιο γραφείο της πρυτανείας, διαμαρτυρήθηκε ακόμη πιο έντονα, εξηγώντας τον παραλογισμό της όλης υπόθεσης και μόνο τότε… αφέθηκε ελεύθερη.

*Παραγγελία για το κυλικείο του κτιρίου (γάλατα, νερά κ.λπ.) πέρασε την είσοδο… συνοδεία των ΜΑΤ.

*Φοιτήτρια θέλησε να συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα για το πρόγραμμα Erasmus, αλλά η είσοδος δεν της επετράπη. Η υπάλληλος, προκειμένου να την εξυπηρετήσει, αναγκάζεται να βγει έξω και συμπληρώνουν τα χαρτιά στο πεζοδρόμιο.

*Η εικόνα της εργαζόμενης που, κλειδωμένη εντός του κτιρίου, βγαίνει στο παράθυρο και διαμαρτύρεται για παράνομη παρακράτηση.

…………………………………………………………..

Φιλοσοφούμεν άνευ… καθαριότητος

Σοβαρές καταγγελίες για το ζήτημα της καθαριότητας στη Φιλοσοφική διατυπώθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι φοιτητές της Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Σύμφωνα με αυτές, η σχολή έχει να απολυμανθεί και να καθαριστεί επίσημα από τον Ιούνιο διότι δεν υπάρχουν καθαρίστριες. Ανέφεραν κρούσματα ψύλλων και μυκητίασης σε φοιτητές και διοικητικό προσωπικό. Κατήγγειλαν δε ότι περίπου μία φορά την εβδομάδα γίνεται στοιχειώδης καθαρισμός, υπό αδιευκρίνιστους όμως όρους.

«Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών σημαίνει να υπάρχουν εργολάβοι, οι οποίοι δεν κοιτούν τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, αλλά το κέρδος τους. Ο συγκεκριμένος εργολάβος πιθανόν, όταν έκρινε ότι δεν τον συμφέρει να έχει το συγκεκριμένο έργο, άφησε τόσες καθαρίστριες και οικογένειες στον δρόμο και τη σχολή πενταβρόμικη», λέει ο Νίκος Σμυρνιούδης από τον Φ.Σ. του Ιστορικού-Αρχαιολογικού.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου