Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση για τη συνέλευση του Alter Summit.

Έκθεση για τη συνέλευση του ALTERSUMMIT

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 Ιουνίου 2014 η τακτική γενική συνέλευση του Alter Summit. Το Alter Summit είναι η εναλλακτική σύνοδος των κοινωνικών κινημάτων  και συνδικάτων της Ευρώπης. Το Alter Summit συγκροτήθηκε το 2013 από οργανώσεις που κατά βάση συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.


Η διακήρυξη του Alter Summit (2013) που επισυνάπτεται, αναφέρεται στους αγώνες των λαών κατά της λιτότητας και των μνημονίων στην Ευρώπη, κατά της σκλαβιάς του χρέους, στους αγώνες για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα σε όλες τις χώρες και στην ανάπτυξη μιας πραγματικής δημοκρατίας για τους λαούς της Ευρώπης.

Τη συνάντηση απασχόλησαν τα εξής θέματα:

Α. Η οικονομική κρίση και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη καθώς και η ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης για την προστασία όσων πλήττονται περισσότερο.
Β. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και η άνοδος της ακροδεξιάς και των φασιστικών κομμάτων.
Γ. Η διεύρυνση και η καλύτερη οργανωτική και κινηματική λειτουργίας του Alter Summit.
Δ. Οι επιπτώσεις της νέας συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ (TTIP).
Στη γενική συνέλευση του Ιουνίου συμμετείχαν αρκετές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, όπως μεταξύ άλλων, το δίκτυο Transform από Αυστρία, συνδικάτα από τη Γαλλία (Union Solidaire, SNES-FSU, CGT), συνδικάτα από την Ισπανία (Intersindical Valenciana-ES, CCOO-ES), από το Βέλγιο (AS-BE, CNE-BE,  CADTM-BE), καθώς και οργανώσεις με Πανευρωπαϊκή δικτύωση όπως EPSU(ομοσπονδία δημοσίων υπηρεσιών) η ATTAC κ.λπ.

Την ΟΛΜΕ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ Θ. Κοτσιφάκης.
Να σημειώσουμε πως γενικότερα στις διαδικασίες του Alter Summit συμμετέχουν αρκετά συνδικάτα εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Ελλάδα, Σλοβακία,  Ρουμανία, Ολλανδία) καθώς και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ETUCE).
Οι προτεραιότητες αυτής της περιόδου για την Εναλλακτική Σύνοδο των κινημάτων είναι τρείς:

- ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και την τρόικα,
- ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά και φασιστική απειλή και
- ο αγώνας ενάντια στην TTIP.

Εκδόθηκε ψήφισμα υποστήριξης του αγώνα των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα στη χώρα μας (καθαρίστριες, εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες κ.λπ.) και καταδίκης της βίας που ασκήθηκε εκείνες τις ημέρες στις κινητοποιήσεις των καθαριστριών.

Έγινε ενημέρωση για την πρωτοβουλία Ισπανών ακτιβιστών για πορεία από Μαδρίτη στις Βρυξέλλες και ζητήθηκε η στήριξή της σε κάθε πόλη.

Για τα οργανωτικά αποφασίστηκε η Γενική Συνέλευση του Alter Summit να γίνεται μια φορά το χρόνο και να οργανώνονται 2-3 μικρότερες ανοικτές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Στο κείμενο για την ΤΤΙΡ [Transatlantic Trade and Investment Partnership: Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων], αναφέρονται τα παρακάτω:

TTIP: Ο νέος κίνδυνος!
Για αρκετά χρόνια, το εγχείρημα που είναι γνωστό ως ΤΤΙΡ προετοιμάστηκε με απόλυτη μυστικότητα. Ούτε το Ευρωκοινοβούλιο, ούτε τα εθνικά κοινοβούλια ή οι πολίτες είχαν ενημερωθεί. Είναι άρνηση της Δημοκρατίας. Αυτό το εγχείρημα έχει στόχο τη δημιουργία μια μεγάλης περιοχής ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Θα είναι κοινωνικά καταστροφικό για τους πολίτες της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών του Νότου.

Αφορά όλους τους τομείς παραγωγικής δραστηριότητας (βιομηχανία, γεωργία, μεταφορά, υπηρεσίες) και όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής. Προετοιμάζει την εγκαθίδρυση ιδιωτικών διαιτητικών δικαστηρίων που επιλύουν διαφορές που μπορεί να προκύψουν από τις πρωτοβουλίες μεγάλων εταιρειών εναντίον τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών.

Έχουν δοθεί οδηγίες στους διαπραγματευτές από τις πολυεθνικές εταιρείες να εντείνουν την κοινωνική, δημοσιονομική και περιβαλλοντική τιμολόγηση («dumping» και «social dumping»: πρόκειται για οικονομική όρο ο οποίος αναφέρεται στην πρακτική των εταιρειών να μειώνουν τα κόστη στην παραγωγή τους μέσω της εκμετάλλευσης των μεταναστών-ξένων εργαζομένων, της μεταφοράς της παραγωγικής γραμμής της εταιρείας σε χώρες με χαμηλότερο κόστος εργατικού δυναμικού, κ.λπ. (δείτε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Social_dumping κι εδώ:  http://en.wikipedia.org/wiki/Dumping_(pricing_policy) και εδώ στα ελληνικά: http://www.euretirio.com/2010/09/dumping.html), με την απόρριψη των κοινωνικών, περιβαλλοντικών κανονισμών και των κανονισμών για την υγεία.

Μια διατλαντική αγορά θα αυξήσει την πίεση στους μισθούς και στις εργασιακές συνθήκες μάρτυρες των οποίων γινόμαστε σήμερα, και θα δημιουργήσει περιορισμούς (δεσμά) στο φτωχότερο πληθυσμό.

Οι χαμηλές τιμές παραμένουν, ειδικά στη γεωργία και συστήνουν μία νέα και σοβαρή απειλή στην διατροφική κυριαρχία όλων των χωρών ∙ η επέκταση της ιδιωτικής περιουσίας και των μεταποιημένων οργανισμών (αναφέρεται στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα), αυξάνουν τη δύναμη των μεγάλων εταιρειών, όπως επίσης και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οποιαδήποτε πολιτική για την υγεία, κοινωνική και περιβαλλοντική και η ανάπτυξη και βελτίωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών θα αμφισβητηθεί από την ιδιωτική διαιτησία, πέραν του Δημοσίου Δικαίου. Η οποιαδήποτε εταιρεία θα μπορεί να μηνύσει ένα Κράτος ή μια δημόσια αρχή επιχειρηματολογώντας ότι οι κανονισμοί για την κοινωνία και την υγεία θα αποτρέψουν τον σχεδιασμό της επένδυσης ή το αναμενόμενο κέρδος της εταιρείας.

Αντιμετωπίζοντας αυτή τη βίαιη υπερασπιστική γραμμή η οποία προετοιμάζεται, θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε τους ζωτικούς στόχους για την ανθρωπότητα: ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να σιτίζονται υγιεινά: η διατροφική κυριαρχία και η ασφάλεια των τροφίμων είναι τα «μέσα». Οι κανονισμοί που διέπουν το εμπόριο, δεν θα πρέπει να είναι αυτοί του ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού, και θα πρέπει να περιλαμβάνουν δεσμευτικές ρήτρες που θα σέβονται όλα τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Υπό το δημόσιο έλεγχο, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς θεσμοί θα πρέπει να συνεργάζονται στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, στην προάσπιση του οικοσυστήματος, στη διασφάλιση εργασίας για όλους, για ένα αξιοπρεπές εισόδημα, για κοινωνική ασφάλεια, πραγματική ποιότητα ζωής (υλική, κοινωνική, πολιτική, κ.λπ.)

Είναι δυνατό. Οι αντίπαλοί μας είναι ισχυροί και διαθέτουν τεράστιους πόρους για να εγκαθιδρύσουν τις δικτατορίες τους. Τα ονόματά τους είναι: πολυεθνικές, κυβερνήσεις, η Ευρ. Επιτροπή.

Ως Alter Summit στεκόμαστε κριτικά στη διαδικασία και στους εμπλεκόμενους. Θα μιλήσουμε για τον σκεπτικισμό μας σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ενώσουμε δυνάμεις με άλλες σημαντικές ομάδες στον αγώνα ενάντια σε αυτή την αντιδημοκρατική συνθήκη που σχεδιάζεται».
Το Alter Summit δεν μπορεί να υποστηρίξει τη δημιουργία της Διατλαντικής Αγοράς και απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ».

Για να δείτε τη συνέχεια της έκθεσης σε pdf … εδώ

Πηγή: ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου