Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Καταργούν τα μαθήματα σχεδίου.

42-sxedioΔεν θα διδάσκονται στο σχολείο μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές και που μάλιστα αποτελούν βασική προϋπόθεση εισαγωγής σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, οδηγώντας τους μαθητές σε εξειδικευμένα φροντιστήρια.

της Διαλεκτής Αγγελή
Λόγια του αέρα η δέσμευση του υπουργού Παιδείας ότι τα μαθήματα του Ελεύθερου και του Γραμμικού σχεδίου στη Β' Λυκείου θα εξακολουθήσουν να διδάσκονται και φέτος, παρά τις σχετικές ρυθμίσεις του άρθρου 2 του νόμου 4186, με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις», που υπογράφηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις 17 Σεπτεμβρίου 2013.

Εκτός προγράμματος

Ο υπουργός, σε συνάντηση που είχε με τριμελή αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ενωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, στις 21 Αυγούστου, δεσμεύτηκε επ’ αυτού. Τα σχολεία άνοιξαν χθες, όμως τα εν λόγω μαθήματα απουσίαζαν από το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Η Ενωση, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, ζητά από τον Ανδρέα Λοβέρδο να τοποθετηθεί δημόσια και να δώσει άμεσα απαντήσεις και λύσεις. «Στην Α' Λυκείου υπάρχει ως μάθημα επιλογής η Καλλιτεχνική Παιδεία, στη Β' Λυκείου καταργήθηκε το μάθημα του Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου, ενώ στην τρίτη τάξη του Λυκείου διδάσκονται -προς το παρόν- το Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και η Ιστορία της Τέχνης. Και λέω προς το παρόν, γιατί τα δύο αυτά μαθήματα πρόκειται να καταργηθούν από του χρόνου», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ζωή Χατζή, πρόεδρος της Ενωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

«Είναι αντισυνταγματικό να μη διδάσκονται στο σχολείο μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές και που μάλιστα αποτελούν βασική προϋπόθεση εισαγωγής σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Οι γονείς αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια ή να καταφύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία και χρυσοπληρώνουν».

Πέραν του προφανούς ζητήματος της ορθότητας της εξέτασης σε επίπεδο Πανελλαδικών ενός μαθήματος που δεν διδάσκεται στο σχολείο, η κ. Χατζή αναφέρεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι καθηγητές των εικαστικών μαθημάτων.

«Εχουν γίνει νομάδες. Πρέπει να συμπληρώσουν ένα μίνιμουμ περίπου 23 ωρών και άρα το υπουργείο τούς διαθέτει σε τέσσερα ή και πέντε άλλα σχολεία. Σκεφτείτε έναν καθηγητή στην επαρχία, ο οποίος δεν συμπληρώνει τις απαιτούμενες ώρες και θα πρέπει να ταξιδεύει καθημερινά ολόκληρα χιλιόμετρα για να πάει σε σχολεία άλλων επαρχιών. Είναι εντελώς δυσλειτουργικό και τους εξαντλεί».

«Ελλειμματικό Λύκειο»

Η Ενωση κάνει λόγο για «αφυδάτωση της εκπαίδευσης, που έχει ανάγκη την παρουσία της Τέχνης» και για «ελλειμματικό Λύκειο», που χωρίς τα καλλιτεχνικά μαθήματα γίνεται ακόμη φτωχότερο, και απαιτεί να ενταχθούν άμεσα τα καλλιτεχνικά μαθήματα στο πρόγραμμα όλων των τάξεων του Λυκείου.

Από την πλευρά του το υπουργείο μάς ενημερώνει ότι τη Δευτέρα (15/9) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους της Ενωσης και με το Ιδρυμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα Γενικά Λύκεια.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου