του Χρήστου Κάτσικα
Μόνο 1 στους 4 υποψηφίους με βαθμό άνω του 18 θα εισαχθεί στη σχολή της πρώτης του προτίμησης, λόγω «πληθωρισμού» αριστούχων και του παραδοσιακού ανταγωνισμού για τις περιζήτητες σχολές
• Μέχρι τις 29 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
Η φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής (αναμένεται -σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας- από 26 έως 29 Αυγούστου) θα αναδείξει για μια ακόμη φορά τις στρεβλώσεις ενός συστήματος που - ανάμεσα σε άλλα - θα αποκλείσει εκατοντάδες αριστούχους από την εισαγωγή σε σχολή της πρώτης τους επιλογής.
Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές, Πολυτεχνικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Νομικές, τμήματα Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Στρατιωτικά και Αστυνομικά Τμήματα δεν θα χωρέσουν τις επιλογές των αριστούχων, καθώς οι τελευταίοι φέτος είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρσι κατά 2.777 άτομα, δηλαδή, σε ποσοστό 37,3% (από 4.651 πέρυσι στους 7.428 φέτος).
Πέρασαν τη βάση
Στην άλλη πλευρά της βαθμολογικής κλίμακας, ο αριθμός των υποψηφίων με βαθμολογία πάνω από τη βάση είναι μεγαλύτερος από πέρσι κατά 2.095 άτομα. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις συνολικές θέσεις εισακτέων (πάντα σε σύγκριση με πέρσι), φανερώνουν ότι η πλειονότητα των τμημάτων των πέντε Επιστημονικών Πεδίων, αφενός θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους, αφετέρου τα υψηλόβαθμα (πάνω από 17.500 μόρια) και περιζήτητα τμήματα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ έως πάρα πολύ πιο απαιτητικά από πέρσι στο άνοιγμα της εισόδου τους στους υποψηφίους.
Με μεγαλύτερη ένταση ο ανταγωνισμός των αριστούχων θα εκδηλωθεί στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου (Ιατρικές κ.λπ.) και του 4ου Πεδίου (Πολυτεχνικές) και λιγότερο στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου Πεδίου (Νομικές, ψυχολογίας κ.λπ.). Κι αυτό, γιατί στους μεν υποψηφίους από τη Θετική Κατεύθυνση, που στη συντριπτική τους πλειονότητα κατευθύνονται στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές Σχολές, καθώς και στις Στρατιωτικές Ιατρικές, έχουμε διπλασιασμό των αριστούχων, ενώ υπερδιπλασιασμό των αριστούχων έχουμε και στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 2, της οποίας η συντριπτική πλειονότητα διεκδικεί σχολές του 4ου Πεδίου, δευτερευόντως του 2ου και του 5ου (Οικονομικές Σχολές).
ΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
1ο (Ανθρωπιστικές, Νομικές, Κοινωνικές Επιστήμες)
Σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, πλην της Ιστορίας, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης είχαν φέτος καλύτερες επιδόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στα Αρχαία Ελληνικά, μάθημα αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα του 1ου πεδίου, άριστες βαθμολογίες από 18-20 έγραψε φέτος το 5% των υποψηφίων έναντι 1,7% πέρυσι.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, οι υποψήφιοι της οποίας στρέφονται στην πλειονότητά τους στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι ότι έχουμε φέτος 213 άτομα περισσότερα από πέρσι στην κλίμακα του άριστα (18-20), καθώς και συνολικά 450 άτομα περισσότερα πάνω από τη βάση. Παράλληλα, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε καθόλου, έχουμε μια ορατή μείωση, σε σχέση με το 2013, των θέσεων εισακτέων στο Πεδίο.
Οι ναυαρχίδες του Πεδίου, οι τρεις Νομικές Σχολές (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Θράκης), καθώς και τα υψηλόβαθμα τμήματα του Λεκανοπεδίου (π.χ. Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας) θα έχουν ανεβασμένες τις βάσεις τους, κατά μέσο όρο από 80-300 μόρια. Ωστόσο από τη βαθμολογική κλίμακα των 15.000 μορίων θα υπάρχουν τμήματα με πτώση των βάσεων εισαγωγής.
2ο (Θετικές Επιστήμες) και 4ο (Τεχνολογικές Επιστήμες)
Σαφώς καλύτερες ήταν φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων σε πολλά μαθήματα, όπως στα Μαθηματικά γενικής παιδείας και κατεύθυνσης, στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, καθώς και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, οι υποψήφιοι της οποίας στρέφονται κατά πλειονότητα στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι ότι έχουμε 1.098 περισσότερους υποψηφίους στην κλίμακα του άριστα (18-20) σε σχέση με πέρσι, ενώ την ίδια στιγμή οι φετινοί υποψήφιοι που έχουν βαθμολογία πάνω από τη βάση είναι περίπου 1.500 περισσότεροι από τους περσινούς.
Παίρνοντας υπόψη βεβαίως και τον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων στα δύο Πεδία, σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο περσινό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των υψηλόβαθμων (πάνω από 17.500 μόρια) και περιζήτητων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου, θα απαιτήσουν 400 έως και 1.000 μόρια περισσότερα κατά μέσο όρο από τις περσινές τους βάσεις (αναφερόμαστε για παράδειγμα στους Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ και Θεσσαλονίκης, στους Αγρονόμους–Τοπογράφους ΕΜΠ, στους Μηχανολόγους Μηχανικούς ΕΜΠ, στους Μηχανικούς Η/Υ ΕΜΠ, στους Χημικούς Μηχανικούς ΕΜΠ, όπου εκτός των άλλων έχουμε ουσιαστικά -και τυπικά σε κάποιες περιπτώσεις- και μείωση αριθμού εισακτέων). Ανοδο των βάσεων θα έχουμε και στο Μαθηματικό και το Φυσικό της Αθήνας, όπως και στο τμήμα Χημείας της Αθήνας.
3ο (Επιστήμες Υγείας)
Ισχυρή θα είναι και η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα Τμήματα των Επιστημών Υγείας. Αυτό προμηνύει ο διπλασιασμός του αριθμού αριστούχων σε σχέση με πέρσι (1.407 περισσότεροι) αλλά και οι περίπου 100 περισσότεροι σε σχέση με πέρσι υποψήφιοι με βαθμολογία πάνω από τη βάση. Η άνοδος στα περισσότερα -έτσι και αλλιώς υψηλόβαθμα- τμήματα του Πεδίου θα κυμανθεί από 300 έως 750 μόρια, δηλαδή με λίγα λόγια θα τινάξει στα σύννεφα ιδιαίτερα τις Σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής του Λεκανοπεδίου, αλλά και της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, όπου έχουμε και δυσμενέστατη σύγκριση στις προσφερόμενες θέσεις σε σχέση πάντα με πέρσι.
Ανεβασμένα θα είναι και τα υπόλοιπα πέντε τμήματα της Ιατρικής (παρ' όλο που έχουν καλύτερη αναλογία θέσεων εισακτέων σε σχέση με πέρσι), αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Πεδίου, μηδέ των Τμημάτων ΤΕΙ εξαιρουμένων.
5ο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης)
Στο Πεδίο αυτό έχουμε στοιχεία που αλληλοσυγκρούονται, με συνέπεια και οι βάσεις εισαγωγής να έχουν όχι μόνο διαφορετικές κατευθύνσεις αλλά και διαφορετική ένταση στην πτώση και την άνοδο. Να σημειώσουμε πρώτον ότι το 5ο Πεδίο «στρατολογεί» υποψήφιους από την Τεχνολογική και τη Θεωρητική Κατεύθυνση που, όπως δείξαμε παραπάνω, έχουν καλύτερες επιδόσεις από πέρσι.
Φέτος έχουμε πολύ καλύτερες βαθμολογίες από πέρσι στην κλίμακα του άριστα (18-20) στα δύο μαθήματα ενισχυμένης βαρύτητας, στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (από 11,09% το 2013 έχουμε 24,17% το 2014) και στις Αρχές Οικονομίας (από 18,69% το 2013 έχουμε 27,45% το 2014).
Αν μέναμε εδώ, θα είχαμε απογείωση των βάσεων εισαγωγής στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου. Αλλά υπάρχει μια σημαντική «λεπτομέρεια» που «φυσάει» σε αντίθετη κατεύθυνση τις βάσεις. Στα παραπάνω μαθήματα, που «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά την κίνηση προς το 5ο Πεδίο, έχουμε μεγάλη μείωση υποψηφίων. Πάνω από 10.000 λιγότεροι από πέρσι επέλεξαν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, ενώ το μάθημα Αρχές Οικονομίας το επέλεξαν 4.213 λιγότεροι από πέρσι.
Η «χημεία» των παραπάνω στοιχείων φανερώνει ότι, ιδιαίτερα τα τμήματα του Λεκανοπεδίου, δευτερευόντως της Θεσσαλονίκης, τα οποία ουσιαστικά προσφέρουν λιγότερες θέσεις από πέρσι, θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά, ενώ την ίδια στιγμή θα καταγραφεί ένα μεγάλο μέρος τμημάτων, κυρίως ΤΕΙ και Πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία θα χαμηλώσουν από οριακά έως και πολύ τις βάσεις εισαγωγής τους σε σχέση με πέρσι.
Για παράδειγμα, θα «τσιμπήσουν» προς τα πάνω το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το Οικονομικών Επιστημών της Αθήνας, το Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν αντίθετη πορεία το Οικονομικών Επιστημών Πελοποννήσου, η Διοίκηση Επιχειρήσεων Αιγαίου, το Οικονομικών Επιστημών Κρήτης και βεβαίως και δεκάδες ΤΕΙ.
«Ειδικές σχολές»
Για τις λεγόμενες «ειδικές σχολές» υπάρχουν και ορισμένα επιπλέον δεδομένα που «χρωματίζουν» με ιδιαίτερο τρόπο τις γενικές τάσεις που υπάρχουν στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Για παράδειγμα, στις Αστυνομικές Σχολές φέτος η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα έχει τη μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με όλες σχεδόν τις άλλες σχολές.
Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: φέτος σε σχέση με πέρσι οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων είναι οι μισές. Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίστηκε, πριν από λίγες μέρες, να είναι 250, ενώ πέρσι ήταν 500. Παράλληλα, ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας καθορίστηκε να είναι 40, ενώ πέρσι ήταν 80.
Η Σχολή Αξιωματικών Ελλ. Αστυνομίας (Αστυνομικοί) Γεν. Σειρά θα απαιτήσει περισσότερα από 1.400 μόρια σε σχέση με πέρσι, η Σχολή Αξιωματικών Ελλ. Αστυνομίας Γεν. Σειρά θα απαιτήσει περισσότερα από 1.200 μόρια σε σχέση με πέρσι, ενώ η Σχολή Αστυφυλάκων Γεν. Σειρά προβλέπεται να ανοίξει τις πύλες της με 1.500 μόρια περισσότερα σε σχέση με πέρσι.
Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα (χειρότερες φέτος σε σχέση με πέρυσι) αναμένεται να ψαλιδίσουν την ανοδική τάση των βάσεων σε σχολές όπως η Αρχιτεκτονική και οι Ξένες Φιλολογίες (όχι όλες), ενώ στην περίπτωση των Μουσικών Σχολών θα συντελέσουν στην καθοδική πορεία των βάσεων εισαγωγής.
Βαρόμετρο οι μετεγγραφές στην περιφέρεια
Ως γνωστόν, σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής διαδραματίζει η σχέση «θέσεις εισακτέων-αριθμός υποψηφίων» σε σύγκριση πάντα με την προηγούμενη χρονιά. Να σημειώσουμε, λοιπόν, ότι η παρουσιαζόμενη φετινή αύξηση των θέσεων εισακτέων είναι πραγματική αύξηση μόνο, εάν η μεταβολή είναι παραπάνω από 20%, επειδή το 2013 δόθηκε επιπλέον 20% των θέσεων σε ειδικές κατηγορίες (κοινωνικά κριτήρια, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι). Η προσεκτική παρατήρηση φανερώνει ότι, φέτος, αύξηση θέσεων εισακτέων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έχουμε κυρίως σε περιφερειακά ιδρύματα, όπου αναμένονται οι περισσότερες μετεγγραφές.
Από την άλλη, παίρνουμε υπόψη ότι η επαναφορά στο καθεστώς των μετεγγραφών που ίσχυε πριν από το 2011 είναι σίγουρο ότι θα «ανακατέψει» τις βάσεις, ιδιαίτερα των τμημάτων που βρίσκονται πέρα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), δηλαδή των περιφερειακών τμημάτων.
Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας, για το θέμα των μετεγγραφών, δήλωσε ότι έχει «άλυτες διαστάσεις, καθώς η Βουλή ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη, ψηφίζοντας δικαίωμα και όχι δυνατότητα μετεγγραφής, με αποτέλεσμα πολλά περιφερειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα να κινδυνεύουν να ερημώσουν και άλλα να μην ξέρουν πώς θα φιλοξενήσουν τεράστιο αριθμό φοιτητών».
Πηγή: efsyn.gr
Μόνο 1 στους 4 υποψηφίους με βαθμό άνω του 18 θα εισαχθεί στη σχολή της πρώτης του προτίμησης, λόγω «πληθωρισμού» αριστούχων και του παραδοσιακού ανταγωνισμού για τις περιζήτητες σχολές
• Μέχρι τις 29 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
Η φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής (αναμένεται -σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας- από 26 έως 29 Αυγούστου) θα αναδείξει για μια ακόμη φορά τις στρεβλώσεις ενός συστήματος που - ανάμεσα σε άλλα - θα αποκλείσει εκατοντάδες αριστούχους από την εισαγωγή σε σχολή της πρώτης τους επιλογής.
Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές, Πολυτεχνικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Νομικές, τμήματα Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Στρατιωτικά και Αστυνομικά Τμήματα δεν θα χωρέσουν τις επιλογές των αριστούχων, καθώς οι τελευταίοι φέτος είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρσι κατά 2.777 άτομα, δηλαδή, σε ποσοστό 37,3% (από 4.651 πέρυσι στους 7.428 φέτος).
Πέρασαν τη βάση
Στην άλλη πλευρά της βαθμολογικής κλίμακας, ο αριθμός των υποψηφίων με βαθμολογία πάνω από τη βάση είναι μεγαλύτερος από πέρσι κατά 2.095 άτομα. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις συνολικές θέσεις εισακτέων (πάντα σε σύγκριση με πέρσι), φανερώνουν ότι η πλειονότητα των τμημάτων των πέντε Επιστημονικών Πεδίων, αφενός θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους, αφετέρου τα υψηλόβαθμα (πάνω από 17.500 μόρια) και περιζήτητα τμήματα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ έως πάρα πολύ πιο απαιτητικά από πέρσι στο άνοιγμα της εισόδου τους στους υποψηφίους.
Με μεγαλύτερη ένταση ο ανταγωνισμός των αριστούχων θα εκδηλωθεί στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου (Ιατρικές κ.λπ.) και του 4ου Πεδίου (Πολυτεχνικές) και λιγότερο στις υψηλόβαθμες σχολές του 1ου Πεδίου (Νομικές, ψυχολογίας κ.λπ.). Κι αυτό, γιατί στους μεν υποψηφίους από τη Θετική Κατεύθυνση, που στη συντριπτική τους πλειονότητα κατευθύνονται στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές Σχολές, καθώς και στις Στρατιωτικές Ιατρικές, έχουμε διπλασιασμό των αριστούχων, ενώ υπερδιπλασιασμό των αριστούχων έχουμε και στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 2, της οποίας η συντριπτική πλειονότητα διεκδικεί σχολές του 4ου Πεδίου, δευτερευόντως του 2ου και του 5ου (Οικονομικές Σχολές).
ΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
1ο (Ανθρωπιστικές, Νομικές, Κοινωνικές Επιστήμες)
Σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, πλην της Ιστορίας, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης είχαν φέτος καλύτερες επιδόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στα Αρχαία Ελληνικά, μάθημα αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα του 1ου πεδίου, άριστες βαθμολογίες από 18-20 έγραψε φέτος το 5% των υποψηφίων έναντι 1,7% πέρυσι.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, οι υποψήφιοι της οποίας στρέφονται στην πλειονότητά τους στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι ότι έχουμε φέτος 213 άτομα περισσότερα από πέρσι στην κλίμακα του άριστα (18-20), καθώς και συνολικά 450 άτομα περισσότερα πάνω από τη βάση. Παράλληλα, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε καθόλου, έχουμε μια ορατή μείωση, σε σχέση με το 2013, των θέσεων εισακτέων στο Πεδίο.
Οι ναυαρχίδες του Πεδίου, οι τρεις Νομικές Σχολές (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Θράκης), καθώς και τα υψηλόβαθμα τμήματα του Λεκανοπεδίου (π.χ. Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας) θα έχουν ανεβασμένες τις βάσεις τους, κατά μέσο όρο από 80-300 μόρια. Ωστόσο από τη βαθμολογική κλίμακα των 15.000 μορίων θα υπάρχουν τμήματα με πτώση των βάσεων εισαγωγής.
2ο (Θετικές Επιστήμες) και 4ο (Τεχνολογικές Επιστήμες)
Σαφώς καλύτερες ήταν φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων σε πολλά μαθήματα, όπως στα Μαθηματικά γενικής παιδείας και κατεύθυνσης, στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, καθώς και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, οι υποψήφιοι της οποίας στρέφονται κατά πλειονότητα στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι ότι έχουμε 1.098 περισσότερους υποψηφίους στην κλίμακα του άριστα (18-20) σε σχέση με πέρσι, ενώ την ίδια στιγμή οι φετινοί υποψήφιοι που έχουν βαθμολογία πάνω από τη βάση είναι περίπου 1.500 περισσότεροι από τους περσινούς.
Παίρνοντας υπόψη βεβαίως και τον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων στα δύο Πεδία, σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο περσινό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των υψηλόβαθμων (πάνω από 17.500 μόρια) και περιζήτητων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου, θα απαιτήσουν 400 έως και 1.000 μόρια περισσότερα κατά μέσο όρο από τις περσινές τους βάσεις (αναφερόμαστε για παράδειγμα στους Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ και Θεσσαλονίκης, στους Αγρονόμους–Τοπογράφους ΕΜΠ, στους Μηχανολόγους Μηχανικούς ΕΜΠ, στους Μηχανικούς Η/Υ ΕΜΠ, στους Χημικούς Μηχανικούς ΕΜΠ, όπου εκτός των άλλων έχουμε ουσιαστικά -και τυπικά σε κάποιες περιπτώσεις- και μείωση αριθμού εισακτέων). Ανοδο των βάσεων θα έχουμε και στο Μαθηματικό και το Φυσικό της Αθήνας, όπως και στο τμήμα Χημείας της Αθήνας.
3ο (Επιστήμες Υγείας)
Ισχυρή θα είναι και η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα Τμήματα των Επιστημών Υγείας. Αυτό προμηνύει ο διπλασιασμός του αριθμού αριστούχων σε σχέση με πέρσι (1.407 περισσότεροι) αλλά και οι περίπου 100 περισσότεροι σε σχέση με πέρσι υποψήφιοι με βαθμολογία πάνω από τη βάση. Η άνοδος στα περισσότερα -έτσι και αλλιώς υψηλόβαθμα- τμήματα του Πεδίου θα κυμανθεί από 300 έως 750 μόρια, δηλαδή με λίγα λόγια θα τινάξει στα σύννεφα ιδιαίτερα τις Σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής του Λεκανοπεδίου, αλλά και της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, όπου έχουμε και δυσμενέστατη σύγκριση στις προσφερόμενες θέσεις σε σχέση πάντα με πέρσι.
Ανεβασμένα θα είναι και τα υπόλοιπα πέντε τμήματα της Ιατρικής (παρ' όλο που έχουν καλύτερη αναλογία θέσεων εισακτέων σε σχέση με πέρσι), αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Πεδίου, μηδέ των Τμημάτων ΤΕΙ εξαιρουμένων.
5ο (Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης)
Στο Πεδίο αυτό έχουμε στοιχεία που αλληλοσυγκρούονται, με συνέπεια και οι βάσεις εισαγωγής να έχουν όχι μόνο διαφορετικές κατευθύνσεις αλλά και διαφορετική ένταση στην πτώση και την άνοδο. Να σημειώσουμε πρώτον ότι το 5ο Πεδίο «στρατολογεί» υποψήφιους από την Τεχνολογική και τη Θεωρητική Κατεύθυνση που, όπως δείξαμε παραπάνω, έχουν καλύτερες επιδόσεις από πέρσι.
Φέτος έχουμε πολύ καλύτερες βαθμολογίες από πέρσι στην κλίμακα του άριστα (18-20) στα δύο μαθήματα ενισχυμένης βαρύτητας, στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας (από 11,09% το 2013 έχουμε 24,17% το 2014) και στις Αρχές Οικονομίας (από 18,69% το 2013 έχουμε 27,45% το 2014).
Αν μέναμε εδώ, θα είχαμε απογείωση των βάσεων εισαγωγής στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου. Αλλά υπάρχει μια σημαντική «λεπτομέρεια» που «φυσάει» σε αντίθετη κατεύθυνση τις βάσεις. Στα παραπάνω μαθήματα, που «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά την κίνηση προς το 5ο Πεδίο, έχουμε μεγάλη μείωση υποψηφίων. Πάνω από 10.000 λιγότεροι από πέρσι επέλεξαν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, ενώ το μάθημα Αρχές Οικονομίας το επέλεξαν 4.213 λιγότεροι από πέρσι.
Η «χημεία» των παραπάνω στοιχείων φανερώνει ότι, ιδιαίτερα τα τμήματα του Λεκανοπεδίου, δευτερευόντως της Θεσσαλονίκης, τα οποία ουσιαστικά προσφέρουν λιγότερες θέσεις από πέρσι, θα κινηθούν ελαφρά ανοδικά, ενώ την ίδια στιγμή θα καταγραφεί ένα μεγάλο μέρος τμημάτων, κυρίως ΤΕΙ και Πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία θα χαμηλώσουν από οριακά έως και πολύ τις βάσεις εισαγωγής τους σε σχέση με πέρσι.
Για παράδειγμα, θα «τσιμπήσουν» προς τα πάνω το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το Οικονομικών Επιστημών της Αθήνας, το Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν αντίθετη πορεία το Οικονομικών Επιστημών Πελοποννήσου, η Διοίκηση Επιχειρήσεων Αιγαίου, το Οικονομικών Επιστημών Κρήτης και βεβαίως και δεκάδες ΤΕΙ.
«Ειδικές σχολές»
Για τις λεγόμενες «ειδικές σχολές» υπάρχουν και ορισμένα επιπλέον δεδομένα που «χρωματίζουν» με ιδιαίτερο τρόπο τις γενικές τάσεις που υπάρχουν στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Για παράδειγμα, στις Αστυνομικές Σχολές φέτος η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα έχει τη μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με όλες σχεδόν τις άλλες σχολές.
Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός: φέτος σε σχέση με πέρσι οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων είναι οι μισές. Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίστηκε, πριν από λίγες μέρες, να είναι 250, ενώ πέρσι ήταν 500. Παράλληλα, ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας καθορίστηκε να είναι 40, ενώ πέρσι ήταν 80.
Η Σχολή Αξιωματικών Ελλ. Αστυνομίας (Αστυνομικοί) Γεν. Σειρά θα απαιτήσει περισσότερα από 1.400 μόρια σε σχέση με πέρσι, η Σχολή Αξιωματικών Ελλ. Αστυνομίας Γεν. Σειρά θα απαιτήσει περισσότερα από 1.200 μόρια σε σχέση με πέρσι, ενώ η Σχολή Αστυφυλάκων Γεν. Σειρά προβλέπεται να ανοίξει τις πύλες της με 1.500 μόρια περισσότερα σε σχέση με πέρσι.
Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα (χειρότερες φέτος σε σχέση με πέρυσι) αναμένεται να ψαλιδίσουν την ανοδική τάση των βάσεων σε σχολές όπως η Αρχιτεκτονική και οι Ξένες Φιλολογίες (όχι όλες), ενώ στην περίπτωση των Μουσικών Σχολών θα συντελέσουν στην καθοδική πορεία των βάσεων εισαγωγής.
Βαρόμετρο οι μετεγγραφές στην περιφέρεια
Ως γνωστόν, σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής διαδραματίζει η σχέση «θέσεις εισακτέων-αριθμός υποψηφίων» σε σύγκριση πάντα με την προηγούμενη χρονιά. Να σημειώσουμε, λοιπόν, ότι η παρουσιαζόμενη φετινή αύξηση των θέσεων εισακτέων είναι πραγματική αύξηση μόνο, εάν η μεταβολή είναι παραπάνω από 20%, επειδή το 2013 δόθηκε επιπλέον 20% των θέσεων σε ειδικές κατηγορίες (κοινωνικά κριτήρια, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι). Η προσεκτική παρατήρηση φανερώνει ότι, φέτος, αύξηση θέσεων εισακτέων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά έχουμε κυρίως σε περιφερειακά ιδρύματα, όπου αναμένονται οι περισσότερες μετεγγραφές.
Από την άλλη, παίρνουμε υπόψη ότι η επαναφορά στο καθεστώς των μετεγγραφών που ίσχυε πριν από το 2011 είναι σίγουρο ότι θα «ανακατέψει» τις βάσεις, ιδιαίτερα των τμημάτων που βρίσκονται πέρα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), δηλαδή των περιφερειακών τμημάτων.
Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας, για το θέμα των μετεγγραφών, δήλωσε ότι έχει «άλυτες διαστάσεις, καθώς η Βουλή ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη, ψηφίζοντας δικαίωμα και όχι δυνατότητα μετεγγραφής, με αποτέλεσμα πολλά περιφερειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα να κινδυνεύουν να ερημώσουν και άλλα να μην ξέρουν πώς θα φιλοξενήσουν τεράστιο αριθμό φοιτητών».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου