Με το ισχύον καθεστώς η εκλογή νέων πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ
Όπως είναι γνωστό, στο αρχαιότερο Ίδρυμα της χώρας το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύντομα γίνονται πρυτανικές εκλογές, οπότε το εύλογο ερώτημα είναι πως θα πρέπει να γίνουν αυτές και με βάση ποιο νομικό πλαίσιο.
Όπως εξηγεί ο κ. Μπαλτάς, που θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του πολιτικού σχεδιασμού του το απόγευμα στη Βουλή, «δεν θα ζητήσουμε παραιτήσεις κανενός». Η αναφορά του βέβαια αφορά τους νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ και εκείνους που εξελέγησαν με το νέο νόμο Πλαίσιο και προεπιλογή από τα Συμβούλια Ιδρύματος.
Οπότε οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εφόσον δεν έχει ακόμη κατατεθεί ο νόμος για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, θα γίνουν με βάση το ισχύον σύστημα και θα είναι και οι τελευταίες στις οποίες θα γίνει προεπιλογή 3 από τους υποψηφίους για την θέση από τα μέλη Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι συνεντεύξεις των υποψηφίων, η ανακήρυξη των τριών υποψηφίων για θέση και η ανακοίνωση της ημέρας των εκλογών.
Η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος καθώς και της «Τράπεζας θεμάτων» ήταν τα μοναδικά θέματα που ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, καθώς αποτελούν και τα δύο θέματα που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια.
Τα Συμβούλια αποτελούν ένα θεσμό που όπως φαίνεται έχει αποτύχει τελείως καθώς δεν προσέφερε τίποτα στην εξωστρέφεια και την αναζήτηση επιπλέον χρηματοδότηση των ΑΕΙ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη τους αναλώθηκαν απλά σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις με τους πρυτάνεις των Ιδρυμάτων τους.
Η «Τράπεζα θεμάτων» από την άλλη πλευρά, που θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος και επιτυχημένος θεσμός, συγκροτήθηκε πριν από δύο χρόνια με τέτοια βιασύνη και προχειρότητα, που έστρεψε εναντίον του θεσμού την πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου