Σάββατο 23 Μαΐου 2015

«Κομμένη η συζήτηση» για το νομοσχέδιο Μπαλτά

Τα θέματα Παιδείας ούτε βρίσκονται ούτε πρόκειται να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στα Brussels Groups. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών, στις απόπειρές τους να διευρύνουν τη λίστα των προς συζήτηση θεμάτων, έχουν συμπεριλάβει και θέματα Παιδείας, τα οποία, ωστόσο, έχουν απορριφθεί κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά και δεν έχουν συζητηθεί καν.


Είναι γνωστή, πάγια και σχεδόν αναμενόμενη η αδηφάγος όρεξη που επιδεικνύουν πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δανειστές. Κάποια από τα θέματα που θέτουν προχωρούν από το στάδιο της ερώτησης στη συζήτηση και μετά στην όποια διαπραγμάτευση. Κάποια άλλα ακολουθούν διαφορετική πορεία.

Η αναφορά στα θέματα Παιδείας, ως αποτέλεσμα πληροφόρησης για τις επιχειρούμενες αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης, δεν είχε καμία συνέχεια, δεν προχώρησε ούτε καν στο στάδιο της συζήτησης.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε κατηγορηματικό τόνο απάντησαν πως δεν θα δοθεί καμία απάντηση, δεν θα γίνει καμία συζήτηση για τα θέματα αυτά, θεωρώντας πως ουδεμία σχέση έχουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ουδεμία και με τον οποιονδήποτε προβληματισμό για πισωγύρισμα ως προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι παρεμβάσεις στην Παιδεία -σύμφωνα και με το τελευταίο Μνημόνιο- συνδέονταν με περισταλτικά μέτρα που ξεκινούσαν από την (περαιτέρω) μείωση της χρηματοδότησης σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και έφταναν στις εργασιακές ανατροπές (απολύσεις, αύξηση ωρών διδασκαλίας με σκοπό τη μείωση προσωπικού, υποχρεωτικές μετατάξεις κ.ά.), στις συγχωνεύσεις ΑΕΙ, σχολικών μονάδων κ.ά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, ουσιαστικά έχουν γίνει δύο απόπειρες για το άνοιγμα της συζήτησης. Η πρώτη με τη μορφή βολιδοσκόπησης που έληξε γρήγορα και η πρόσφατη δεύτερη, που είχε πιο συγκεκριμένη μορφή, αφού η πληροφόρηση συμπεριλάμβανε και τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Το αποτέλεσμα, ίδιο. Καμία απάντηση, καμία συζήτηση. Ακόμα και όταν προτάθηκε από την άλλη πλευρά να συζητηθεί έστω για λίγα λεπτά στο περιθώριο των συνεδριάσεων. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ούτε έχει ούτε προτίθεται να συμπεριλάβει τα θέματα της παιδείας στην ατζέντα των συζητήσεων που γίνονται στα Brussels Groups.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου