Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Μετεγγραφές-προγραφές

της Άννας Ανδριτσάκη
Η φαεινή ιδέα του Ανδρέα Λοβέρδου να μετακινηθούν από ΑΕΙ σε ΑΕΙ μαζί με τους φοιτητές και τα σχετικά κονδύλια θα βάλει οριστικά ταφόπλακα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργού Παιδείας με τα Πανεπιστήμια. Οι ακροβασίες του Ανδρέα Λοβέρδου στο ευαίσθητο ζήτημα των μετεγγραφών -το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής οικογένειας αλλά και των ΑΕΙ- έχουν προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Τελευταία και ισχυρότερη, η νέα σκέψη του υπουργού να λύσει το πρόβλημα με μετακίνηση κονδυλίων από ΑΕΙ σε ΑΕΙ. Κίνηση που δίνει στον ίδιο το τέλειο άλλοθι της ρεαλιστικής λύσης και μαζί το κοινωνικό μπόνους στον πολιτικό του χαρτοφύλακα, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί την τελική καταδίκη και τη σχεδόν αυτόματη, μαζική εξαφάνιση περιφερειακών τμημάτων/Ιδρυμάτων. Ηδη άρχισαν οι προειδοποιήσεις για προσφυγή στη Δικαιοσύνη αν τυχόν ο υπουργός προωθήσει το μέτρο χωρίς τη συναίνεση των Ιδρυμάτων.

«Αν η επιδίωξη λύσης στο ζήτημα των μετεγγραφών περιλαμβάνει τη μετακίνηση κονδυλίων, είναι προφανές ότι τα Ιδρύματα θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο (απερχόμενος αλλά ασκών ακόμα αρμοδιότητες) πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ ο (απερχόμενος) πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, εκτός από τις τοπικές οικονομικο-κοινωνικές συνέπειες επισημαίνει και τις ειδικές, σοβαρές παραμέτρους του θέματος, που συνδέονται με την εθνική σημασία της ύπαρξης πανεπιστημιακών τμημάτων σε ακριτικές και άλλες περιοχές της περιφέρειας. «Να κλείνει ένα τμήμα σε Ρόδο, σε Μυτιλήνη, σε Θράκη αποκτά και εθνικές διαστάσεις, καθώς πρόκειται για περιοχές που χρειάζονται ειδική και οργανωμένη υποστήριξη. Αυτού του τύπου οι προχειρότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά. Οι μετεγγραφές έχουν ακαδημαϊκό χαρακτήρα, κοινωνικό αλλά και εθνικό».

Οι παλινωδίες του υπουργείου
Σε ό,τι αφορά δε το Πανεπιστήμιο Πατρών, που αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση καθώς είναι Ιδρυμα τόσο υποδοχής όσο και εξόδου φοιτητών, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι όλα είναι στον αέρα. «Στο Ιδρυμά μας έγινε μεγάλη αύξηση εισακτέων. Πίστευαν ότι θα έφευγαν πολλοί. Δεν σκέφτηκαν, όμως, ότι θα έρθουν και πολλοί. Μπορεί οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς φοιτητές να θέλουν να φύγουν, αλλά όλη η περιφέρεια επικεντρώνεται στο δικό μας Ιδρυμα. Δεν ξέρουμε πού θα σταθεί η μπίλια και υπάρχει μεγάλο άγχος και βάρος, με δεδομένη την άσχημη κατάσταση στα ΑΕΙ».

Η πρόταση για τη μεταφορά κονδυλίων δεν ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά σε εκπροσώπους των ΤΕΙ, που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν προτείνει αυτή τη λύση, η οποία, ωστόσο, κάθε φορά έπεφτε στο κενό. Μέχρι τώρα. Οι σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις που υπολογίζεται ότι θα προσλάβουν οι μετεγγραφές τον Σεπτέμβριο, οι παλινωδίες του υπουργείου, ειδικά μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μεγάλα ταξίματα σε καιρούς δύσκολους και σε τομείς ήδη αποδεκατισμένους, όπως είναι τα ανώτατα Ιδρύματα, και φυσικά οι αντιδράσεις των ίδιων των Ιδρυμάτων οδήγησαν σε εξέταση όλων των πιθανών λύσεων, καθώς η επιμονή για ευρεία κοινωνική διευκόλυνση εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση σχεδιασμού του υπουργείου. Με κάθε κόστος, όπως αποδεικνύεται, και χωρίς μελέτη των κινδύνων και παράπλευρων σοβαρών απωλειών.

Κι αν μέχρι πρότινος φαινόταν ότι μικρά και ήδη προβληματικά τμήματα/Ιδρύματα θα αποτελούσαν ενδεχομένως τη μικρή θυσία μπροστά στο κοινωνικό όφελος των καιρών χωρίς να στενοχωρηθεί έντονα το υπουργείο –που έχει και τον βραχνά των συνεχιζόμενων περικοπών και συγχωνεύσεων-, πλέον αποδεικνύεται ότι θα είναι μακρύ το τελετουργικό και… πλούσια η σφαγή, η οποία, εν τέλει, θα αποτελέσει το ιδανικό άλλοθι και για την επόμενη και καθοριστική φάση συρρίκνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Το χειρότερο, δε, όλων είναι ότι δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν θα σωθούν, ούτε καν θα βολευτούν στοιχειωδώς τα Ιδρύματα υποδοχής, τα οποία χρειάζονται προσωπικό, υποδομές, αίθουσες, εργαστήρια, κονδύλια πολύ μεγαλύτερα από τα διαθέσιμα.

Στην προ ημερών κοινή συνάντηση εκπροσώπων ΤΕΙ-Πανεπιστημίων με στελέχη του υπουργείου, το προεδρείο της Συνόδου των ΤΕΙ, με βάση το γεγονός ότι τα Ιδρύματα χρηματοδοτούνται για τον κάθε φοιτητή με αντίστοιχο κονδύλι, πρότεινε στον γ.γ. του υπουργείου, Αθ. Κυριαζή, τη λύση της μεταφοράς κονδυλίων από ΤΕΙ σε ΤΕΙ για κάθε μετεγγραφή φοιτητή. Ο γενικός γραμματέας δήλωσε καταρχήν θετικός, αλλά ζήτησε να μελετηθεί.

Λύση απ’ το συρτάρι

Ο εκπρόσωπος της Συνόδου των Πανεπιστημίων, που παρευρισκόταν στις συζητήσεις, δεν τοποθετήθηκε καθώς δεν υπάρχει σχετική απόφαση της Συνόδου, αλλά ούτε και διαφώνησε. Η ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται αποφασισμένη να διευρύνει το μέτρο σε όλα αδιακρίτως τα Ιδρύματα. Θα εξαρτηθεί, βέβαια, και από τις αντιδράσεις των ίδιων των ΑΕΙ.

Δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ακόμα μια αναθεώρηση από τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνει ότι το νέο του χαρτοφυλάκιο θέλει πολλή μελέτη. Σίγουρα δεν ξεχνάει το φρένο που του έβαλαν τα Πανεπιστήμια όταν άρχισε να τάζει χωρίς προηγουμένως να τα ρωτήσει και σίγουρα θα έχει κατά νου ότι η αναζήτηση λύσης δεν πρέπει να κάνει ακόμη χειρότερη την κατάσταση.

Πάντως, έχει μια λύση στο συρτάρι. Την έχουν προτείνει πολλοί πρυτάνεις, μεταξύ αυτών και ο κ. Παναγιωτάκης. «Θα μπορούσαν να δώσουν υποτροφίες σε παιδιά με ανάγκες ώστε να μπορούν να επιβιώσουν μακριά από τα σπίτια τους και παράλληλα να μη ρημάξουν οι τοπικές κοινωνίες και τα περιφερειακά Ιδρύματα». Είναι μια λύση που απαιτεί κονδύλια, αλλά αξίζει μια πολιτική αναζήτησης πόρων.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου