Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάληψη στο ΑΠΘ

Aristoteleio-panepistimioΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ του Νίκου Φωτόπουλου
Με σκληρό τρόπο απάντησε ο πρύτανης του Ιδρύματος στους φοιτητές που διαμαρτύρονται για τη διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών και για τις αλλαγές που αποφάσισε να εισαγάγει η Σύγκλητος στη διαδικασία των συνεδριάσεών της. 


Δόγμα μηδενικής ανοχής στις καταλήψεις της πρυτανείας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εισαγγελική παρέμβαση χθες, έπειτα από έγγραφο του πρύτανη Περικλή Μήτκα, για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης ως αντίδραση στη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών.

Η κατάληψη ξεκίνησε νωρίς το πρωί στο κτίριο όπου στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου και η πρυτανεία. Αρκετοί φοιτητές, υλοποιώντας αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων,μπήκαν μέσα και κλείδωσαν με λουκέτα τις εισόδους, ανακοινώνοντας ότι ο αποκλεισμός θα κρατήσει 48 ώρες, δηλαδή χθες και σήμερα.

Συμβολική διαμαρτυρία

Οι φοιτητές που προχώρησαν στην κατάληψη εξήγησαν πως πρόκειται για συμβολική διαμαρτυρία με κύριο αίτημα τη μη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που αποφάσισε να εισαγάγει η Σύγκλητος στη διαδικασία των συνεδριάσεών της.

Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι, έγινε γνωστό αρμοδίως ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε στον γενικό αστυνομικό διευθυντή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν οι καταληψίες τελούν το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης. Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε κατόπιν εγγράφου που απέστειλε στις διωκτικές αρχές ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ακολουθώντας βεβαίως το γράμμα του νόμου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη Ερευνας και Συντονισμού, Θόδωρο Λαόπουλο, οι φοιτητές αποπειράθηκαν προχθές να εισέλθουν βίαια στην αίθουσα όπου είχε συνέλθει η Σύγκλητος για την πρώτη τακτική συνεδρίαση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Νωρίτερα είχαν διαπιστώσει ότι οι δίοδοι πρόσβασης στην αίθουσα ήταν κλειδωμένες, ενέργεια που αποσκοπούσε στο να αποτρέψει ενδεχόμενη προσπάθεια διακοπής της συνεδρίασης του οργάνου.

Οπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής πρύτανης, στόχος είναι να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη λειτουργία των πανεπιστημιακών οργάνων και να αντιμετωπιστεί το σύνηθες φαινόμενο της διακοπής των συνεδριάσεων της Συγκλήτου λόγω εντάσεων που προκαλούνται από ομάδες ατόμων. Στην κατεύθυνση αυτή η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα ότι «όπως και όλα τα συλλογικά διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου, συνεδριάζει -σύμφωνα με τη νομοθεσία- με την παρουσία μόνο των μελών της».

Οσον αφορά τη διαδικασία παρεμβάσεων από συλλόγους (εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων, συλλογικών οντοτήτων), στην απόφαση της Συγκλήτου προβλέπεται η δυνατότητα «να στέλνουν το κείμενο-αίτημα που επιθυμούν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή να το καταθέτουν γραπτά στο Πρωτόκολλο του ΑΠΘ ή να το παραδίδουν στο θυρωρείο του κτιρίου διοίκησης. Η πρυτανεία θα θέτει υπόψη της Συγκλήτου όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα προφορικής παρουσίασης αμέσως μόλις υποβάλλονται και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την έγκριση ή όχι του αιτήματός τους από τη Σύγκλητο», διευκρινίζεται στην απόφαση της Συγκλήτου.

Η θέση του ΑΠΘ

Αναφορικά με το αίτημα των φοιτητικών οργανώσεων να μη διαγραφεί κανένας μη ενεργός φοιτητής, ο κ. Λαόπουλος υπενθύμισε ότι η διοίκηση του ΑΠΘ έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στις διαγραφές και προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που δίνει ο νόμος, εφόσον κάποιος φοιτητής εκφράσει τη βούλησή του να παραμείνει ενεργός, ενώ για την αποστολή εγγράφου στην Εισαγγελία μετά τη χθεσινή κατάληψη υποστήριξε: «Αυτό είναι κάτι που γινόταν υποχρεωτικά και από τις προηγούμενες πρυτανικές αρχές. Ομως πρέπει να διευκρινίσω ότι άλλη είναι η συμπεριφορά για τους υπόλοιπους χώρους του Πανεπιστημίου και άλλη για το κτίριο διοίκησης όπου λειτουργούν υπηρεσίες και οι πολίτες έχουν συναλλαγές».

«Θα μπορούσε η πρυτανική αρχή να μη δείξει τέτοια σπουδή. Ας έστελνε το έγγραφο ως όφειλε την επόμενη μέρα που θα έληγε ούτως ή άλλως η κατάληψη…», σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» πανεπιστημιακοί κύκλοι.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου