Eurokinissi |
«Η απόφαση του ΣτΕ αποκαθιστά τη νομιμότητα στο ΑΠΘ, η οποία είχε παραβιαστεί από την αυθαίρετη και αυταρχική λειτουργία του Συμβουλίου Ιδρύματος» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ
των Νίκου Φωτόπουλου, Μαρίας Δήμα
Σε μεγάλη περιπέτεια μπαίνει -καθώς φαίνεται- το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μετά την ακύρωση των πρυτανικών εκλογών, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο το Συμβούλιο Διοίκησης, την παραίτηση του οποίου ζητούν ο πρώην πρύτανης και οι υποψήφιοι, τους οποίους «έκοψε» παρατύπως. Κάνουν λόγο για επιχείρηση «άλωσης του πανεπιστημίου από κομματικά στελέχη της Ν.Δ.». Στο μεταξύ, διάσπαρτη είναι πλέον η ανησυχία στην πανεπιστημιακή κοινότητα για μια σειρά εύλογα ερωτήματα:
■ Θα αναλάβει την ευθύνη του λάθους το Συμβούλιο Διοίκησης και θα παραιτηθεί;
■ Τι θα γίνει ώσπου να εκλεγεί νέα διοίκηση; Ποιος θα διοικεί;
■ Ποια η τύχη των αποφάσεων και των δεσμεύσεων της απερχόμενης;
■ Θα αλλάξουν οι διορισμένοι από τον απερχόμενο πρύτανη αντιπρυτάνεις;
■ Τι θα γίνει με τους διαγωνισμούς και τις εκκρεμείς αποφάσεις που πρέπει να υπογραφούν επειγόντως;
■ Τι θα γίνει με την αξιολόγηση και τις διαπιστωτικές πράξεις;
Κενό νόμου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ώς αργά χθες το βράδυ έγκριτοι νομικοί του ΑΠΘ ερευνούσαν ποιος θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακός πρύτανης, καθώς προκύπτει κενό νόμου. Εξεταζόταν η περίπτωση να αναλάβει ο αρχαιότερος της Συγκλήτου, ωστόσο η Σύγκλητος συγκαλείται από τον πρύτανη, που... δεν υπάρχει. Υπό αυτές τις συνθήκες, πιθανότερη θεωρούνταν η προσωρινή επιστροφή του τέως πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.»:
«Η απόφαση του ΣτΕ αποκαθιστά τη νομιμότητα στο ΑΠΘ, η οποία είχε παραβιαστεί από την αυθαίρετη και αυταρχική λειτουργία του Συμβουλίου Ιδρύματος, οι πράξεις και οι παραλείψεις του οποίου οδήγησαν το Πανεπιστήμιο στη σημερινή πρωτοφανή περιπέτεια. Ο νόμος 4009/12 θεσμοθέτησε τα Συμβούλια Ιδρύματος, έναν θεσμό συγκεντρωτικό και αυταρχικό, που -όπως σήμερα επιβεβαιώνεται- δεν ελέγχεται από κανέναν, ο οποίος ως μοναδικό σκοπό είχε την κατάργηση της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και τον κυβερνητικό έλεγχο της διοίκησής τους, προκειμένου να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα ο νεοφιλελεύθερος μετασχηματισμός της ανώτατης εκπαίδευσης. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το όργανο αυτό, ως άλλο τέρας του Φρανκενστάιν, δεν άργησε να παραβιάσει ακόμη και τον ίδιο τον νόμο που το δημιούργησε».
Στο μεταξύ, την παραίτηση του Συμβουλίου σε πρώτη φάση και στη συνέχεια την κατάργησή του με νόμο ζητά ο πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, η υποψηφιότητα του οποίου «κόπηκε» στις πρόσφατες πρυτανικές εκλογές. «Οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις του Συμβουλίου του Ιδρύματος έλαβαν χώρα παρά το γεγονός ότι η παρανομία τής μη πρόσκλησης του πρύτανη ήταν πρόδηλη και είχε έγκαιρα επισημανθεί από το ίδιο δικαστήριο. Η εμμονή του Συμβουλίου του Ιδρύματος σε παράνομη διαδικασία οδηγεί το ΑΠΘ σε πρωτοφανή για την ιστορία του θεσμική περιπέτεια και δυσλειτουργία. Την ευθύνη για τη συγκεκριμένη αυτή εκτροπή δεν τη φέρει το ΑΠΘ, την έχει αποκλειστικά ένα ξένο σώμα, το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Οφείλει να λογοδοτήσει, να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί». Ο κ. Παντής καταγγέλλει συγκεκριμένη μεθόδευση κυρίως από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, Β. Ταρλατζή, γνωστό μέλος της Ν.Δ.
«Παραμάγαζο»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, που προσέφυγε στο ΣτΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα σχέδια του Συμβουλίου του Ιδρύματος ήταν εξαρχής σαφή: να βρεθώ εκτός των πρυτανικών εκλογών. Δυστυχώς, κάποιοι πιστεύουν ότι το Πανεπιστήμιο από οχυρό της Δημοκρατίας και θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών και της ελευθέρας διακινήσεως ιδεών, μπορεί να μετατραπεί σε παραμάγαζο ιδιωτικών συμφερόντων».
Ξανά υποψήφιος εμφανίζεται ο απερχόμενος πρύτανης Περικλής Μήτκας με ανακοίνωσή του στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, από σήμερα δεν ασκώ τα καθήκοντα που μου εμπιστεύθηκε το εκλογικό σώμα. Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα για ένα άριστο, δημόσιο Πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία, που θα υπηρετεί τις αξίες της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, εξακολουθεί να προβάλλει εντονότερο από ποτέ. Το ταξίδι που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι δεν τελειώνει εδώ και, φυσικά, δεν αποτελεί παρένθεση. Οι συνεργάτες μου κι εγώ δηλώνουμε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο».
Την ανησυχία των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ εκφράζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρός τους, Γιάννης Κουρμούλης: «Ηδη μετά τον νόμο 4009, πολλές αρμοδιότητες συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του πρύτανη. Χωρίς αυτόν πολλά θα μείνουν πίσω. Ακόμη και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με οικονομικά ζητήματα», εξηγεί, προσθέτοντας δύο σοβαρά ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα, την αξιολόγηση και τη διαθεσιμότητα.
ΣτΕ προς ΑΠΘ: Να... πρυτανεύσει η νομιμότητα
Νέες εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη θα διεξαχθούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ύστερα από την ακύρωση για τυπικούς λόγους από το Συμβούλιο της Επικρατείας της εκλογής και του διορισμού του Περικλή Μήτκα ως πρύτανη στο ΑΠΘ. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, ζητώντας να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για το αξίωμα του πρύτανη οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης, Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης και παραλείφθηκε ο ίδιος.
Η αυξημένη 7μελής σύνθεση του Γ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγητής ο πάρεδρος Ιωάννης Παπαγιάννης) με την υπ' αριθμ. 4474/2104 απόφασή της έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή την αίτηση του κ. Γιαννακουδάκη και ακύρωσε την από 31.7.2014 απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία διορίζεται πρύτανης στο ΑΠΘ ο κ. Μήτκας. Το ΣτΕ έκρινε ότι «η από 20.5.2014 απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος του ΑΠΘ, με την οποία έγινε η επιλογή των προς εκλογή υποψηφίων κατά παράλειψη του κ. Γιαννακουδάκη, χωρίς να προηγηθεί πρόσκληση στη σχετική συνεδρίαση του πρύτανη του ΑΠΘ, είναι μη νόμιμη». Με την ίδια απόφασή τους οι δικαστές επέστρεψαν την υπόθεση στο ΑΠΘ, για να επαναληφθεί νόμιμα η διαδικασία.
Συμβούλιο Ιδρύματος: «Διαβάσαμε λάθος τον νόμο»
Πίσω από νομικίστικα κόλπα προσπαθεί να κρύψει τον εκνευρισμό και την αμηχανία, αλλά και να κερδίσει χρόνο, για να οργανώσει άμυνες το Συμβούλιο του ΑΠΘ, μετά το ανεπανάληπτο στραπάτσο που προέκυψε με την απόφαση του ΣτΕ. Ο αντιπρόεδρός του, καθηγητής Βασίλης Ταρλατζής, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», δηλώνει: «Η απόφαση του ΣτΕ δείχνει ότι η απόφασή μας να μην καλέσουμε τον κ. Μυλόπουλο στη συνεδρίαση ήταν σφάλμα και άρα θα επαναληφθεί η διαδικασία από το σημείο που διαπιστώνεται το σφάλμα».
Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης, ο κ. Ταρλατζής παραδέχεται πως «διαβάσαμε λάθος τον νόμο, διότι είχαμε εκτιμήσει πως δεν είναι δεοντολογικό να είναι παρών στις συνεδριάσεις του οργάνου που έκρινε τις υποψηφιότητες ο τότε πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, γιατί, ταυτοχρόνως, ήταν υποψήφιος το alter ego του, ο κ. Παντής, που ήταν αντιπρύτανης. Παραλλήλως, ενδέχεται και οι άλλοι υποψήφιοι ενώπιόν του να μην ασκούσαν ελεύθερα κριτική ή δεν θα ήταν τόσο κριτικοί όπως και όσο θα ήθελαν για τα πεπραγμένα του κ. Μυλόπουλου».
Θέσαμε επίσης υπόψη του τις αιτιάσεις του Γιάννη Παντή ότι «είναι άνθρωπος της Ν.Δ. και ήθελε πρυτανικές αρχές φιλικές τους», για να σχολιάσει ότι «ο κ. Παντής κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου