Σκάνδαλο επαναλαμβανόμενο, ονομάζεται ΔΙΑΠΛΟΚΗ |
Η Ειδική Αγωγή, είναι ίσως το ποιο ευαίσθητο “κομμάτι” του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αφού αφορά παιδιά με ειδικές ικανότητες και γονείς που έχουν τη διαρκή αγωνία για την επιβίωση τους, την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό και το οικονομικό – επαγγελματικό γίγνεσθαι, κυριολεκτικά έως οι ίδιοι κάνουν το τελευταίο ταξίδι τους. Για όσους έχουν την εμπειρία και την προσωπική επαφή με γονείς και παιδιά αυτής της ευαίσθητης κατηγορίας και όχι τη “ψυχρή” και εκ των πραγμάτων συναισθηματικά απεξαρτημένη θέση του εκπαιδευτικού, είναι φανερό ότι οι πρώτοι καταβάλουν μία τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να καλλιεργήσουν τις ειδικές ικανότητες που έχουν τα παιδιά αυτής της κατηγορίας, ώστε να υπάρξουν ή και να δημιουργηθούν κάποια στιγμή οι συνθήκες απεξάρτησής τους από τη διαρκή και καθημερινή γονική φροντίδα.
Πάνω σ' αυτό, όμως, έχουν στηθεί “χοροί και τραγούδια”, τόσο από το επίσημο κράτος, όσο και από επιδέξιους ιδιώτες, κυρίως όμως από στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και του καθ' ύλη αρμοδίου Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), “χοροί και τραγούδια” που όλως τυχαίως έχουν υψηλό κόστος προς όφελος πάντα όσων εμπλέκονται επιτελικά με αυτά.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά
Όπως είναι γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα, η ειδική αγωγή στην Ελλάδα, διέπεται από τους νόμους 1566/1985, 2817/2000 & 3699/2008 και μία σειρά υπουργικών αποφάσεων, με τις τελευταίες να ρυθμίζουν κυρίως εκπαιδευτικά και εργασιακά θέματα των εκπαιδευτικών και στον σχολικών μονάδων ΣΜΕΑΕ & ΕΕΕΕΚ. Παρότι, όμως, η πολύ ευαίσθητη σ' αυτό το θέμα πρώην υπουργός κ. Μαριέττα Γιαννάκου είχε δηλώσει κατά τη ψήφιση του τελευταίου νόμου ότι η ειδική αγωγή θα αποτελέσει τη πρώτη και βασική φροντίδα του Υπουργείου Παιδείας με τη δημιουργία σχολικών μονάδων σε όλη την επικράτεια, ουσιαστικά το θέμα παραπέμφθηκε στις καλένδες και από το 2011 και μετά άρχισαν τα “γραφειοκρατικά” και όχι μόνο τερτίπια της ελίτ του κτιρίου της Ανδρέα Παπανδρέου 37.
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν γνωρίζουμε αν το πισωγύρισμα στις εξελίξεις που είχε δρομολογήσει η κ. Γιαννάκου, για την ειδική αγωγή στη χώρα μας, έχει σχέση ή όχι με την κατάληψη της καρέκλας του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής (τη θέση κατέχει σήμερα ο δάσκαλος (ΠΕ 70) κ. Λολίτσας) ο κ. Γιώργος Αλεβίζος, φαίνεται, όμως, εκ των πραγμάτων ότι από την τοποθέτηση του στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Ειδικής Αγωγής στο Υπουργείο Παιδείας και μετά, τα θέματα της στράφηκαν για πολλοστή φορά στον επανασχεδιασμό των δράσεων σε συνδυασμό με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αντί για την υλοποίηση λύσεων που θα ανακούφιζαν τους γονείς και θα έδιναν διέξοδο στην εκπαίδευση των παιδιών αυτής της κατηγορίας.
Η θητεία του κ. Αλεβίζου (περισσότερα για αυτόν στη συνέχεια) στη θέση του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας ήταν εξαιρετικά σύντομη, αφού το καλοκαίρι του 2012 συνταξιοδοτήθηκε υποχρεωτικά. Πριν, όμως, αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία, πρόλαβε κατά τα φαινόμενα και ανέπτυξε ιδιαίτερες και πολύ στενές σχέσεις (υπηρεσιακές εννοείται) με τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Σωτήρη Γκλαβά που από διευθυντής του υπουργικού γραφείου του κ. Μπαμπινιώτη, βρέθηκε ειδικός γραμματέας Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης.
Η εκτίμηση μάλιστα του δεύτερου για τις γνώσεις και τις ικανότητες του πρώτου φαίνεται ότι ήταν και είναι πολύ μεγάλη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αλεβίζος παρά τη συνταξιοδότησή του παρέμεινε στο Υπουργείο Παιδείας, άτυπα μεν, αλλά με ενεργό ρόλο στον επιτελικό σχεδιασμό των δράσεων της Ειδικής Αγωγής και των προοριζόμενων γι' αυτήν κονδυλίων του ΕΣΠΑ, έχοντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και δικό του γραφείο στους χώρους των ειδικών συμβούλων και συνεργατών του κ. Γκλαβά.
Εκ των πραγμάτων, εξελίξεων και του αποτελέσματος οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν, αφού ο συνταξιούχος κ. Γιώργος Αλεβίζος δραστηριοποιείται με ενεργείς προτάσεις και αμειβόμενους διοικητικούς ρόλους στην υλοποίηση δράσεων του ΕΣΠΑ Ειδικής Αγωγής με την υπογραφή του κ. Σωτήρη Γκλαβά και των άλλων συνταξιούχων και μη του ΙΕΠ, στο οποίο ο τελευταίος, ως γνωστόν προΐσταται ως πρόεδρος ελέω Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Όσο για τον νυν Διευθυντή Αγωγής κ. Λολίτσα φαίνεται ότι ο ρόλος του έχει περιοριστεί στην έκδοση Εγκυκλίων και στους χαιρετισμούς (άγνωστο αν είναι αμειβόμενοι) στην έναρξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των σεμιναρίων επιμόρφωσης.
Τα σεμινάρια επιμόρφωσης Επιμορφωτών και ο κατάλογος των Ειδικών Επιστημόνων
Στις 13.5.2013 αναρτάται στο διαδίκτυο η απόφαση για την έναρξη των σεμιναρίων επιμόρφωση εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή που προβλέπει διήμερο σεμινάριο στις 14 & 15.5.2013 στη μεγάλη αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ). Η ταχύτητα υλοποίησης της απόφασης είναι εξωπραγματική για το ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα, πόσο μάλλον για το Υπουργείο Παιδείας. Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για την αρχική ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος (προβλέπεται από το ΕΣΠΑ) που “βαφτίζεται” σεμινάριο, αφού έτσι δόθηκε “μπόνους” μορίων στους συμμετέχοντες για όσα θα ακολουθούσαν.
Βασικός παράγοντας στο συγκεκριμένο “σεμινάριο”, ο συνταξιούχος κ. Γιώργος Αλεβίζος που αναφέρεται με τον τίτλο “πρώην Διευθυντής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης”, σε ρόλο πρώτου εισηγητή, αλλά και σύνοψης και παροχής διευκρινήσεων στο κλείσιμο.
Κατάλογος Συντονιστών Προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών
στις 2.8.2013 (ΑΔΑ: ΒΛΩ7ΟΞΛΔ-7Ψ9 / ανάρτηση 02/08/2013 13:35:54) δημοσιεύεται η απόφαση 4655/2.8.2013 του κ. Σωτήρη Γκλαβά για την δημιουργία Μητρώου Ειδικών Επιστημόνων που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα ΕΣΠΑ Ειδικής Αγωγής του ΙΕΠ (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ). Πρόκειται για πρόσκληση ενδιαφέροντος υποβολής αιτήσεων για θέσεις συντονιστών του προγράμματος επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, ήτοι μία (1) θέση συντονιστή προγράμματος, οκτώ (8) συντονιστές επιμέρους εκπαιδευτικών θεμάτων και ενός (1) εσωτερικού αξιολογητή.
Η σχετική απόφαση – διακήρυξη έχει τα εξής περίεργα:
1) Για την θέση του “Συντονιστή Προγράμματος”(1 θέση)
α) Δεν ορίζει αν απευθύνετε σε ενεργούς ή συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ή διοικητικούς υπαλλήλους (δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα),
β) Ορίζονται επτά (7) υποχρεωτικά προσόντα χωρίς καμία εναλλακτική περίπτωση
γ) Δύο από αυτά ζητούμενα προσόντα σπανίζουν ή μάλλον είναι μοναδικά στη δημόσια Ειδική Αγωγή, ήτοι 1) του “Διευθυντή ή υποδιευθυντή ΕΑΕ για 10 χρόνια” και 2) “της συμμετοχής σε επιστημονικές ομάδες συγχρηματοδοτούμενων έργων”.
Ουσιαστικά, με τα επτά (7) υποχρεωτικά προσόντα, αλλά και τους δύο “ειδικούς”, σε σχέση με τις υπόλοιπες ζητούμενες, θέσεις όρους, καθόριζε ω μονόδρομο την επιλογή από την αρμόδια επιτροπή συγκεκριμένου υποψηφίου, που “όλως τυχαίως” αναδείχθηκε ο συνταξιούχος πρώην Διευθυντής Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Αλεβίζος, αφού σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα της Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας μόνο αυτός υπήρχε περίπτωση να τα κατέχει. Σε κάθε περίπτωση, μακρυά από εμάς ότι υπήρξε στη διακήρυξη “Ειδική Φωτογράφηση”. Αυτά είναι για τους κακόπιστους και τους κακεντρεχείς. Κύριε Υπουργέ ή μάλλον Κύριε Πρωθυπουργέ, τι λέτε γι' αυτά. Αποτελούν ή όχι μνημείο διαφάνειας, ισονομίας και δίκαιης διοίκησης για το οποίο ίσως (πρόταση μας) θα πρέπει να απονεμηθεί στους συνταξιούχους που διοικούν το ΙΕΠ, αλλά και τους υπόλοιπους πεφωτισμένους της διοίκησής του (Παρασκευάς Γιαλούρης, κλπ) σχετικό βραβείο, αν όχι από εσάς τουλάχιστον από τον Υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό του κ. Συμεών Κεδίκογλου;
2) Για τη θέση των “Εκπαιδευτικών ΕΑΕ” στην κατηγορία “Συντονιστών του Προγράμματος” (2 θέσεις)
α) Δεν ορίζει αν απευθύνετε σε ενεργούς ή συνταξιούχους εκπαιδευτικούς ή διοικητικούς υπαλλήλους (δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα)
β) Ορίζονται πέντε (5) υποχρεωτικά προσόντα χωρίς καμία εναλλακτική περίπτωση
γ) Δύο από αυτά ζητούμενα προσόντα σπανίζουν στη δημόσια Ειδική Αγωγή, ήτοι 1) το “Συμμετοχή στην -Κατασκευή και στάθμιση ή στην επιμόρφωση διερευνητικών - ερευνητικών εργαλείων (κριτηρίων) των μαθησιακών δυσκολιών”- και 2) “της συμμετοχής σε επιμόρφωση ΕΑΕ”.
Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, ο αριθμός των ενδιαφερόμενων που κατέχουν τα ζητούμενα προσόντα, είναι λόγο του θέματος, αλλά και της έως τώρα σπανιότητας των ενεργειών του υπουργείου Παιδείας ή άλλων φορέων του δημοσίου για το θέμα αυτό, πολύ περιορισμένος με αποτέλεσμα η “επιλογή” για τις δύο θέσεις να είναι σχετικά εύκολη.
3) Για τη θέση των Ψυχολόγων στην Ομάδα Συντονισμού του Προγράμματος (2 θέσεις)
Για την συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν 8 όροι για τους υποψηφίους, εκτός βέβαια από το τυπικό προσόν που ορίζεται το Πτυχίο Ψυχολογίας. Από τους 8 όρους αρκεί ο ένας για να επιλεγεί ο υποψήφιος. Κι εδώ όμως υπάρχει πρόβλεψη για “ειδικούς” υποψηφίους που είναι ο 3ος στη σειρά και ο οποίος ορίζει ως προσόν τη “Προϋπηρεσία σε Γραμματεία ή Διεύθυνση ή Τμήματος στην Κεντρική Υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. η οποία σχετίζεται με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση”.
Όπως φαίνεται για όλους υπήρξε πρόβλεψη, ώστε να μην μείνει κανένας παραπονούμενος. Ο όρος αυτός υπήρξε μόνο για την συγκεκριμένη κατηγορία και σε καμία άλλη, ούτε καν στην κατηγορία “Επιμορφωτών – Πολλαπλασιαστών ΕΑΕ της κατηγορίας Ομάδα Ψυχολόγων – Επιμορφωτών”. Τα συμπεράσματα δικά σας.
4) Για την θέση των Κοινωνικών Λειτουργών στην Ομάδα Συντονισμού του Προγράμματος (2 θέσεις)
Στην κατηγορία αυτή, οι όροι για τους υποψηφίους είναι μόνο 5 από τους οποίους ο υποψήφιος θα πρέπει, εκτός από το βασικό προσόν, να καλύπτει τουλάχιστον τον ένα (1). Η “έκπληξη” εδώ είναι ότι σαν βασικό προσόν ορίζεται το Πτυχίο “Κοινωνικής Εργασίας” τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος και δεν υπάρχει καμία αναφορά ως εναλλακτικό βασικό προσόν (αφού πρόκειται για Κοινωνικούς Λειτουργούς) στον κλάδο ΠΕ-30 Κοινωνικών Λειτουργών που και αυτοί είναι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιων Εκπ/κών Ιδρυμάτων. Όσοι γνωρίζουν τα του στενού κύκλου της “Ειδικής Αγωγής” αντιλαμβάνονται άμεσα για ποιο λόγο έγινε αυτό, εξάλλου φαίνεται και από τα αποτελέσματα ορισμού των “Συντονιστών” του Προγράμματος (βλέπε ποιο κάτω).
5) Για την θέση του Εσωτερικού Αξιολογητή στην Κατηγορία Συντονισμού του Προγράμματος(1 θέση)
Στην κατηγορία αυτή, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, κάτι σαν φωτογραφία συγκεκριμένου προσώπου. Τα βασικά και υποχρεωτικά προσόντα είναι δύο: α) Πτυχίο Ψυχολογίας ΑΕΙ και η ιδιότητα μέλους του προσωπικού του ΙΕΠ. Ορίζονται ακόμη δύο πρόσθετα από τα οποία ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει το ένα. Είπατε κάτι για “ειδική φωτογράφιση”; Εάν ναι, είσαστε άδικοι προς τους συνταξιούχους που διοικούν το ΙΕΠ. Αυτοί καθ' πανθομολογούμενη εκτίμηση είναι αδέκαστοι....
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται με την απόφαση η 30.8.20123 με τον περιορισμό ότι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων (μοναδικός τρόπος) θα ήταν δυνατή, στην διεύθυνση του διαδικτύου που ορίζονταν, 15 ημέρες από την ανάρτηση της απόφασης.
Η ανακοινοποίηση στο ορθό με μείωση των αμοιβών και αιφνίδια παράταση για την υποβολή αιτήσεων
Στις 20.2.2014 (ΑΔΑ: ΒΙΕΩΞΛΔ-ΑΤ3) η ίδια απόφαση αναρτάται πάλι στο Διαύγεια με μόνη διαφορά τις αμοιβές όσων θα συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες δράσεις που είναι μειωμένες από 2 – 2.500 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η απόφαση λαμβάνεται στις 31.1.2014, ανακοινοποιείται στις 20.2.2014 και αναρτάται στο Διαύγεια στις 21/02/2014 15:56:03 (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ).
Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα, οκτώ (8) μήνες μετά την πρώτη και αρχική απόφαση και επτά (7) μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων, να υποβληθούν πάλι αιτήσεις σε διάστημα πέντε (5) ημερών από τη ανάρτηση της απόφασης. Για ποιο λόγο έγινε αυτό είναι άγνωστο, αν και τα στοιχεία από το Μητρώο Ειδικών Επιστημόνων για τη δράση δίνει τις απαντήσεις.
Το Μητρώο Ειδικών Επιστημόνων για τη δράση
Στις 28.2.2014 με την 1894/28.2.2014 απόφαση του προέδρου του ΙΕΠ κ. Σωτήρη Γκλαβά (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ) και τρεις μόνο ημέρες μετά τη νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων, εγκρίνεται ο πίνακας των υποψηφίων για εγγραφή στο μητρώο Ειδικών Επιστημόνων της Πράξης.
Την ίδια ημέρα με την 1895/28.2.2014 απόφαση του προέδρου του ΙΕΠ κ. Σωτήρη Γκλαβά (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ) καθορίζονται οι ομάδες επιμόρφωσης, οι επιμορφωτές των κατά τόπους ομάδων εκπαιδευτικών και οι συντονιστές του προγράμματος.
Τα περίεργα του Μητρώου Ειδικών Επιστημόνων
Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε οιανδήποτε απόφαση παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας (30.8.20123) υποβολής αίτησης, από τους ενδιαφερόμενους, έως τις 21.02.2014 που εκδόθηκε η δεύτερη απόφαση (πιθανόν να υπήρξε), εμείς όμως παρά την έρευνα μας στο διαδίκτυο, το Διαύγεια του ΙΕΠ και το αντίστοιχο του υπουργείου Παιδείας, δεν βρήκαμε. Σε περίπτωση που υπήρξε, ορισμένα από τα “περίεργα” των αιτήσεων που αναφέρονται στη συνέχεια δεν ισχύουν.
Σε κάθε περίπτωση οι αιτήσεις υποβολής αιτήσεων για το Μητρώο Ειδικών επιστημόνων, από τους ενδιαφερόμενους, θα έπρεπε να υποβληθούν υποχρεωτικά στα χρονικά διαστήματα 17.8.2013 (15 ημέρες μετά τη δημοσίευσης της πρώτης διακήρυξης και όχι ποιο πριν – βλέπε ποιο πάνω) έως 30.8.2013 και από 21.2.2014 έως 27.02.2014 (5 ημέρες από την ανάρτηση της 2ης απόφασης).
α) Οι αιτήσεις πριν την δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου που όριζε η 1η απόφαση και πριν την 17η.8.2013
Ανατρέχοντας στην 1894/28.02.2014 απόφαση (Μητρώο Ειδικών Επιστημόνων) βλέπουμε τα εξής:
1) α/α 90: Μαστοράκη Ελένη, Κοινωνικής Εργασίας, ΠΕ-18: Αίτηση με αριθμ. πρωτ.: 221531/2.8.2013.
Σχόλιο: Στις 2/08/2013 και ώρα 13:35:54 αναρτάται στο Διαύγεια η διακήρυξη που ορίζει ως ημερομηνία έναρξη υποβολής αιτήσεων την 17η.8.2013 (15 ημέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης). Η ταχύτητα, με την οποία η κ. Μαστοράκη υποβάλλει την αίτησή της, είναι εξωπραγματική (στις 15:00.00 ως γνωστόν κλείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες). Δύο τινά μπορεί να έχουν συμβεί: Είτε η κυρία Μαστοράκη γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα εκδοθεί η απόφαση, τι προϋποθέσεις αυτή όριζε και πότε ακριβώς θα δημοσιευθεί – αναρτηθεί στο Διαύγεια του ΙΕΠ, οπότε είχε εκ των προτέρων συγκεντρώσει τα σχετικά δικαιολογητικά, είτε κάποιος ή κάποιοι την είχαν μεριμνήσει να βρίσκεται στο ΙΕΠ την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, να υποβάλλει “γυμνή” την αίτησή της και να προσκομίσει αργότερα τα επιπλέον παραστατικά που όριζε η διακήρυξη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αίτηση της κ. Μαστοράκη Ελένης υποβλήθηκε 15 ημέρες πριν τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου που θα δημιουργούνταν πρώτα από το ΙΕΠ και όπως όριζε η διακήρυξη στην 13η σελίδα της περιείχε και τις οδηγίες συμπλήρωσης της και όλων των πεδίων που αυτή συμπεριλάμβανε υποχρεωτικά (παρ. 1 & 2 της ενότητας “Διαδικασίες υποβολής, έγκρισης αίτησης εγγραφής στο Μητρώο και ανάθεσης έργου” σελ. 13 της διακήρυξης).
Εντύπωση προκαλεί ότι η κ. Μαστοράκη Ελένη δηλώνει το γενικό κλάδο της (ΠΕ 18) και όχι αυτόν που κατέχει ειδικά (ΠΕ 18.09).
2) Από τις 3.8 - 16.08.2014 υποβάλλουν αιτήσεις με τον ίδιο τρόπο, που γίνονται δεκτές, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ακόμη το ηλεκτρονικό μητρώο αιτήσεων, οι εξής:
α/α 5: Αλεβίζος Γεώργιος, Πρώην Προϊστάμενος Δ/νσης Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 114034/5.08.2013
α/α 111: Μπομπαρίδου Χρυσή, Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, ΠΕ-02: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 110513/5.08.2013
α/α 171: Τσιόπα Κυρατσώ, Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ, ΠΕ-60: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 183923/5.08.2013
α/α 23: Γεωργιάδου Ειρήνη, Κοινωνικός Λειτουργός, ΤΕ-Κοιν.Λειτ.: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 145625/3.08.2013
α/α 48: Καραβοκύρης Κωνσταντίνος, Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 200720/5.08.2013
α/α 25: Γαβρίμη Μαρίνα, Κοινωνικός Λειτουργός, ΠΕ-30: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 160707/6.08.2013
α/α 44: Καλέσογλου Νικόλαος, Εκπ/κός Α/θμιας Εκπ/σης ΕΑΕ, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 090338/6.08.2013
α/α 34: Ευσταθίου Μηνάς, Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 234058/6.08.2013
α/α 85: Μαγαζιώτου Φωτεινή, Ψυχολόγος, ΠΕ-23: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 123235/6.08.2013
α/α 117: Νάνου Ανδρομάχη, Εκπ/κός Α/θμιας Εκπ/σης ΕΑΕ, ΠΕ-60: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 121506/6.08.2013
α/α 130: Παπανικολάου Θεοδώρα, Ιδιωτικός Ψυχολόγος, ΠΕ-23: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 115511/6.08.2013
α/α 133: Πατσίδου-Ηλιάδου Μαρίνα, Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 154527/6.08.2013
α/α 32: Διαμαντή Βσιλική, Ιδιωτικός Ψυχολόγος, ΠΕ-23 Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 174328/7.08.2013
α/α 33: Διαμαντοπούλου Εριφύλη, Νοσηλεύτρια, ΠΕ-25: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 203849/7.08.2013
α/α 71: Κρόκου Ζωή, Κοινωνικός Λειτουργός, ΤΕ-Κοιν.Λειτ: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 193100/8.08.2013
α/α 113: Μπότσας Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 135813/8.08.2013
α/α 115: Μπούρχας Γεώργιος, Δ/ντής ΣΜΕΑΕ, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 221733/8.08.2013
α/α 64: Κοκκίνου Χαρίκλεια, Θεραπεύτρια Λόγου, ΠΕ-21: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 114727/9.08.2013
α/α 134: Πάχη Όλγα, Σχολ. Σύμβουλος Β/θμιας, ΠΕ-02: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 181047/9.08.2013
α/α 35: Ζαφειριάδης Κυριάκος, Σχολικός Σύμβουλος Β/θμιας Εκπ/σης, ΠΕ-02: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 094331/10.08.2013
α/α 156: Τέκου Στεφανία, Κοινωνική Λειτουργός, ΠΕ-30: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 235020/10.08.2013
α/α 107: Μπακιρτζής Κων/νος, Δ/ντής ΣΜΕΑΕ, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 113611/11.08.2013
α/α 177: Χριστοδούλου Πηνειώ, Εκπ/κός Α/θμιας Εκπ/σης ΕΑΕ, ΠΕ-60: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 131559/11.08.2013
α/α 99: Μήτσιαλος Βασίλειος, Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 013419/12.08.2013
α/α 116: Μπουσδούνης Ιωάννης, Εκπ/κός Α/θμιας Εκπ/σης ΕΑΕ, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 142756/12.08.2013
α/α 78: Λαμπροπούλου Αικατερίνη, Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 134318/13.08.2013
α/α 76: Κωτούλας Βασίλειος, Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας, ΠΕ-70: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 203309/14.08.2013
α/α 173: Χατσηλόγιου Μαριλένα, Εκπ/κός Β/θμιας, ΠΕ-02: Αίτηση με αριθμ. Πρωτ.: 161152/16.08.2013
Σχόλιο: Προκαλεί απορίες:
α) πώς παραλήφθηκαν οι αιτήσεις των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, όταν για το διάστημα 2.8 – 17.8.2013 δεν υπήρχε το ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο με τα έντυπα των αιτήσεων που έπρεπε σύμφωνα με την διακήρυξη να συμπληρώσουν οι αιτούντες και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και
β) ποιος και με ποιανού εντολή τους ενημέρωσε ότι μπορούν να το κάνουν, από την στιγμή που η διακήρυξη όριζε άλλα, δηλαδή αυστηρά καθορισμένη διαδικασία υποβολής και ημερομηνία έναρξης.
3) Υποβολή Αιτήσεων μέσα στις προβλεπόμενες από τις διακηρύξεις ημερομηνίες
Μέσα στο χρονικό διάστημα που όριζε η Διακήρυξη, δηλαδή από 17 έως 30.8.2013, υποβάλλουν αιτήσεις για το Μητρώο Ειδικών Επιστημόνων 101 εκπαιδευτικοί και στο διάστημα 23 έως 28.2.2014 που όριζε η 2η (ανακοινοποίηση στο ορθόν) διακήρυξη άλλοι δύο (2).
Σχόλιο: Με την επιφύλαξη ότι πιθανόν να υπήρξε παράταση υποβολής αιτήσεων, γεγονός απίθανο, βέβαια, γιατί θα υπήρχε αναφορά της ΑΔΑ της σχετικής διακήρυξης στην απόφαση για την έγκριση των υποψηφίων και τη δημιουργία του Μητρώου Ειδικών Επιστημόνων “Ειδικής Αγωγής” (αναφέρονται οι δύο μόνο ΑΔΑ – αρχική και της ανακοινοποίησης στο ορθόν-) τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
α) Για ποιους λόγους έγιναν δεκτές αιτήσεις που δεν υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, όπως όριζε η διακήρυξη και μάλιστα πριν την ημερομηνία που όριζε;
β) Για ποιους λόγους έγιναν δεκτές αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 30.8.2013 και έως τις 22.2.2014, διάστημα που σύμφωνα με την διακήρυξη αυτές ήταν εκπρόθεσμες; Για ποιο λόγο κρίθηκαν και μάλιστα εντάχθηκαν στο Μητρώο οι 78 εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι που στο διάστημα αυτό, αλλά και πριν το “άνοιγμα” του ηλεκτρονικού μητρώου υπέβαλλαν παράτυπα και εκπρόθεσμα αιτήσεις; Σε κάθε περίπτωση τι πρόκειται να γίνει με τους εκπαιδευτικούς που πιθανόν θα ήθελαν, αλλά γνωρίζοντας ότι είχαν κλείσει οι ημερομηνίες δεν υπέβαλλαν αιτήσεις, αφού θα ήταν εκπρόθεσμοι;
Το Σεμινάριο Επιμόρφωσης Επιμορφωτών στο Σχολείο Κωφών και Βαρυκόων Αργυρούπολης
Τα καλά παιδιά πάνε στον παράδεισο και τα “κακά” όπου θέλουν, λέει ένα νεοελληνικό τσιτάτο. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό συνέβη και στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά εσείς ως αναγνώστες μπορείτε να το κρίνετε στο τέλος.
Στις 17.3.2014 το ΔΣ του ΙΕΠ αποφασίζει μετά από εισήγηση του αρμόδιου Επιστημονικού υπεύθυνου κ. Βασίλη Κουρμπέτη για την διενέργεια Επιμορφωτικού σεμιναρίου (1η φάση προγράμματος) για Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς και λοιπό Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ), συνολικής διάρκειας 12 ωρών, στο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών & Βαρήκοων Αργυρούπολης στις 31.3.2014 (Δευτέρα) και 1.4.2014 (Τρίτη). Γα να δείτε την σχετική απόφαση κάντε κλικ εδώ.
Φαίνεται, όμως, ότι η σχετική ενέργεια ήταν κατεπείγουσας μορφής, αφού ο εισηγητής κ. Β. Κουρμπέτης την κατέθεσε τη ίδια ημέρα που πάρθηκε η απόφαση (αριθμ. πρωτ. ΔΣ: 630/17.03.2014). Το Vukentra.gr δεν βερίσκει τίποτα περίεργο σ' αυτό, αντίθετα είναι της άποψης ότι τόσο ο εισηγητής, όσο και το Δ.Σ. του ΙΕΠ θα πρέπει να βραβευθούν είτε από τον υπουργό Παιδείας, είτε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ταχύτητα υλοποίησης αυτής της ενέργειας, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα για την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση που ως γνωστόν χρονοτριβεί.
Ανατρέχοντας στην απόφαση, οιοσδήποτε καλόπιστος παρατηρητής διαπιστώνει τα εξής:
1) Συμμετέχουν με την ιδιότητα του Συντονιστή, δύο τουλάχιστον συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, ο κ. Αλεβίζος Γεώργιος, για τον οποίο όπως προαναφέρθηκε υπήρξε πρόβλεψη στη σχετική διακήρυξη ώστε να ορισθεί “Συντονιστής Προγράμματος” (βλέπε ποιο πάνω) και ο κ. Χηνάς Παναγιώτης, που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στον στενό κύκλο της πρώην πεφωτισμένης υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στο Vukentra.gr, οι δύο αυτοί κύριοι δηλώθηκαν στο πρόγραμμα με τον αριθμό Μητρώου που είχαν ως ενεργοί εκπαιδευτικοί, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να συμμετάσχουν ως συνταξιούχοι. Φαίνεται ότι οι συνταξιούχοι ταιριάζουν στο ΙΕΠ, κατά παραφθορά του σχετικής κινηματογραφικής ατάκας.Συγκεκριμένα, ο κ. Γεώργιος Αλεβίζος, σύμφωνα με την απόφαση 1895/28.2.2014 ΙΕΠ, δηλώνει ΑΜ: 504681 και ο κ. Παναγιώτης Χηνάς ΑΜ: 57 (φαίνεται ότι έχει συστολή να δηλώσει τον υπόλοιπο αριθμό).
2) Συμμετέχει, ως Συντονιστής, διοικητικός υπάλληλος, -η κ. Ελένη Μαστοράκη-, και μάλιστα για τον κλάδο των Κοινωνικών Λειτουργών, αν και η ίδια είναι ΠΕ 18.09, αν και σύμφωνα με άλλη διακήρυξη του ΙΕΠ είναι νομότυπο, αφού οι σοφοί συνταξιούχοι και μη του Δ.Σ. του, είχαν ορίσει ως βασικό πτυχίο για την συγκεκριμένη θέση το πτυχίο “Κοινωνικής Εργασίας (ΠΕ 18.09), κλάδο που σύμφωνα με το εγκεκριμένο Μητρώο Ειδικών Επιστημόνων κατέχει μόνο η κ. Μαστοράκη, απ' όλους όσους συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό. Είδατε η ΔΕΗ, συγνώμη ο κ. Σωτήρης Γκλαβάς και οι υπόλοιποι του Δ.Σ. του ΙΕΠ; Αξιοκρατικά, σύμφωνα με τους νόμους και με υγιή ανταγωνισμό. Για το καλό της εκπαίδευσης πάντα, θα λέγαμε εμείς.
Το περίεργο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες στο Vukentra.gr, η κ. Μαστοράκη α) δεν παρουσιάζεται στην υπηρεσία στην οποία έχει τοποθετηθεί ως διοικητικός υπάλληλος (Δ/νση Β/θμιας Γ΄ Αθήνας) και δεν έχει πάρει την προβλεπόμενη Άδεια Άσκησης Ιδιωτικού Έργου, κάτι που ορίζεται ως υποχρεωτικό για όσους “πολλαπλασιαστές – επιμορφωτές” εργασθούν στα σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, από τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου, δάσκαλο στην ειδικότητα, κ. Λολίτσα.
Παρατήρηση: Μακριά από εμάς, εάν εσείς σκεφτείτε ότι πρόκειται για ειδική φωτογράφηση και μάλιστα από πολύ μεγάλους καλλιτέχνες. Σε ότι αφορά την κ. Μαστοράκη θα υπάρξει ειδική αναφορά σε άλλο σημείωμα μας.
3) Ορίσθηκαν για τις Ομάδες Εργασίας 6 ζεύγη Συντονιστών (3 την πρώτη και 6 τη δεύτερη ημέρα), παρότι, όπως φαίνεται από το πρόγραμμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου, αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με έναν ανά ομάδα και θέμα επιμόρφωσης. Το Vukentra.gr, απλοϊκά σκεπτόμενο, θεωρεί ότι αυτό έγινε για να μην υπάρξει κανένας παραπονούμενος Συντονιστής, αφού η αμοιβή για τον καθένα από αυτούς και για τις 12 συνολικά ώρες που διήρκεσε το σεμινάριο ήταν 4.000 ευρώ, δηλαδή μόνο 333.4 ευρώ την ώρα.
4) Εγκρίθηκε ποσό 5.500 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 1.265 ευρώ) για υπηρεσίες διαμονής και διατροφής των επιμορφονούμενων, όχι όμως και για την μετακίνηση τους (για όσους προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη). Δεν έχουμε γνώση πόσο ήταν τελικά το ποσό που καταβλήθηκε για τον σκοπό αυτό, αλλά κάνοντας ως υπόθεση εργασίας ότι αφορούσε μόνο τους μισούς από τους συμμετέχοντες, το ποσό των 340 ευρώ περίπου είναι ιδιαίτερα υψηλό για κάθε συμμετέχοντα, έστω και σαν πρόβλεψη. Εκτός εάν το ξενοδοχείο για την μία διανυκτέρευση ήταν Α΄ κατηγορίας ή υπήρξε και κυλικείο για τα δύο διαλείμματα της κάθε ημέρας, οπότε θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα και για τους συντονιστές. Για το συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθουμε, όταν φθάσουν σ' εμάς τα οικονομικά στοιχεία υλοποίησης του σεμιναρίου, όπως μας υποσχέθηκε μία πολύ καλή φίλη.
Αυτά, συνολικά προς το παρόν. Εάν είχατε την υπομονή να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Το Vukentra.gr, ομολογεί, ότι τόση αξιοκρατία, δίκαιη πρόβλεψη, απόλυτα διαφανή διακήρυξη, δίκαιη αξιολόγηση στελεχών, σωστή διαχείριση πόρων του δημοσίου και του ΕΣΠΑ και ευλαβή και συμπονετική μεταχείριση συνταξιούχων, δεν έχει γνωρίσει και αντιληφθεί σε κανένα άλλο τομέα του Δημόσιου Τομέα.
Εύγε στους συνταξιούχους του ΙΕΠ και τα άλλα πολύ σημαντικά στελέχη του Υπουργείου Παιδείας που στελεχώνουν την διοίκηση του.
Όπως λένε και τα νάματα των αρχαίων ημών προγόνων μας, “Αιδώς Αργείοι”. Εκτός αν όλα αυτά έχουν την έγκριση του κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως λένε οι “φήμες”, φήμες που, όμως δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε.
Σε ότι αφορά την “εκπληκτική” κ. Ελένη Μαστοράκη, τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί το “ανάγνωσμά” της, τις θέσεις που κατέχει τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τις σχέσεις της με τις εκπαιδευτικές ΜΚΟ, και.... Μην απομακρυνθείτε, τα καλύτερα έρχονται...για όλους και όλα... και δεν μιλάμε για την κ. Μπότσιου που κοσμεί διαφημιστικό φυλλάδιο παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου ως Ειδικός Συνεργάτης, ούτε για τις καταγγελίες περί ανάθεσης προγραμμάτων ΕΣΠΑ δια περιφοράς σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, έστω εκπαιδευτικές, από συγκεκριμένα στελέχη του ΙΕΠ...
Πηγή: vukentra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου