Φωτό: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ |
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπερβαίνοντας τις καλές του σχέσεις με την κυβέρνηση, την κατηγόρησε ως «επικίνδυνα ανίκανη» στο ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων
της Άννας Ανδριτσάκη
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε δυνατά για ακόμη μία φορά το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Η έκκληση έχει πλέον γίνει δραματική και αφορά το σύνολο των ΑΕΙ της χώρας που καλούνται να εκπαιδεύουν, να στεγάζουν, να σιτίζουν και να προστατεύουν χιλιάδες φοιτητές με την πενιχρή δημόσια χρηματοδότηση που δεν φτάνει όχι για αναλώσιμα ή θέρμανση, αλλά ούτε και για πάγιες δαπάνες όπως το ρεύμα.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το επόμενο εξάμηνο αν δεν δοθεί αμέσως οικονομική ενίσχυση και αν δεν διευθετηθούν με θεσμικές παρεμβάσεις τα προβλήματα σε νευραλγικούς τομείς, όπως διοικητικού προσωπικού, καθαριότητας και φύλαξης, δήλωσαν οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος χθες, σε συνέντευξη Τύπου η οποία ολοκληρώθηκε και με μία συμβολική συλλογική κίνηση διαμαρτυρίας, τη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας γύρω από το κτίριο των Προπυλαίων.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπερβαίνοντας τις καλές του σχέσεις με την κυβέρνηση, την κατηγόρησε ως «επικίνδυνα ανίκανη» στο ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ σε ό,τι αφορά την καθαριότητα προχώρησε σε προτάσεις απρόσμενες για την αυστηρή του προσήλωση στο γράμμα του νόμου που εν προκειμένω προβλέπει μόνον εργολαβίες.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρύτανης-νομικός υποδεικνύει στην κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα (ξανα)δώσουν στα Ιδρύματα τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού για υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης και προσωρινά ζητάει να μεταταχθούν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών στο ΕΚΠΑ: «Εκεί δεν τις θέλουν, ενώ εμείς τις έχουμε ανάγκη».
Με εμφανώς, λοιπόν, περισσότερο αγωνιστικές αντι-δράσεις από τη θέση του πρύτανη, ο κ. Φορτσάκης δεν περιορίζεται στις δραματικές εκκλήσεις για την «επερχόμενη αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος», αλλά προβαίνει σε πρωτοβουλίες, ακόμα και καταγγελίες για την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου εν όψει, μάλιστα, της κατάργησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και της έλευσης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Χωρίς συντονισμό
Ολα αυτά, βέβαια, χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να συντονιστεί ούτε με τους φοιτητές ούτε με τους διοικητικούς, οι οποίοι χθες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πλήρως ενσωματωμένα μέλη της συλλογικής διαμαρτυρίας του Ιδρύματος. Εδωσαν το «παρών» με κάποιες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ενώ δεν αποτέλεσαν ισχυρό κρίκο στην ανθρώπινη αλυσίδα των συγκλητικών και των μελών ΔΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν σοβαρό πρόβλημα που απειλεί ζωτικά τη λειτουργία τους. Αύριο, Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Συνόδου των πρυτάνεων, θα δοθεί μια μαζική συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ με εκπροσώπους από τις διοικήσεις αρκετών Ιδρυμάτων.
Χθες, η διοίκηση του ΕΚΠΑ επισήμανε:
• Από το 2009 έχει μειωθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατά 80% και προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι Σχολές του ΕΚΠΑ το 2015 χρειάζονται αμέσως 9,5 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν υπάρχουν.
• Το 40% των διοικητικών του ΕΚΠΑ έχει φύγει οριστικά και ένα 30% δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ιδρυμα, αφού βρίσκεται σε διαθεσιμότητα. Απαιτείται η άμεση επαναφορά των 399 διοικητικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
• Φέτος μέσω των μετεγγραφών δέχτηκε 1.700 άτομα επιπλέον του ήδη μεγάλου αριθμού των φετινών εισακτέων.
• Η δραματική υποχρηματοδότηση απειλεί να θίξει πλέον το επίπεδο των σπουδών, καθώς σε πολλά Τμήματα είναι αδύνατη η προμήθεια αναλώσιμων, αντιδραστηρίων και άλλων υλικών που σχετίζονται με την άρτια εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών. Παράλληλα οι πάγιες δαπάνες (θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα) πρέπει να περικοπούν τουλάχιστον κατά 20% αυτή τη χρονιά, ενώ η δυνατότητα συντήρησης και επισκευών ευαίσθητου επιστημονικού εξοπλισμού καθώς και των μεγάλων υποδομών καθίσταται σχεδόν αδύνατη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου