Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Αγνώστου ταυτότητας σχολικά λεωφορεία!

Ακόμη και οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί δεν έχουν φτάσει στους διευθυντές των σχολείων!
Το τελευταίο κουδούνι χτυπάει και οι μικροί μαθητές φεύγουν από το σχολείο και μπαίνουν στο λεωφορείο που περιμένει απ' έξω. Δεν είναι το σχολικό που τους παραλαμβάνει συνήθως και στη θέση του οδηγού κάθεται ένας άγνωστος. Μόλις επιβιβαστούν τα παιδιά, βάζει μπροστά το πούλμαν και εξαφανίζεται προς άγνωστη κατεύθυνση.
«Παίρνουν το δρομολόγιο με την προσφορά στο μειοδοτικό διαγωνισμό των 250 ευρώ και το δίνουν σε μικρότερη τοπική εταιρεία με 150 ευρώ ημερησίως - βάζουν δηλαδή στην τσέπη 100 ευρώ». 


Τραβηγμένο σενάριο ή εφιαλτικό ενδεχόμενο; Δύο μήνες πριν από τη λήξη του σχολικού έτους, σε πολλά σχολεία της Ανατολικής Αττικής δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ των λεωφορειούχων και της Περιφέρειας Αττικής, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών που μεταφέρονται από και προς το σχολείο. 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη χρονιά που διαπιστώνονται παρατυπίες και παρανομίες στις σχολικές μεταφορές. Βροχή καταφθάνουν στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «Αλέξανδρος Δελμούζος», οι καταγγελίες από γονείς και διευθυντές, για μη τήρηση των ωρών άφιξης και αναχώρησης, για ανύπαρκτες συμβάσεις, για συγχωνευμένα δρομολόγια, για ανάθεση του δρομολογίου από την ανάδοχο εταιρεία σε άλλο λεωφορειούχο. «Ακόμη μια χρονιά επικρατεί ζούγκλα στις μεταφορές των μαθητών», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σάββας Σεχίδης. «Ενημερώσαμε τα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας Αττικής, γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά σιωπούν» τονίζει ο ίδιος. Γεγονός είναι ότι όποιο πρακτορείο δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση, δεν γλιτώνει μόνο τη χρηματική εγγύηση που απαιτείται σύμφωνα με το νόμο, αλλά και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτήν. 

«Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε ποιο όχημα παραλαμβάνει τα παιδιά. Η σύμβαση ορίζει ένα συγκεκριμένο όχημα, πιστοποιημένο και ελεγμένο, και ένα αναπληρωματικό και δύο οδηγούς. Σε κάποια σχολεία εμφανίζονται μέχρι και 8 διαφορετικά λεωφορεία το μήνα, με διαφορετικούς οδηγούς» αναφέρει ο κ. Σεχίδης. «Ποιος θα κόψει πρόστιμο; Αφού δεν υπάρχει σύμβαση» απαντά, όταν τον ρωτάμε για τις κυρώσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια, έπειτα από καταγγελία γονέα, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης διακομίστηκαν στο σπίτι τους με λεωφορείο το οποίο έφερε ρουμάνικες πινακίδες.

Διευθυντές από σχολεία της Ανατολικής Αττικής καταγγέλλουν ότι στα σχολεία δεν έχουν φτάσει οι συμβάσεις, ούτε καν αυτές που έχουν υπογραφεί. «Αποτέλεσμα, οι διευθυντές να μη γνωρίζουν την εταιρεία, τον αριθμό του οχήματος, τα στοιχεία του οδηγού» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου. «Θα βρεθούμε υπόλογοι, ενώ δεν φταίμε» τονίζουν οι διευθυντές, οι οποίοι σε περίπτωση ατυχήματος, επωμίζονται οι ίδιοι την ευθύνη. 

Πολλές φορές, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα τρία δρομολόγια μεταφοράς στριμώχνονται σε ένα, αλλά η αμοιβή εξακολουθεί να είναι για τρία δρομολόγια. «Υπάρχουν παραδείγματα που συγχωνεύονται ακόμη και δρομολόγια σχολικών μονάδων διαφορετικών βαθμίδων» τονίζει ο κ. Σεχίδης. Ενα άλλο συχνό φαινόμενο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «η ανάθεση του δρομολογίου από την ανάδοχο εταιρεία σε άλλο λεωφορειούχο. 

Παίρνουν το δρομολόγιο με την προσφορά στο μειοδοτικό διαγωνισμό των 250 ευρώ και το δίνουν σε μικρότερη τοπική εταιρεία με 150 ευρώ ημερησίως - βάζουν δηλαδή στην τσέπη 100 ευρώ. Επιπλέον όποιος διευθυντής πάει να πει κάτι, τον εκβιάζουν ότι θα κόψουν τα δρομολόγια και θα αφήσουν τα παιδιά χωρίς μεταφορές. "Θα σταματήσουμε και θα ξεσηκωθούν οι γονείς" λένε στην Περιφέρεια, η οποία αν και ζητάει να υπογραφούν οι συμβάσεις, οι λεωφορειούχοι παρατείνουν από μήνα σε μήνα την υπογραφή. Κι έτσι φτάσαμε στον Απρίλιο» λέει ο κ. Σεχίδης. 

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου