Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Και γυναικόπαιδα δέρνουμε!

mathites-matΣυλλήψεις «καταληψιών» μαθητών και «αμελών» γονέων στη Λαμία, ξύλο σε παιδιά κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

των Γιάννη Μπασκάκη και Γιώργου Δελιχά
Πάνω σε ανήλικους μαθητές εφαρμόστηκε χθες το δόγμα νόμος και τάξη, με την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις μαθητών και μανάδων (!) στη Λαμία και να επιτίθεται με κλομπ σε μαθητική συγκέντρωση στην Αθήνα. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των μαθητών να βρεθούν στο στόχαστρο της αστυνομικής καταστολής, μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση με χημικά που δέχτηκαν φοιτητές έξω από το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βράδυ της Πέμπτης οι εισαγγελικές και οι αστυνoμικές αρχές της Λαμίας πραγματοποίησαν επέμβαση στο 1ο ΕΠΑΛ, που τελούσε υπό κατάληψη, μετά από αίτημα του διευθυντή του σχολείου. Συνέλαβαν 9 συνολικά μαθητές -μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικους, που αφέθηκαν ωστόσο ελεύθεροι αργότερα, για να συλληφθούν όμως οι μητέρες τους με την κατηγορία της… αμέλειας ανηλίκου.

Υπό κράτηση

Οι 7 συλληφθέντες με τις δύο μητέρες παρέμεναν μέχρι αργά χθες το μεσημέρι στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας. Λόγω απουσίας του εισαγγελέα, υπήρχε καθυστέρηση στο να αποφασιστεί ποια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθηθεί, ενώ ενδέχεται οι μαθητές να μην περάσουν από Αυτόφωρο, αλλά να οριστεί σε βάρος τους τακτική δικάσιμος με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ησυχίας.

Σε συμπαράσταση των μαθητών βρέθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας μέλη της διοίκησης της ΕΛΜΕ και τοπικά στελέχη του ΚΚΕ, ενώ σε ανακοίνωσή της η τοπική οργάνωση της ΚΝΕ κάνει λόγο για «όργιο αυταρχισμού και τρομοκράτησης σε βάρος μαθητών». Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποίησαν και οι συμμαθητές τους στην πλατεία Πάρκου. Θυμίζουμε ότι και πέρυσι υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας σε υπό κατάληψη σχολείο της Λαμίας, με συλλήψεις και καταδίκες μαθητών.

Εν τω μεταξύ, χθες στο Μαρούσι, το συντονιστικό των σχολείων της Αττικής καλούσε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 13.00 και στο πλευρό τους βρέθηκαν και φοιτητικοί σύλλογοι ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Αρχικά οι πύλες του υπουργείου παρέμεναν κλειστές και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα.

Οταν στη συνέχεια οι μαθητές προσπάθησαν να μπουν στο προαύλιο του κτιρίου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με τα κλομπ και τις ασπίδες. Επειτα οι αστυνομικές δυνάμεις κύκλωσαν την κινητοποίηση από τα πλάγια και απώθησαν τους διαδηλωτές προς το Mall. Οι μαρτυρίες διαδηλωτών που έφτασαν στην «Εφ.Συν.» κάνουν λόγο για τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και μαθήτριες.

Οι μαθητές κινητοποιούνται ενάντια στον νόμο για το Νέο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων, ζητώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία, προσλήψεις καθηγητών και καλύτερες συνθήκες σχολικής ζωής, ενώ σε κάποια σχολεία προχωρούν και σε καταλήψεις. «Ο νόμος για το Νέο Λύκειο μας αναγκάζει να παλεύουμε για κάτι αυτονόητο, τη μόρφωσή μας, τη στιγμή που δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να καλυφθούν τα έξοδα της παιδείας που μας επιβάλλουν. Αποτέλεσμα είναι η παιδεία να αποτελεί πολυτέλεια για λίγους και οικονομικά ευκατάστατες οικογένειες. Επομένως, οι αδύναμοι καταλήγουν στο μέλλον ως ανειδίκευτο φτηνό εργατικό δυναμικό», λένε οι μαθητές του 39ου Λυκείου-Γυμνασίου που τελεί υπό κατάληψη. Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση προγραμματίζεται για την Πέμπτη από μαθητές και φοιτητές, μαζί με την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και τους διοικητικούς υπαλλήλους ων Πανεπιστημίων.

«Σκασίλα μου!»

Προσβλητική ήταν η συμπεριφορά της πρυτανείας του ΕΚΠΑ σε φοιτήτρια. Οπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.», επικοινώνησε χθες με το γραφείο του πρύτανη Θ. Φορτσάκη, προκειμένου να παραπονεθεί για την αλλαγή ημέρας της ορκωμοσίας των τελειόφοιτων εξαιτίας του «λουκέτου» που έχει επιβληθεί εδώ και μία εβδομάδα. Στο πλαίσιο της προληπτικής καταστολής, οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να αναβάλουν την προγραμματισμένη ορκωμοσία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα για τους φοιτητές από την επαρχία και τους γονείς τους.

Αυτό εξήγησε η φοιτήτρια στη γραμματέα της πρυτανείας, για να λάβει την εξής απάντηση: «Ας μην παραστείτε να πάρετε πτυχίο! Σκασίλα μου!». Την ίδια ώρα το κτίριο παραμένει «φρούριο», με κλειδωμένους εργαζομένους και η είσοδος δεν επιτρέπεται στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο σύλλογός τους καλεί τη Δευτέρα σε στάση εργασίας και στις 12.00 σε κινητοποίηση στα Προπύλαια

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου